Katere vozne navade škodijo vašemu vozilu?

Vozna navada, ki škodi vozilu.

Vsak voznik ima pri vožnji svoje navade oziroma svojo tehniko vožnje, ki je povsem individualna, pa čeprav se v šoli vožnje učimo po istih principih. Skozi čas hitro pozabimo kaj so nas tam naročili in razvijemo svojo tehniko vožnje in rokovanja z vozilom. 

Čeprav še vedno upoštevamo vsa cestno prometna pravila, pa naše vozne navade lahko škodujejo vozilu, saj nekatere izmed navad povzročajo pretirano obrabo določenih delov in vodijo do okvare.

V tem članku se bomo osredotočili na par navad, ki priporočamo, da jih čim prej opustite.

Preberi več “Katere vozne navade škodijo vašemu vozilu?”

Avto ne vžge – kaj je lahko vzrok?

Skoraj vsak voznik se je že znašel v situaciji, ko avto ni vžgal, čeprav je do tega trenutka delal brezhibno in ni nič nakazovalo na kakšno okvaro ali napako. Se strinjate? Ker nas taka situacija običajno najde v najbolj neprimernem trenutku, ko se nam res mudi, nas hitro zgrabi panika: kaj pa sedaj?

Na žalost za vas nimamo instant odgovora, saj je vzrokov, zakaj avto ne vžge, res veliko. Ampak brez skrbi, večino vzrokov lahko odpravimo preprosto in hitro. Glede na to kaj je krivo, da vozilo ne vžge, se odločamo med tem ali moramo takoj poiskati pomoč mehanika ali poskušamo vožnjo nadaljevati (če seveda vozilo vžge). Preberi več “Avto ne vžge – kaj je lahko vzrok?”

Nasveti za vzdrževanje in čiščenje alu platišč

Ste opazili, da aluminijasta platišča hitro izgubijo lesk, se umažejo in se na njih pogosto pozna kakšna praska? Žal je to pogost pojav. Vendar se mu z rednim vzdrževanjem in čiščenjem lahko izognemo oziroma poskrbimo za to, da bo naš jeklen konjiček ponosno razkazoval svojo obutev.

Avtomobilska platišča poleg vpliva na varno vožnjo, dajejo piko na i izgledu vašega jeklenega konjička. Se strinjate? Najbolj pogosto se menjave platišč lotimo ob sezonski menjavi pnevmatik, običajno pa je razlog za menjavo predvsem estetske narave (npr. izberemo večja/manjša, jeklena ali aluminijasta ipd.).

Preberi več “Nasveti za vzdrževanje in čiščenje alu platišč”

Menjava žarnic – kako poteka in kaj morate vedeti?

Menjava žarnice pri avtomobilu

Žarnice oziroma avtomobilski žarometi veljajo za enega izmed najbolj pogosto zamenjanih delov na vozilu. Delujoče luči so izredno pomembne za varnost na cesti, saj omogočajo boljšo vidnost in vidljivost.

Včasih je znal žarnico zamenjati vsak voznik, saj je bilo to relativno enostavno, zdaj pa z razvojem novejših modelov vozil, bolj kompleksno sestavo žarometov ter manj prostora, menjava ni več tako preprosta, kot bi si mislili, zato je bolje, da to delo prepustimo strokovnjakom. Menjava žarnice sodi med hiter servis oziroma gre za redno vzdrževanje vozila. Preberi več “Menjava žarnic – kako poteka in kaj morate vedeti?”

Kako delujejo amortizerji in kdaj jih menjamo?

Vsi vemo, da so amortizerji oziroma blažilniki, kot jih nekateri imenujejo, sestavni del avtomobilov že skoraj čisto od začetka izdelave vozil. Ste se kdaj vprašali zakaj so pomembni in kaj je poleg blaženja tresljajev njihova naloga?

Funkcija amortizerja je varno upravljanje vozila na cesti, vpliva pa tudi na delovanje zavor in udobje med vožnjo. Tresenje vozila med vožnjo vpliva tudi na vozilo in obremenjuje predvsem podvozje in njegove sestavne dele. V primeru, da so amortizerji poškodovani (ob močnih treslajih), lahko predstavljajo nevarnost, saj lahko izgubimo nadzor nad vozilom. Da odgovorimo zakaj in kako pride do tega, pa je treba poznati sestavo amortizerja.

