Avto klima ne dela – kaj pa sedaj?

Da se je avto klima pokvarila, najhitreje opazimo poleti, ko se avto segreje na res visoke temperature, klima pa kljub temu, da piha, ne ohladi kabine na željeno temperaturo. Običajno gre za pomanjkanje plina ali pa klima nekje pušča.

Kako vemo, da avto klima ne deluje?

Najbolj osnovna in poznana funkcija klime je seveda hlajenje, pomaga pa tudi pri znižanju vlage v kabini ter pri odroševanju zarošenih stekel (kar nam koristi predvsem pozimi in v deževnih dneh).

Preberi več “Avto klima ne dela – kaj pa sedaj?”

Redno preverjanje tlaka v pnevmatikah – je pomembno?

Kako pogosto preverite tlak v pnevmatikah? Veste, zakaj je redno preverjanje pomembno? Zračni tlak v gumah lahko vpliva na vožnjo, obrabo pnevmatik, porabo goriva, varovanje okolja ter tudi na varnost med vožnjo. Naš cilj je, da se med vožnjo počutite varno, hkrati pa vam želimo prihraniti odvečne stroške pri vzdrževanju vozila, zato si preberite par nasvetov, zakaj je zračni tlak v pnevmatikah pomemben ter kako ga vzdrževati.

Kako pogosto se preverja tlak v pnevmatikah?

Vožnja v avtomobilu z pnevmatikami, ki nimajo ustreznega tlaka je lahko nevarna, vpliva pa tudi na odzivnost ter vodljivost celotnega vozila.

Preberi več “Redno preverjanje tlaka v pnevmatikah – je pomembno?”

Filtri – kdaj jih čistimo in kdaj jih zamenjamo?

Redna menjava filtrov pri avtomobilu

Praksa kaže, da lastniki vozil radi izpustimo menjavo različnih filtrov, saj se nam njihova menjava ne zdi pomembna. Kar ne drži. Pravilno delovanje vozila je odvisno od optimalnega delovanja različnih filtrov in predstavljajo osnovo za delovanje motorja.

Veste kaj je funkcija filtrov v vašem avtomobilu? Filtri skrbijo za njegovo brezhibno delovanje, poleg tega pa imajo dve nalogi:  preprečujejo, da bi v posamezne dele avta prišli neželeni delci ter preprečujejo, da bi se posamezni delci iz avta izločali. Ker spadajo med potrošni material, jih je s časom potrebno zamenjati.

Preberi več “Filtri – kdaj jih čistimo in kdaj jih zamenjamo?”

Kdaj moram opraviti tehnični pregled vozila?

kdaj opraviti tehnični pregled vozila

 Se kdaj sprašujete, če je tehnični servis vašega vozila sploh potreben, predvsem v primerih, ko je avto redno servisiran? Odgovor je da, tehnični servis je potreben in tudi zakonsko določen.

Res je, da je zanj treba odšteti nekaj evrov in vam vzame nekaj časa, vendar vam v zameno ponudi informacijo, da je vaše vozilo res brezhibno in ste na poti lahko brez skrbi, lahko pa vas opozori na to, da avto potrebuje dodatno nego in servis. Če ste v dvomih, kdaj morate opraviti tehnični pregled, lahko pogledate na hrbtno stran prometnega dovoljenja.

Preberi več “Kdaj moram opraviti tehnični pregled vozila?”

Priprava avtomobila na pomlad

Hitri servis

Ko se kratki in mrzli dnevi umikajo daljšim in topeljšim dnem in zunaj postane spet prijetno, vemo, da prihaja pomlad. S seboj prinese več preživetega časa zunaj in več izletov ter potovanj na raznorazne konce Slovenije ali sveta.

Na tople dni se vsak pripravlja različno, vsem pa je skupno, da postanemo bolj aktivni ter bolje razpoloženi. Na toplejše dni pa je smiselno pripraviti tudi vaš avto, da boste na izletih in potovanjih lahko brezskrbno uživali.

