Centriranje pnevmatik

Centriranje gum je potrebno opraviti dvakrat letno, in sicer spomladi in jeseni, ko pnevmatike zamenjate. Še posebej pomembno je, da za centriranje poskrbite v primeru, da med vožnjo na volanu čutite tresljaje in vibracije.

Centriranje gum

Kaj pa centriranje pnevmatik pravzaprav sploh je? Gre za uravnoteženje gum, natančneje izravnavanje sil glede na os platišča, do katerih pride zaradi neenakomerne razporeditve mase na gumi ter na platišču. Če so gume neuravnotežene, prihaja med vožnjo do tresenja, ki se prenaša prek volana in karoserije.

Kako poteka centriranje gum?

Postopek centriranja pnevmatik poteka na posebnih strojih, ki jih imenujemo centrirke. Med centriranjem se merijo sile na osi, vulkanizer pa odčita ustrezno mesto in maso potrebnih uteži, ki jih nato pritrdi na platišče. Centriranje pnevmatik je potrebno izvesti na vseh pnevmatikah avtomobila.

Kakovostno centriranje gum zagotavlja varno in udobno vožnjo, podaljšuje življenjsko dobo pnevmatik ter zmanjšuje obrabo pomembnih zglobov v podvozju. V nasprotnem primeru se gume pri vožnji po avtocesti obrabljajo veliko hitreje, poškodujejo pa se volanski kočniki ter kolesni ležaji, prihaja tudi do puščanja hidravlične tekočine. Da o hrupu in tresljajih, ki vplivajo na koncentracijo voznika med vožnjo, niti ne govorimo.

Izognite se morebitnim poškodbam vozila ter se odločite za centriranje pnevmatik v naši vulkanizerski delavnici. Z uporabo najsodobnejše tehnologije bomo poskrbeli, da bo vožnja v vašem avtomobilu ponovno varna in udobna!