Preberi več “Kako delujejo amortizerji in kdaj jih menjamo?”

Sistem stop&start – zakaj se avto ugasne med vožnjo?

Gumb za start&stop sistem

Imate avto, ki ima vgrajen sistem stop&start? Ga uporabljate? Veste kaj je njegova funkcija in zakaj ga ima sedaj serijsko vgrajenega  že večina avtomobilov? Ste tudi vi mnenja, da nenehno ugašanje in prižiganje motorja škoduje motorju?

Primarna funkcija tega sistema je zagotavljanje čim manjšega povprečja CO2 in prihranek goriva (ocenjujejo, da naj bi bil prihranek vse do 10% goriva, vendar se to redko zgodi). Zakaj?

V praksi so pogoji, ki bi zagotovili tako varčevanje z gorivom bolj redko zagotovljeni in posledično je zmanjšanje izpustov bolj skromno.

Preberi več “Sistem stop&start – zakaj se avto ugasne med vožnjo?”

Kako zaščititi avto pred točo

Poškode na avtomobilu zaradi toče

Pred nami so vroči poletni dnevi, ki poleg lepih dni s sončnim vremenom prinašajo tudi nevihte. V poletnem času je bolj verjetno, da nas preseneti kakšna nevihta s točo, ki pa lahko povzroči škodo, sploh v primerih, ko je velikost toče večja kot 1 cm.

Toča lahko naredi veliko škode, tako na naših vrtovih, objektih, kot tudi na vozilih. Škoda je lahko površinska in tudi globinska. V Avtoservis Selan poročajo, da so najbolj pogoste poškodbe zaradi toče na lakasti prevleki, na stranskih steklenih šipah, vetrobranskem steklu in kovinskih delih avtomobila.

Preberi več “Kako zaščititi avto pred točo”

Zakaj je dobro narediti dezinfekcijo avtoklime?

Delovanje klimatske naprave

Redno vzdrževanje klimatske naprave pripomore, da je udobje med vožnjo večje, podaljšuje pa tudi življenjsko dobo klimatske naprave. Redno vzdrževanje pomeni vsaj enkrat letno opraviti dezinfekcijo prezračevalnih kanalov klimatske naprave in zamenjati kabinski filter.

Klima je v avtu že kar obvezna oprema, saj vozniku in potnikom zagotavlja bolj udobno in prijetnejšo vožnjo, hkrati pa je voznik bolj zbran, kar se odraža tudi pri boljši pozornosti pri spoštovanju cestno prometnih predpisov in boljšemu reakcijskem času. 

Preberi več “Zakaj je dobro narediti dezinfekcijo avtoklime?”

Avto klima ne dela – kaj pa sedaj?

Da se je avto klima pokvarila, najhitreje opazimo poleti, ko se avto segreje na res visoke temperature, klima pa kljub temu, da piha, ne ohladi kabine na željeno temperaturo. Običajno gre za pomanjkanje plina ali pa klima nekje pušča.

Kako vemo, da avto klima ne deluje?

Najbolj osnovna in poznana funkcija klime je seveda hlajenje, pomaga pa tudi pri znižanju vlage v kabini ter pri odroševanju zarošenih stekel (kar nam koristi predvsem pozimi in v deževnih dneh).

Preberi več “Avto klima ne dela – kaj pa sedaj?”

Redno preverjanje tlaka v pnevmatikah – je pomembno?

Kako pogosto preverite tlak v pnevmatikah? Veste, zakaj je redno preverjanje pomembno? Zračni tlak v gumah lahko vpliva na vožnjo, obrabo pnevmatik, porabo goriva, varovanje okolja ter tudi na varnost med vožnjo. Naš cilj je, da se med vožnjo počutite varno, hkrati pa vam želimo prihraniti odvečne stroške pri vzdrževanju vozila, zato si preberite par nasvetov, zakaj je zračni tlak v pnevmatikah pomemben ter kako ga vzdrževati.