Preberi več “Priprava avtomobila na pomlad”

ZIMA, ZIMA BELA LETNE GUME BO VZELA

zimske gume

ČAKA NAS SEZONSKA MENJAVA OBUTVE

Ali poskrbite za sezonsko menjavo svoje obutve?

Zakaj ne bi poskrbeli še za sezonsko menjavo pnevmatik na vašem vozilu?

Pnevmatike so med najpomembnejšimi dejavniki za varnost na cesti. Njihova naloga je prenos bremen in sil na zavojih, prenos moči pri pospeševanju ter zaviranju, blaženje neravnin in kar je najpomembnejše – dober oprijem na cesti.
Preberi več “ZIMA, ZIMA BELA LETNE GUME BO VZELA”

Priprava avtomobila na jesen

priprava-avtomobila-na-jesen

Jesen je čas, ko se narava obarva v čudovite barve in drevju počasi odpada listje. Poleg teh čudovitih stvari, pa jesen prinaša tudi nižje temperature, več padavin, krajše dneve.

To lahko pomeni le eno: potrebno bo pripraviti vašega jeklenega konjička na neugodne vremenske razmere. Ravno te razmere vodijo k voznim spremembam – ceste se hitro spremenijo ( iz suhih, vročih poletnih temperatur ) v namočeno cesto polno mokrega odpadlega listja in umazanije.

Preberi več “Priprava avtomobila na jesen”

Na dopust brez vročine v avtomobilu

avtoklima

Pozdravljeno poletje in z njim vročina.

Vendar pozor, naj vročina ne bo problem v kabini vašega avtomobila.

Za brezhibno delovanje klimatske naprave…

Delujoča klimatska naprava ni zgolj stvar udobja, ampak tudi varnosti potnikov v kabini. Uporabljamo jo celo leto – tudi v hladnih zimskih dneh. Dostikrat vozniki prepozno ugotovijo, da prezračevalni sistem ne deluje pravilno. Tako kot drugi mehanski sklopi avtomobila, tudi klimatska naprava ni večna. Z leti in uporabo pride do okvare in izrabe, zato je pomembno redno vzdrževanje. S tem se izognemo težjim okvaram sistema.
Preberi več “Na dopust brez vročine v avtomobilu”

Tovarniška garancija pri nepooblaščenem servisu

avtoservis

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je raziskovala trg servisov motornih vozil v Sloveniji. Njihov cilj je bil ugotoviti, ali se lastniki avtomobilov zavedajo pravice, da svoje avtomobile tudi v času tovarniške garancije lahko servisirajo na nepooblaščenih servisih.

Glavni razlog, zaradi katerega bi lastniki vozil morali vedeti za dodatno možnost servisiranja, je predvsem finančni, saj lahko na nepooblaščenih servisih prihranite pri nadomestnih delih, kot tudi pri cenah servisnih storitev.

Uredba Evropske komisije 461/2010 (1) že od leta 2010 predpisuje, da se mora pod določenimi pogoji tovarniška ali pogodbena garancija normalno ohraniti, tudi če popravila ne opravi pooblaščeni servis.
Preberi več “Tovarniška garancija pri nepooblaščenem servisu”

Zakaj je ob menjavi gum potrebno tudi centriranje?

Centriranje pnevmatik

Za centriranje gum morate poskrbeti dvakrat na leto, in sicer takrat, ko gume zamenjate. Potrebno ga je izvesti na vseh štirih gumah. Prav tako centriranje priporočamo takrat, ko med vožnjo na volanu ali vozilu čutite konstantne vibracije. Strokovno centriranju pravimo tudi uravnoteženje gum oziroma platišč, pomeni pa izravnavanje sil glede na os platišča. Te sile se pojavijo pri vrtenju zaradi neenakomerne razporeditve mase tako na gumi kot na platišču.

Preberi več “Zakaj je ob menjavi gum potrebno tudi centriranje?”