Kdaj vozilo pripeljati na centriranje pnevmatik?

Centriranje pnevmatik na avtomobilu

Pnevmatike avtomobila so bistvena komponenta vozila. Kadar so napačno nastavljene oz. uravnotežene, lahko to povzroči resne težave. Ne le, da se nepravilno centrirane pnevmatike hitreje obrabijo, temveč lahko voznik in potniki zaradi vibracij občutijo precej neudobja.

Neprenehni tresljaji pri določeni hitrosti pa lahko povzročijo tudi druge težave, ki vplivajo na delovanje ostalih komponent na vozilu. Pa preverimo, zakaj je centriranje pnevmatik tako pomembno in kako lahko zagotovite njihovo optimalno delovanje.

Preberi več “Kdaj vozilo pripeljati na centriranje pnevmatik?”

Tadej Blog

10 nasvetov za daljše delovanje akumulatorja

Polnjenje akumulatorja s kabli

Akumulator predstavlja ključen del vsakega avtomobila, saj z njegovo pomočjo zaženemo motor, hkrati pa priskrbi energijo za vse električne porabnike v avtomobilu. Novejši avtomobili so veliki potrošniki električne energije in nekateri izmed njih imajo celo po dva akumulatorja, kjer eden skrbi za zagon, drugi pa za oskrbo ostalih porabnikov, kot so svetila, motorji za pomik stekel, grelniki sedežev, klima, varnostne naprave, avdio sistem in podobno.

Preberi več “10 nasvetov za daljše delovanje akumulatorja”

Tadej Blog

Ste avto pripravili na jesensko-zimsko sezono?

Priprava vozila na zimo

Trenutno nas lepo vreme še razvaja s toplimi temperaturami in soncem. Indijansko poletje nas pogosto zavede, da pozabimo svojega jeklenega konjička pripraviti na bolj nepredvidljivo, hladno in mokro vreme. Najpogosteje se spomnimo zamenjati pnevmatike, vendar naš avto potrebuje tudi drugo nego.

V nadaljevanju si preberite, kaj je priporočljivo preveriti, še preden nas preseneti bolj zimsko vreme.

Preberi več “Ste avto pripravili na jesensko-zimsko sezono?”

Tadej Blog

Test zimskih pnevmatik 2022 – kdo so zmagovalci?

Test zimskih pnevmatik 2022

Tudi letos je AMZS v test vzel kar 33 pnevmatik, da bi preverili, kako so le-te primerne za zimske vremenske razmere, ki so lahko zelo raznolike in nepredvidljive.

Pozimi morata biti vozilo in voznik pripravljena na vse: od ledenega dežja in snežnega meteža do poplav ter hladne in suhe zime. Ravno zaradi raznolikega vremena, ki nam ga prinaša to obdobje, priporočamo, da izberete kvalitetne zimske pnevmatike ter z nakupom in menjavo gum ne čakate na zadnje minute.

Preberi več “Test zimskih pnevmatik 2022 – kdo so zmagovalci?”

Tadej Blog

Katere vozne navade škodijo vašemu vozilu?

Škodljive vozne navade

Vsak voznik ima pri vožnji svoje navade oziroma svojo tehniko vožnje, ki je povsem individualna, pa čeprav se v šoli vožnje učimo po istih principih. Skozi čas hitro pozabimo, kaj so nas tam naučili, in razvijemo svojo tehniko vožnje ter rokovanja z vozilom.

Čeprav še vedno upoštevamo vsa cestno-prometna pravila, pa naše vozne navade lahko škodujejo vozilu, saj nekatere izmed njih povzročajo pretirano obrabo določenih delov in vodijo do okvare.

V tem članku se bomo osredotočili na nekaj navad, za katere vam priporočamo, da jih čim prej opustite.

Preberi več “Katere vozne navade škodijo vašemu vozilu?”

Tadej Blog

Avto ne vžge – kaj je lahko vzrok?

