8 naprednih sistemov za pomoč voznikom

Sistemi za pomoč voznikom

V sodobnih avtomobilih se tehnološki napredek kaže na mnoge načine, vendar noben vidik ni tako izrazit kot razvoj naprednih sistemov za pomoč vozniku. Ti sistemi niso zgolj nadgradnja udobja in luksuza v avtomobilih, ampak predstavljajo ključen korak naprej v varnosti na cestah. Ti pomočniki so postali neločljiv del sodobnih avtomobilov, saj prinašajo vrsto inovacij in funkcionalnosti, ki presegajo tradicionalno predstavo o vožnji.

V nadaljevanju bomo raziskali napredne sisteme v vozilu, ki pomagajo vozniku v različnih situacijah na cesti. Ti sistemi niso vgrajeni zgolj zaradi udobja, temveč predstavljajo konkretno oporo v prometu. Od avtonomnega zaviranja v sili, ki lahko reši življenje v nepredvidljivih situacijah, do sistemov za ohranjanje voznega pasu, ki zmanjšujejo utrujenost voznika.

Preberi več “8 naprednih sistemov za pomoč voznikom”

Tadej Blog

Kako do brezplačnega pregleda vozila?

Brezplačen pregled vozila

Če se malo pošalimo, bi lahko dejali, da je avtomobil naš družinski član. Čeprav malce za šalo, pa je v tej trditvi tudi veliko resnice. Zanj skrbimo, ga varujemo, vozimo na preglede in smo v skrbeh, kadar se zunaj razbesni neurje in zagrozi toča. Da bi lahko koristili vse prednosti, ki nam jih vozilo ponuja, pa mora biti v optimalnem stanju.

Ne gre zgolj za naše počutje med vožnjo, pač pa tudi za varnost potnikov v avtomobilu in vseh sodelujočih v cestnem prometu. Za vse to poskrbimo z rednimi pregledi in servisi vozila, saj se na njem lahko pojavijo začetne težave, ne da bi jih voznik sploh zaznal. Manjše začetne težave pa lahko vodijo do večjih okvar, ki pogosto pomenijo tudi visoke stroške.

Ste vedeli, da si lahko v Avtoservisu Selan zagotovite brezplačen pregled 30 kontrolnih točk vozila? Če ste našo avtomehanično delavnico že kdaj obiskali, zgolj opišite svojo izkušnjo oziroma oddajte mnenje o zadovoljstvu na naši Facebook strani in na Google ter nam na info@avtoservis-selan.si sporočite, da ste oddali mnenje.

Preberi več “Kako do brezplačnega pregleda vozila?”

Tadej Blog

9 nasvetov za varno in udobno vožnjo po avtocesti

Varna vožnja po avtocesti

Avtoceste so vitalna infrastruktura, ki omogoča hitro in učinkovito povezavo med različnimi destinacijami. Vendar pa vožnja po avtocesti zahteva posebno pozornost in spoštovanje pravil, ki zagotavljajo varnost in udobje vsem udeležencem v prometu. S pravilno vožnjo po avtocesti lahko zmanjšamo tveganje za prometne nesreče ter zagotovimo varno in nemoteno potovanje.

V nadaljevanju boste spoznali pomembne nasvete za varno in udobno vožnjo po avtocesti, ki vam bodo pomagali izkoristiti vse prednosti te pomembne cestne infrastrukture. S pomočjo nasvetov boste postali bolj samozavesten in spreten voznik na avtocesti, kar bo prispevalo tako k vaši lastni varnosti kot tudi k varnosti drugih udeležencev v prometu.

Preberi več “9 nasvetov za varno in udobno vožnjo po avtocesti”

Tadej Blog

11 slabih voznih navad: koliko jih najdete pri sebi?

Slabe vozne navade

Na cestah se srečujemo z različnimi vozniki, ki imajo različne navade in slog vožnje. Medtem ko so nekatere navade primerne in prispevajo k varni vožnji, so druge popolnoma neprimerne za cestni promet. Slabe navade za volanom ne ogrožajo le lastne varnosti, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu.

Zato je pomembno prepoznati te slabe navade in se jih zavedati, da bi se jim izognili. Slabe vozne navade so pogosto plod vzorcev in obnašanja, ki smo se jih naučili skozi čas. Neprimerne navade se običajno razvijejo zaradi pomanjkanja znanja, nepazljivosti ali celo zavestnega ignoriranja prometnih pravil.

V nadaljevanju spoznajte 11 slabih voznih navad, ki se jim v vsakem primeru izognite.

Preberi več “11 slabih voznih navad: koliko jih najdete pri sebi?”

Tadej Blog

Kako vozilo pripraviti na poletje?

Priprava vozila na poletje

Ko je pred vrati poletje, se vsi veselimo toplejšega vremena, prihajajočih počitnic in dopustov. Zimska oblačila se dokončno poslovijo, nase nadenemo lahkotnejše majice in druga poletna oblačila, nikakor pa ob tem ne smemo pozabiti niti na svoje jeklene konjičke.

