Zakaj je ob menjavi gum potrebno tudi centriranje?

Centriranje pnevmatik

Za centriranje gum morate poskrbeti dvakrat na leto, in sicer takrat, ko gume zamenjate. Potrebno ga je izvesti na vseh štirih gumah. Prav tako centriranje priporočamo takrat, ko med vožnjo na volanu ali vozilu čutite konstantne vibracije. Strokovno centriranju pravimo tudi uravnoteženje gum oziroma platišč, pomeni pa izravnavanje sil glede na os platišča. Te sile se pojavijo pri vrtenju zaradi neenakomerne razporeditve mase tako na gumi kot na platišču.

Preberi več “Zakaj je ob menjavi gum potrebno tudi centriranje?”

Naj bo vetrobransko steklo brezhibno tudi pozimi

Vetrobransko steklo

Avtostekla nas med vožnjo ščitijo pred zunanjimi vplivi okolja, hkrati pa nam omogočajo vidljivost. Najbolj je pri tem seveda pomembno vetrobransko steklo, a tudi brez stranskih stekel ter zadnjega stekla postane vožnja hitro veliko bolj zahtevna in naporna. Da bi se pri upravljanju vozila lahko čim bolj zanašali na svoj vid, pa je pomembno, da so stekla popolna.

Preberi več “Naj bo vetrobransko steklo brezhibno tudi pozimi”

Kaj zajema mali in kaj veliki avtoservis?

Mali in veliki avtoservis

Mali oziroma hitri servis avtomobila skrbi za redno vzdrževanje tistih delov avtomobila, ki se redno obrabljajo in zahtevajo menjavo, ne predstavljajo pa velikega posega v avtomobil. Mali servis je tisti, ki skrbi, da je avto v odlični formi, pri njem pa se vedno opravi tudi diagnostika vozila, ki nas opozori na morebitne težave. Te lahko še pravi čas odpravimo in si tako prihranimo velike stroške ob večji okvari. Mali avtoservis opravimo glede na navodilo v servisni knjižici, na primer na 15.000 kilometrov – odvisno od znamke, modela in tipa vozila.

Preberi več “Kaj zajema mali in kaj veliki avtoservis?”