Avto ne vžge

Skoraj vsak voznik se je že znašel v situaciji, ko avto ni vžgal, čeprav je do tega trenutka delal brezhibno in ni nič nakazovalo na okvaro ali napako. Se strinjate? Ker nas takšna situacija običajno preseneti v najbolj neprimernem trenutku, ko se nam res mudi, nas hitro zgrabi panika: kaj pa sedaj?

Na žalost za vas nimamo instant odgovora, saj je vzrokov, zakaj avto ne vžge, zares veliko. Ampak brez skrbi, večino vzrokov lahko odpravimo preprosto in hitro. Glede na to, kaj je krivo, da vozilo ne vžge, se odločamo med tem, ali moramo takoj poiskati pomoč mehanika ali poskušamo vožnjo nadaljevati (če seveda vozilo vžge).

Preberi več “Avto ne vžge – kaj je lahko vzrok?”

Tadej Blog

Nasveti za vzdrževanje in čiščenje alu platišč

Vzdrževanje alu platišč

Ste opazili, da aluminijasta platišča hitro izgubijo lesk, se umažejo in se na njih pogosto pozna kakšna praska? Žal je to pogost pojav. Vendar se mu z rednim vzdrževanjem in čiščenjem lahko izognemo oziroma poskrbimo za to, da bo naš jekleni konjiček ponosno razkazoval svojo obutev.

Avtomobilska platišča, poleg vpliva na varno vožnjo, dajejo piko na i izgledu jeklenega konjička. Se strinjate? Najpogosteje se menjave platišč lotimo ob sezonski menjavi pnevmatik, običajno pa je razlog za menjavo predvsem estetske narave (npr. izberemo večja/manjša, jeklena ali aluminijasta).

Preberi več “Nasveti za vzdrževanje in čiščenje alu platišč”

Tadej Blog

Kako poteka menjava žarnic in kaj morate vedeti?

Menjava avtomobilske žarnice

Žarnice oziroma avtomobilski žarometi veljajo za enega izmed najpogosteje zamenjanih delov na vozilu. Delujoče luči so izredno pomembne za varnost na cesti, saj omogočajo boljšo vidnost in vidljivost.

Včasih je znal žarnico zamenjati vsak voznik, saj je bilo to relativno enostavno, zdaj pa z razvojem novejših modelov vozil, bolj kompleksno sestavo žarometov ter manj prostora menjava ni več tako preprosta, kot bi si mislili. Zato je vsekakor bolje, da delo prepustimo strokovnjakom. Menjava žarnice sodi med hitri servis oziroma gre za redno vzdrževanje vozila.

Preberi več “Kako poteka menjava žarnic in kaj morate vedeti?”

Tadej Blog

Kako delujejo amortizerji in kdaj jih menjamo?

Amortizerji

Vsi vemo, da so amortizerji oziroma blažilniki, kot jih nekateri imenujejo, sestavni del avtomobilov že skoraj od začetka izdelave vozil. Ste se kdaj vprašali, zakaj so pomembni in kaj je poleg blaženja tresljajev njihova naloga?

Funkcija amortizerja je varno upravljanje vozila na cesti, vpliva pa tudi na delovanje zavor in udobje med vožnjo. Tresenje vozila med vožnjo vpliva tudi na vozilo in obremenjuje predvsem podvozje in njegove sestavne dele. V primeru, da so amortizerji poškodovani (ob močnih tresljajih), lahko predstavljajo nevarnost, saj lahko izgubimo nadzor nad vozilom. Da odgovorimo, zakaj in kako pride do tega, pa je treba poznati sestavo amortizerja.

Preberi več “Kako delujejo amortizerji in kdaj jih menjamo?”

Tadej Blog

Sistem stop&start – zakaj se avto med vožnjo ugasne?

Sistem stop&start

Imate avto, ki ima vgrajen sistem stop&start? Ga uporabljate? Veste, kaj je njegova funkcija in zakaj ga ima sedaj serijsko vgrajenega že večina avtomobilov? Ste tudi vi mnenja, da nenehno ugašanje in prižiganje motorja škoduje motorju?

