Servis zavor

Redno vzdrževanje in servisiranje zavor lahko prepreči marsikatero nezgodo na cesti, zato je pravočasen zavorni servis, pri katerem se opravi menjava zavornih ploščic, menjava diskov, obnova zavornih čeljusti, obnova zavornih cilindrov in podobno, gotovo prioriteta vsakega voznika.

Menjava zavornih ploščic

Ali je potrebna menjava diskov in zavornih ploščic oziroma obnova zavornih oblog, lahko preveri mehanik pri rednem servisu, prav tako pa nas na to opomnijo spremembe v voznih lastnostih avtomobila.

Servis zavor je nujen, če opazimo, da se zavore slabše odzivajo, cvilijo in škripajo, da deluje pritisk na stopalko za zavore nekoliko mehko, da ročna zavora prime čisto na koncu potega ročice, da nam avto ob zaviranju trese in čutimo vibracije na krmilu.

V vsakem primeru pa je potrebna menjava zavorne tekočine vsaki 2 leti, saj ta z leti izgubi svoje lastnosti in ne opravlja več svoje funkcije (tako kot motorno olje).

Kaj vključuje servis zavor?

Pri nas lahko v sklopu servisa preverite delovanje zavor in stanje vseh delov zavornega sistema, pri čemer se hitro ugotovi, ali je potreben zavorni servis in popravilo zavor, kamor uvrščamo naslednje:

  • menjava zavornih ploščic;
  • menjava diskov;
  • menjava zavornih oblog;
  • menjava zavornih cilindrov …

Ob slabšem delovanju zavor je prav, da se nekoliko prestrašimo, saj bomo tako kar najhitreje poskrbeli za zavorni servis, vendar pa ni nujno, da gre v vsakem primeru za težavo, ki terja obsežno popravilo.

Včasih se zgodi, da je na primer precejšnje tresenje krmila zgolj posledica slabo uležanih ploščic (ki ste jih zamenjali nedolgo tega). Takšni in podobni razlogi so zagotovo pravi, da se v prihodnje odločite za servis zavor pri pravem strokovnjaku.

Zavore so ključnega pomena za varno upravljanje vozila. Nikoli ne vemo, kdaj se bo pojavila situacija, ko bomo potrebovali vso zavorno moč našega avtomobila. 

Za lažjo predstavo, kako je sestavljen zavorni sistem se najprej osredotočimo na nekaj osnov:

Proizvajalci avtomobilov vgrajujejo dva tipa zavor: Kolutne oz. disk zavore ali bobnaste zavore. Oboji potrebujejo trenje za zaustavitev vozila. Za najpogostejše zavorne sisteme veljajo kolutne zavore, kar pomeni, da je glavni element te vrste zavor zavorna sila aktuatorja, ki nanje deluje.

Kako delujejo kolutne oz. disk zavore?

Kolut se vrti skupaj s kolesom, ob zaviranju pa z obeh strani nanj pritisnejo zavorne ploščice. Med zaviranjem je kinetična energija pretvorjena v toploto, kar je pravzaprav glavna odgovornost in naloga zavornih diskov in ploščic. Deli se lahko občasno zelo segrejejo – pregrevanje zavornega diska vodi do deformacije kovine, zaradi česar lahko pride do okvare zavor.

menjava zavornih ploščic

Kaj pa bobnaste zavore?

V notranjosti zavornega bobna se nahajata dve zavorni čeljusti, izdelani iz jekla ali karbona. Takoj, ko voznik pritisne na zavorni pedal, se zavorne čeljusti premaknejo k steni zavornega bobna in na podlagi tega trenja se zmanjša hitrost vozila. 

Danes ima velika večina serijskih avtomobilov na sprednjih kolesih kolutne zavore, manjša ali šibkejša vozila pa zadaj včasih tudi bobnaste. 

Razlika med diski in bobnimi zavorami je vidna.

