7 nasvetov za osnovno vzdrževanje avtomobila

Vzdrževanje avtomobila

Dobro vzdrževan avto je varen avto, zato na Avtoservis Selan radi poskrbimo tudi za nasvete, ki našim strankam pomagajo tako pri varnejši vožnji kot pri zmanjševanju stroškov za vzdrževanje jeklenega konjička.

V nadaljevanju vam predstavljamo 7 nasvetov, ki vam bodo pri vzdrževanju vozila zagotovo prišli prav. Preverite in upoštevajte jih, vaš jekleni konjiček vam bo hvaležen.

Nasveti za vzdrževanje vozila

1. Najpomembneje je, da svoj avto redno vozite na hitri servis. Menjava olja in filtrov poskrbi, da bo pogonski agregat deloval brez težav. Tako se bo življenjska doba avtomobila podaljšala, poleg tega pa se boste izognili velikim stroškom zaradi okvar. Pravo olje in menjava zračnega filtra hkrati skrbita za manjšo porabo goriva.

2. Avto redno čistite, tako njegovo zunanjost kot notranjost. Umazanija, ki se enkrat zasuši, se namreč težko odstrani in načne lak, v notranjosti pa se vpije v tekstilne obloge.

3. Če želite podaljšati življenjsko dobo akumulatorja, avto vedno parkirajte v garaži. Akumulatorju namreč škoduje tako vročina od poletnega sonca kot zimski mraz.

4. Želite, da žarometi svetijo čim bolje in se ne umažejo tako hitro? Enostavno: nanje s krpico nanesite vosek za avtomobile. Tudi preostanek avtomobila velja povoskati – še zlasti pred zimo, ko se lak lahko še hitreje poškoduje.

5. Vedno upoštevajte opozorilne lučke! Kadar se vam vključi lučka, ki opozarja na težavo, je nikar ne zanemarite, misleč, da vam nima povedati nič pomembnega. Vaš prvi cilj naj bo avtomehanična delavnica, kjer bomo preverili, za kakšno okvaro oziroma napako gre.

Opozorilne lučke na armaturni plošči

6. Imate otroke ali ljubljenčka? Potem ne bo šlo brez dobre zaščite notranjosti. Tla prekrijte z gumijastimi preprogami, sedeže pa zaščitite s prevlekami. Otroci naj v avtu ne jedo in ne pijejo, vedno naj bo pri roki tudi vrečka za primer slabosti na poti.

7. Menjava pnevmatik ne pomeni le tega, da zimske gume zamenjate z letnimi ter obratno. Ker je obraba prednjih in zadnjih gum različna, se priporoča, da vmes enkrat ali tudi dvakrat poskrbite za rotacijo. Prednje gume prestavite na zadnja kolesa in obratno, ne menjajte pa gum v smeri levo – desno. To pomaga tudi pri izboljšanju voznih lastnosti avtomobila.

Bi nas radi vprašali še kaj? Ima vaše vozilo težavo, ki je ne znate odpraviti sami? Oglasite se pri nas in z veseljem bomo preverili stanje vašega jeklenega konjička ter vam svetovali glede morebitnega popravila.

Tadej Blog