Primarna funkcija tega sistema je zagotavljanje čim manjšega povprečja CO2 in prihranek goriva (ocenjujejo, da naj bi bil prihranek vse do 10 % goriva, vendar se to redko zgodi). Zakaj? V praksi so pogoji, ki bi zagotovili tolikšno varčevanje z gorivom le redko zagotovljeni in posledično je zmanjšanje izpustov bolj skromno.

Preberi več “Sistem stop&start – zakaj se avto med vožnjo ugasne?”

Tadej Blog

Kako zaščititi avto pred točo?

Zaščita avta pred točo

Pred nami so vroči poletni dnevi, ki poleg lepih dni s sončnim vremenom prinašajo tudi nevihte. V poletnem času je bolj verjetno, da nas preseneti kakšna nevihta s točo, ki pa lahko povzroči škodo, sploh v primerih, ko je velikost toče večja kot 1 cm.

Toča lahko naredi veliko škode, tako na naših vrtovih in objektih kot na vozilih. Škoda je lahko površinska in tudi globinska. V Avtoservis Selan vam lahko povemo, da so najpogostejše poškodbe zaradi toče na lakasti prevleki, na stranskih steklenih površinah, vetrobranskem steklu in kovinskih delih avtomobila.

Preberi več “Kako zaščititi avto pred točo?”

Tadej Blog

Zakaj je dobro opraviti dezinfekcijo avtoklime?

Dezinfekcija klime v avtu

Redno vzdrževanje avtoklime pripomore, da je udobje med vožnjo večje, podaljšuje pa tudi življenjsko dobo klimatske naprave. Redno vzdrževanje pomeni vsaj enkrat letno opraviti dezinfekcijo prezračevalnih kanalov klimatske naprave in zamenjati kabinski filter.

Klima je v avtu že kar obvezna oprema, saj vozniku in potnikom zagotavlja bolj udobno in prijetno vožnjo, hkrati pa je voznik bolj zbran, kar se odraža tudi pri boljši pozornosti pri spoštovanju cestno-prometnih predpisov in boljšem reakcijskem času.

Preberi več “Zakaj je dobro opraviti dezinfekcijo avtoklime?”

Tadej Blog

Avto klima ne dela – kaj pa sedaj?

Pregled avto klime

Da se je avto klima pokvarila, najhitreje opazimo poleti, ko se avto segreje na visoke temperature, klima pa kljub temu, da piha, ne ohladi kabine na željeno temperaturo. Običajno gre za pomanjkanje plina ali pa klimatska naprava nekje pušča.

Najbolj osnovna in poznana funkcija klime je seveda hlajenje, pomaga pa tudi pri zniževanju vlage v kabini ter pri odroševanju zarošenih stekel, kar koristi predvsem pozimi in v deževnih dneh.

Preberi več “Avto klima ne dela – kaj pa sedaj?”

Tadej Blog

Redno preverjanje tlaka v pnevmatikah – je pomembno?

Preverjanje tlaka v pnevmatikah

Kako pogosto preverite tlak v pnevmatikah? Veste, zakaj je redno preverjanje pomembno? Zračni tlak v gumah lahko vpliva na vožnjo, obrabo pnevmatik, porabo goriva, varovanje okolja ter tudi na varnost med vožnjo. Naš cilj je, da se med vožnjo počutite varno, hkrati pa vam želimo prihraniti odvečne stroške pri vzdrževanju vozila, zato si preberite nekaj nasvetov, zakaj je zračni tlak v pnevmatikah pomemben ter kako ga vzdrževati.

Vožnja v avtomobilu s pnevmatikami, ki nimajo ustreznega tlaka, je lahko nevarna, vpliva pa tudi na odzivnost ter vodljivost celotnega vozila.