Tudi ti so bili pripravljeni na zimo, zato jih je zdaj potrebno pripraviti na poletno sezono. V prvi vrsti se spomladi zamenjajo pnevmatike, ko pa se nekoliko kasneje bliža še čas dopustov, pa je bistvenega pomena, da imamo v garaži vozilo, ki je pripravljeno na poletje.

Preberi več “Kako vozilo pripraviti na poletje?”

Tadej Blog

Nasveti za uporabo in vzdrževanje avtoklime

Uporaba in vzdrževanje avtoklime

Klimatska naprava v avtomobilu je del dodatne opreme, ki jo večina med nami dojema kot obvezno. Nič čudnega, ko pa je vožnja z avtomobilom v poletnih mesecih brez nje nepredstavljiva. A treba jo je uporabljati previdno in po pameti.

V prvi vrsti je pravilna uporaba avtoklime pomembna zaradi zdravja, poleg tega pa bo pozitivno vplivala tudi na njeno delovanje. Pravilna uporaba klimatske naprave namreč prispeva k ohranjanju zdravega zraka v vozilu in k daljšemu življenjskemu ciklu klime. V tem pogledu je dobro upoštevati nekaj enostavnih nasvetov.

Preberi več “Nasveti za uporabo in vzdrževanje avtoklime”

Tadej Blog

5 nasvetov za nakup kakovostnih letnih pnevmatik

Nakup letnih pnevmatik

Zamenjava pnevmatik med vozniki povzroča kar nekaj nejevolje, saj gre običajno za zajeten strošek, na katerega pa bi morali gledati povsem drugače. Kakovostne pnevmatike na vozilu namreč zagotavljajo boljše pogoje za vožnjo ter skrbijo za večje udobje in predvsem večjo varnost na cesti.

Ob koncu zime pridejo na vrsto letne pnevmatike, s katerimi pa je dobro počakati do trenutka, ko nastopijo ustrezne vremenske razmere. Konstantne temperature preko 5-7 °C že zagotavljajo dobro delovanje letnih pnevmatik, ki so karakteristično precej različne od zimskih. Ali veste, kako izbrati letne pnevmatike, ki bodo učinkovito opravljale svojo nalogo?

Preberi več “5 nasvetov za nakup kakovostnih letnih pnevmatik”

Tadej Blog

7 nasvetov za znižanje porabe goriva

Znižanje porabe goriva

Ustavljanje na bencinski črpalki je nekaj, kar nikomur ni pretirano všeč. Potem ko ročko za točenje goriva potisnemo v odprtino rezervoarja, se nam zdi, kot bi odtekal denar iz denarnice, kar jasno vidimo tudi na števcu pretočenega goriva. Stroški zanj so kar precejšnji, in če je le mogoče, bi jih radi znižali.

Na srečo za to obstaja kar nekaj načinov. Večinoma se tega niti ne zavedamo, ker gre za malenkostne reči, a ko jih seštejemo na kup, dobimo precejšnjo razliko v porabi goriva. Preverimo torej nekaj enostavnih nasvetov za znižanje porabe goriva, ki bodo bistveno pripomogli k več prevoženim kilometrom oziroma nižjim stroškom.

Preberi več “7 nasvetov za znižanje porabe goriva”

Tadej Blog

Kdaj vozilo pripeljati na centriranje pnevmatik?

Centriranje pnevmatik na avtomobilu

Pnevmatike avtomobila so bistvena komponenta vozila. Kadar so napačno nastavljene oz. uravnotežene, lahko to povzroči resne težave. Ne le, da se nepravilno centrirane pnevmatike hitreje obrabijo, temveč lahko voznik in potniki zaradi vibracij občutijo precej neudobja.

Neprenehni tresljaji pri določeni hitrosti pa lahko povzročijo tudi druge težave, ki vplivajo na delovanje ostalih komponent na vozilu. Pa preverimo, zakaj je centriranje pnevmatik tako pomembno in kako lahko zagotovite njihovo optimalno delovanje.

Preberi več “Kdaj vozilo pripeljati na centriranje pnevmatik?”

Tadej Blog

10 nasvetov za daljše delovanje akumulatorja

Polnjenje akumulatorja s kabli

Akumulator predstavlja ključen del vsakega avtomobila, saj z njegovo pomočjo zaženemo motor, hkrati pa priskrbi energijo za vse električne porabnike v avtomobilu. Novejši avtomobili so veliki potrošniki električne energije in nekateri izmed njih imajo celo po dva akumulatorja, kjer eden skrbi za zagon, drugi pa za oskrbo ostalih porabnikov, kot so svetila, motorji za pomik stekel, grelniki sedežev, klima, varnostne naprave, avdio sistem in podobno.

Preberi več “10 nasvetov za daljše delovanje akumulatorja”

Tadej Blog