Kako pogosto se preverja tlak v pnevmatikah?

Vožnja v avtomobilu z pnevmatikami, ki nimajo ustreznega tlaka je lahko nevarna, vpliva pa tudi na odzivnost ter vodljivost celotnega vozila.

Preberi več “Redno preverjanje tlaka v pnevmatikah – je pomembno?”

Filtri – kdaj jih čistimo in kdaj jih zamenjamo?

Redna menjava filtrov pri avtomobilu

Praksa kaže, da lastniki vozil radi izpustimo menjavo različnih filtrov, saj se nam njihova menjava ne zdi pomembna. Kar ne drži. Pravilno delovanje vozila je odvisno od optimalnega delovanja različnih filtrov in predstavljajo osnovo za delovanje motorja.

Veste kaj je funkcija filtrov v vašem avtomobilu? Filtri skrbijo za njegovo brezhibno delovanje, poleg tega pa imajo dve nalogi:  preprečujejo, da bi v posamezne dele avta prišli neželeni delci ter preprečujejo, da bi se posamezni delci iz avta izločali. Ker spadajo med potrošni material, jih je s časom potrebno zamenjati.

Preberi več “Filtri – kdaj jih čistimo in kdaj jih zamenjamo?”

Kdaj moram opraviti tehnični pregled vozila?

kdaj opraviti tehnični pregled vozila

 Se kdaj sprašujete, če je tehnični servis vašega vozila sploh potreben, predvsem v primerih, ko je avto redno servisiran? Odgovor je da, tehnični servis je potreben in tudi zakonsko določen.

Res je, da je zanj treba odšteti nekaj evrov in vam vzame nekaj časa, vendar vam v zameno ponudi informacijo, da je vaše vozilo res brezhibno in ste na poti lahko brez skrbi, lahko pa vas opozori na to, da avto potrebuje dodatno nego in servis. Če ste v dvomih, kdaj morate opraviti tehnični pregled, lahko pogledate na hrbtno stran prometnega dovoljenja.

Preberi več “Kdaj moram opraviti tehnični pregled vozila?”

Priprava avtomobila na pomlad

Hitri servis

Ko se kratki in mrzli dnevi umikajo daljšim in topeljšim dnem in zunaj postane spet prijetno, vemo, da prihaja pomlad. S seboj prinese več preživetega časa zunaj in več izletov ter potovanj na raznorazne konce Slovenije ali sveta.

Na tople dni se vsak pripravlja različno, vsem pa je skupno, da postanemo bolj aktivni ter bolje razpoloženi. Na toplejše dni pa je smiselno pripraviti tudi vaš avto, da boste na izletih in potovanjih lahko brezskrbno uživali.

Preberi več “Priprava avtomobila na pomlad”

ZIMA, ZIMA BELA LETNE GUME BO VZELA

zimske gume

ČAKA NAS SEZONSKA MENJAVA OBUTVE

Ali poskrbite za sezonsko menjavo svoje obutve?

Zakaj ne bi poskrbeli še za sezonsko menjavo pnevmatik na vašem vozilu?

Pnevmatike so med najpomembnejšimi dejavniki za varnost na cesti. Njihova naloga je prenos bremen in sil na zavojih, prenos moči pri pospeševanju ter zaviranju, blaženje neravnin in kar je najpomembnejše – dober oprijem na cesti.
Preberi več “ZIMA, ZIMA BELA LETNE GUME BO VZELA”

Priprava avtomobila na jesen

priprava-avtomobila-na-jesen

Jesen je čas, ko se narava obarva v čudovite barve in drevju počasi odpada listje. Poleg teh čudovitih stvari, pa jesen prinaša tudi nižje temperature, več padavin, krajše dneve.

To lahko pomeni le eno: potrebno bo pripraviti vašega jeklenega konjička na neugodne vremenske razmere. Ravno te razmere vodijo k voznim spremembam – ceste se hitro spremenijo ( iz suhih, vročih poletnih temperatur ) v namočeno cesto polno mokrega odpadlega listja in umazanije.

Preberi več “Priprava avtomobila na jesen”