Preberi več “Redno preverjanje tlaka v pnevmatikah – je pomembno?”

Tadej Blog

Filtri – kdaj jih čistimo in kdaj zamenjamo?

Čiščenje in menjava filtrov

Praksa kaže, da lastniki vozil radi izpustimo menjavo različnih filtrov, saj se nam njihova menjava ne zdi pomembna. Kar ne drži. Pravilno delovanje vozila je odvisno od optimalnega delovanja različnih filtrov, saj predstavljajo osnovo za delovanje motorja.

Veste, kaj je funkcija filtrov v vašem avtomobilu? Filtri skrbijo za njegovo brezhibno delovanje, poleg tega pa imajo dve nalogi: preprečujejo, da bi v posamezne dele avta prišli neželeni delci, ter preprečujejo, da bi se posamezni delci iz avta izločali. Ker spadajo med potrošni material, jih je s časom potrebno zamenjati.

Preberi več “Filtri – kdaj jih čistimo in kdaj zamenjamo?”

Tadej Blog

Kdaj moram opraviti tehnični pregled vozila?

Tehnični pregled vozila

Se kdaj sprašujete, če je tehnični servis vašega vozila sploh potreben? Predvsem v primerih, ko je avto redno servisiran? Odgovor je »DA«, tehnični servis je potreben in tudi zakonsko določen.

Res je, da je zanj treba odšteti nekaj evrov in vam vzame nekaj časa, vendar vam v zameno ponudi informacijo, da je vaše vozilo brezhibno in da ste na poti lahko brez skrbi. Seveda pa vas lahko tudi opozori, da avto potrebuje dodatno nego in servis. Če ste v dvomih, kdaj morate opraviti tehnični pregled, lahko pogledate na hrbtno stran prometnega dovoljenja.

Preberi več “Kdaj moram opraviti tehnični pregled vozila?”

Tadej Blog

Priprava avtomobila na pomlad

Priprava avtomobila na pomlad

Ko se kratki in mrzli dnevi umikajo daljšim in topeljšim dnem in zunaj postane spet prijetno, vemo, da prihaja pomlad. S seboj prinese več preživetega časa zunaj in več izletov ter potovanj na raznorazne konce Slovenije ali sveta.

Na tople dni se vsak pripravlja različno, vsem pa je skupno, da postanemo bolj aktivni ter bolje razpoloženi. Na toplejše dni pa je smiselno pripraviti tudi vaš avto, da boste na izletih in potovanjih lahko brezskrbno uživali.

Preberi več “Priprava avtomobila na pomlad”

Tadej Blog

Zima, zima bela, letne gume vzela

Zima in gume

Ali poskrbite za sezonsko menjavo obutve? Zakaj ne bi poskrbeli še za sezonsko menjavo pnevmatik na svojem vozilu? Pnevmatike so med najpomembnejšimi dejavniki za varnost na cesti, zato je nujno, da jih zamenjate ob pravem času.

Naloge pnevmatik so prenos bremen in sil na zavojih, prenos moči pri pospeševanju ter zaviranju, blaženje neravnin in kar je najpomembnejše – dober oprijem na cesti. Med seboj se pnevmatike razlikujejo glede na nosilnost, velikost in hitrostni razred.

Preberi več “Zima, zima bela, letne gume vzela”

Tadej Blog

Priprava avtomobila na jesen

Priprava vozila na jesen

Jesen je čas, ko se narava obarva v čudovite barve in drevju počasi odpada listje. Poleg lepot narave pa jesen prinaša tudi nižje temperature, več padavin in krajše dneve. To lahko pomeni le eno: jeklenega konjička bo potrebno pripraviti na neugodne vremenske razmere.

Ravno te razmere vodijo k voznim spremembam – suhe in vroče ceste se hitro spremenijo v namočene ceste, polne mokrega odpadlega listja in umazanije. Zato je potrebno ustrezno ukrepati.

Preberi več “Priprava avtomobila na jesen”

Tadej Blog