Bobnaste zavore so zelo zanesljive, vendar so nagnjene k nenadni odpovedi v primeru pregrevanja. Ponavljajoče se močno zaviranje jim dodobra pobere moč, posledično ne zagotavljajo več dovolj zavorne energije. Druga slaba stvar je občutljivost na vodo in ostalo nesnago, zaradi katere prav tako ne omogočajo več dobre zavorne moči. Kolutne zavore se občutno manj pregrevajo in so tudi povsem neobčutljive na vdor vode, zaradi česar se njihova zavorna moč ne zmanjša. 

Menjava zavornih ploščic

Zavorne ploščice so ene izmed tistih stvari na avtomobilu, ki jih je potrebno najprej zamenjati. So kovinske plošče, ki so pritrjene na torno ploščo. Te plošče morajo biti pravilni profilirane, da zagotovijo njihovo prosto gibanje

Kdaj je potrebna menjava zavornih ploščic?

Kdaj bi morali zamenjati zavorne ploščice, pa ni predvideno, saj je odvisno od obrabe različnih komponent. Na obrabo vpliva veliko prevoženih kilometrov, stanje zavornih diskov (utori in nepravilnosti na površju zavornih diskov skrajšajo življenjsko dobo ploščic), delovanje glavnih valjev (če je v okvari, lahko pride do neenakomerne obrabe zavornih ploščic). Predvsem pa je odvisno, kakšen je način vaše vožnje. Čim bolj intenzivno in pogosto boste zavirali, prej se bodo zavorne ploščice obrabile..

Kateri so pogosti znaki, ki lahko kažejo na obrabljenost zavornih ploščic?

Obrabljeno zavorno ploščico prepoznate z hrupnim in cvilečim zvokom. Ko je plast zavorne ploščice popolnoma zbrušena, kovina nosilne plošče drgne na kovino zavornega koluta. To povzroči hrup, ki se bistveno razlikuje od normalnega postopka zaviranja. Lahko se pojavijo tudi drugi znaki:

  • Zavore imajo dolg odzivni čas, podaljša se tudi zavorna pot.
  • Spremembe lahko opazimo tudi na zavornih diskih, saj le-ti spremenijo barvo, na njih pa se pojavijo razpoke.
  • Vklopljena lučka zavornega sistema.
  • Prisotne so vibracije na pedalu

Poskrbite za redno vzdrževanje vašega zavornega sistema. Poleg menjave zavornih ploščic in diskov, je tudi potreben pregled zavorne tekočine.

Zavorna tekočina je ena najpomembnejših tekočin v vozilu. Brez nje bi bila varna vožnja nemogoča, saj zavore ne bi delovale. Zavorna tekočina prenaša silo, ki jo voznik izvaja na zavorni pedal na kolesno zavoro. Da se to lahko zgodi, je potrebno med pregledom zavor redno preverjati tudi zavorno tekočino in ob potrebi tudi zamenjati.

Za konec pa ne pozabite… Z rednim vzdrževanjem in servisiranjem zavornega sistema lahko preprečite marsikatero nezgodo na cesti. Če ste v vašem vozilu zaznali kakršnekoli zgoraj omejene znake,  oz. znake ki odstopajo od običajnih, vas vabimo, da nas kontaktirate. Garantiramo, da boste iz naše servisne delavnice vaše vozilo odpeljali v brezhibnem stanju. 

Za zaviranje brez skrbi, avtomehanika Selan poskrbi.

Popravilo zavor in menjava zavornih ploščic ter diskov sta pri nas hitra in zanesljiva, natančno pa bomo pregledali tudi celoten zavorni sistem.

Naročite se na servis zavor

Pripeljite se v Avtoservis Selan, kjer bomo poskrbeli za vaš avto.

Odličen servis! G. Tadej strokovno razloži in predlaga reševanje problemov na vozilu, hkrati pa ima posluh za stranko, kar je danes redko.
Predrag A.
Super cena, korektna storitev in, kar je v današnjih časih redkost - oseben pristop! Vse pohvale, priporočam.
Boštjan K.
Oddaj mnenje: Brezplačen pregled vozila