Servis zavor

Redno vzdrževanje in servisiranje zavor lahko prepreči marsikatero nezgodo na cesti, zato je pravočasen zavorni servis, pri katerem se opravi menjava zavornih ploščic, menjava diskov, obnova zavornih čeljusti, obnova zavornih cilindrov in podobno, gotovo prioriteta vsakega voznika.

Zavorni servis

Ali je potrebna menjava diskov in zavornih ploščic oziroma obnova zavornih oblog, lahko preveri mehanik pri rednem servisu, prav tako pa nas na to opomnijo spremembe v voznih lastnostih avtomobila. Servis zavor je nujen, če opazimo, da se zavore slabše odzivajo, cvilijo in škripajo, da deluje pritisk na stopalko za zavore nekoliko mehko, da ročna zavora prime čisto na koncu potega ročice, da nam avto ob zaviranju trese in čutimo vibracije na krmilu.

V vsakem primeru pa je potrebna menjava zavorne tekočine vsaki 2 leti, saj ta z leti izgubi svoje lastnosti in ne opravlja več svoje funkcije (tako kot motorno olje).

Kaj vključuje servis zavor?

Pri nas lahko v sklopu servisa preverite delovanje zavor in stanje vseh delov zavornega sistema, pri čemer se hitro ugotovi, ali je potreben zavorni servis in popravilo zavor, kamor uvrščamo naslednje:

  • menjava zavornih ploščic;
  • menjava diskov;
  • menjava zavornih oblog;
  • menjava zavornih cilindrov …

Ob slabšem delovanju zavor je prav, da se nekoliko prestrašimo, saj bomo tako kar najhitreje poskrbeli za zavorni servis, vendar pa ni nujno, da gre v vsakem primeru za težavo, ki terja obsežno popravilo. Včasih se zgodi, da je na primer precejšnje tresenje krmila zgolj posledica slabo uležanih ploščic (ki ste jih zamenjali nedolgo tega). Takšni in podobni razlogi so zagotovo pravi, da se v prihodnje odločite za servis zavor pri pravem strokovnjaku.

Z veseljem vas pričakujemo v avtomehanični delavnici Selan. Popravilo zavor in menjava zavornih ploščic ter diskov sta pri nas hitra in zanesljiva, natančno pa bomo pregledali tudi celoten zavorni sistem.