Menjava sklopke in vztrajnika

Sklopke pri posameznih znamkah in avtomobilih se med vožnjo razlikujejo po tem, ali omogočajo mehkejši ali trši občutek prestavljanja, na kar se mora voznik privaditi.

Ni pa trša ali mehkejša sklopka sama po sebi znak, da je potrebno popravilo sklopke. Prav tako popravilo ali menjava sklopke nista nujna, kadar težava, na primer tresenje, izhaja iz vztrajnika, ki je namenjen blažitvi rotacijskega gibanja.

Menjava sklopke

Da je potrebna menjava sklopke ali vsaj njeno popravilo, opazimo, ko prične sklopka »drseti« oziroma prime čisto na koncu, prav tako pa opazimo tresenje in morda celo ropot v menjalniku. Takrat se je najbolje odpraviti do mehanika, ki bo ugotovil, ali je potrebna menjava sklopke in morda tudi menjava vztrajnika.

Avtoservisna delavnica Selan skrbi, da se strokovno izvede:

  • pregled sklopke in vztrajnika;
  • menjava sklopke;
  • popravilo sklopke;
  • menjava vztrajnika.

Kakšna je naloga sklopke?

Ste se kdaj znašli v situaciji, ko ste z vašim avtomobilom nepravilno speljali, in takrat je v vozilo prišel tisti neprijetni smrad?

Ja, to je bila vaša sklopka, ampak ali veste kakšna je njena funkcija?

Gremo lepo po vrsti…

Sklopka je tisti del, ki povezuje motor in menjalnik avtomobila. Naloga sklopke je, da prenaša vrtilni moment motorja na menjalnik in s tem zagotavlja zanesljiv prenos vrtilnega momenta. Potrebujete jo seveda pri speljevanju, saj mora motor moč počasi prenesti v menjalnik.

Sklopko sestavljajo različne komponente: pogonski disk, vztrajnik, tlačne plošče, sprostitveni ležaj ter telo.

Kako deluje sklopka? 

Ko je vozilo v gibanju, je sklopka vedno vklopljena. To pomeni, da tlačna plošča neprestano pritiska na pogonski disk. Pogonski disk je pritrjen na vztrajnik, ki je nato povezan z ročično gredjo motorja, posledično se z njim vrti za prenos navora iz avtomobilskega motorja na menjalnik.

Ko je pritisnjen pedal sklopke, se sila prenese na sprostitveni ležaj, ta nato sprosti tlačno ploščo s pogonske plošče. Tako se navor več ne dovaja v menjalnik in prestavo je mogoče spremeniti. Ko spremenite prestavo, se pedal sklopke sprosti, tlačna plošča se vrne na svoje mesto in sklopka se spet vklopi.

Zakaj sklopka sploh odpove in kdaj je potrebno popravilo sklopke?

V današnjem času se sklopke največkrat zamenjuje zaradi odpovedi dvomasnega vztrajnika

Da vam bo bolj razumljivo… Vztrajnik je »okrogla plošča«, del vsakega avtomobila, ki je pritrjen na vrtečo se gred in služi blaženju neenakomernega krožnega gibanja in shranjevanju kinetične energije.

Dvomasni vztrajnik je sestavljen iz dveh delov, ki sta med seboj elastično povezana. Ta vztrajnik blaži rotacijsko gibanje med motorjem in menjalnikom, ter preprečuje zdrs lamelne sklopke. Posledično se lažje pretika menjalnik, ropota pri prostem teku motorja je manj, zmanjša se tudi masa sklopke, saj nima več vzmeti. 

Sklopka se lahko obrabi tudi zaradi preobremenitve lamel in diska sklopke, odpovedi potisnega ležaja, vdora nečistoč ali olj in masti na torne površine, ter velikokrat tudi zaradi nestrokovne menjave sklopke ob prejšnji menjavi.

menjava sklopke

Obraba sklopke

Obraba sklopke je neizogibna. Z drsenjem skrbi za gladek prenos sile s pogonske na gnano gred in se medtem počasi obrablja.
Njihova življenjska doba je zelo odvisna od načina uporabe vozila.

Če pravilno upravljate z vašim vozilom, bi sklopka morala zdržati med 150.000 in 200.000 kilometri. Seveda, pa na samo življenjsko dobo vpliva tudi vaš način vožnje, pogostost speljevanja, obremenitve vozila s priključki (prikolice )…

Da je sklopka obrabljena lahko čutite tudi med vožnjo. Kot drsenje sklopke (povezava med motorjem in kolesi ni več učinkovita in motor se vrti v prazno), trdo sklopko, ki prime čisto na koncu, tresenje ali celo ropot v menjalniku. Tresenje namreč lahko izhaja tudi iz vztrajnika, ki je namenjen blažitvi rotacijskega gibanja.

V primeru, da opazite kakršnekoli zgoraj navedene znake oz. znake, ki odstopajo od običajnega, vam svetujemo, da nas obiščete oz. kontaktirate. Tako se boste izognili nepotrebnim stroškom ob morebitnim dodatnim okvaram.

Vabljeni v Avtoservis Selan, kjer je menjava sklopke opravljena hitro, kakovostno in ugodno!

Naročite se na menjavo sklopke

Pripeljite se v Avtoservis Selan, kjer bomo poskrbeli za vaš avto.

Odličen servis! G. Tadej strokovno razloži in predlaga reševanje problemov na vozilu, hkrati pa ima posluh za stranko, kar je danes redko.
Predrag A.
Super cena, korektna storitev in, kar je v današnjih časih redkost - oseben pristop! Vse pohvale, priporočam.
Boštjan K.
Oddaj mnenje: Brezplačen pregled vozila