Premontaža pnevmatik

Zakon veleva, da je potrebna premontaža gum vsako leto najkasneje 15. novembra, menjava zimskih pnevmatik za letne, pa se opravi od 15. marca dalje. Tudi izven tega časovnega okvira je potrebno imeti voznim razmeram primerne gume. Menjava pnevmatik ni potrebna le zaradi snega ter ledu, temveč tudi zaradi obrabljenosti profila ter dotrajanosti materiala.

Menjava gum

Premontaža pnevmatik je hitra in med njo boste komaj popili kavo, res pa je v tednu, ko je potrebna menjava zaradi zakona, običajno nekaj več strank. Priporočamo vam, da pridete kak dan prej. Ker se nahajamo v bližini letališča (3 km od Brnika), je naša lokacija priročna predvsem za tiste, ki živijo v Kranju, med Ljubljano in Kranjem ter v okolici.

Menjava gum obsega:

  • menjavo pnevmatik;
  • centriranje;
  • pregled/meritev profila;
  • oceno ustreznosti glede na starost;
  • svetovanje glede nakupa gum.

Pri nas imamo tudi napravo za menjavo nizkoprofilnih gum z ojačanimi robovi (RFN - Run-Flat Tire).

Iščete kakovosten servis za menjavo pnevmatik v okolici Kranja? Bi radi, da je tudi cena »gorenjska« in vas bo menjava letnih ali zimskih gum stala čim manj? Avtoservis Selan iz Praprotne Police smo pravi naslov!


Ne zamudite akcijskih ponudb!

Akcija Premontaža pnevmatik z ALU platišči

Storitev vsebuje:

  • premontaža/centriranje/vijačenje pnevmatik ALU platišč do vključno R16 (velikost platišča)

Cena velja za 4 kose pnevmatik (komplet pnevmatik).


Akcija Premontaža pnevmatik s kovinskimi platišči

Storitev vsebuje:

  • premontaža/centriranje/vijačenje kovinskih platišč

Cena velja za 4 kose pnevmatike (komplet pnevmatik).


Vulkanizerske storitve po ugodnih cenah

Se zanimate za poceni menjavo ali hrambo pnevmatik? Oglejte si cenik storitev.

Zakaj je menjava gum sploh potrebna?

Ali poskrbite za sezonsko menjavo svoje obutve?

Zakaj ne bi poskrbeli še za sezonsko menjavo gum na vašem vozilu?

Vsi poznamo tista 2 pomembna datuma za čas menjave gum - 15.marec in 15.november.

Letne gume namreč niso primerne za zimski čas. Zavorna pot z letnimi pnevmatikami bo občutno daljša in veliko bolj nevarna. Na poledeneli cesti vas lahko z letnimi gumami hitro zanese, kar pa je še posebej nevarno- po zasneženi cesti voziti v klanec, ko lahko avtomobil začne neobvladljivo drseti.

Vendar, ko gredo temperature spet malo višje, nas to kaj kmalu opomni, da bo nastopila pomlad in z njo tudi ponovna menjava gum. Nekateri vozniki svojih zimskih gum ne zamenjajo za letne, vendar se z njimi vozijo še celo poletje. 

Kaj se zgodi, če bomo poleti vozili z zimskimi gumami?

Spet se bomo navezali na zgornjo primerjavo: Predstavljajte si, da poleti obujete zimske škornje?

Enako je pri avtomobilu. Zakaj nebi naredili menjavo gum na letne?

Letne pnevmatike imajo v toplejših mesecih veliko boljši oprijem, ter krajšo zavorno pot.  Vendar, ne hitite preveč z menjavo gum iz zimskih na letne, saj vas sneg lahko preseneti tudi marca ali celo aprila. 

Kako izbrati pravo pnevmatiko?

Preden se odločite za nakup nove pnevmatike, si je vredno vzeti čas in pregledati teste, ki jih opravljajo zanesljive institucije. Pnevmatike morajo ustrezati kategoriji, ki je predpisana v dokumentu o ustreznosti vozila. Pnevmatike na isti osi vozila morajo biti enake nosilnosti, enakega hitrostnega razreda in tekalne površine.

Ste v dilemi ali kupiti letne, celoletne ali zimske?

Na to odločitev lahko vpliva več dejavnikov. Odvisno je v kakšnih razmerah največkrat vozite, kakšen je vaš slog vožnje, ali prevozite veliko kilometrov.. 

Izberite pnevmatike, ki imajo dobre zmogljivosti v najslabših vremenskih in cestnih pogojih, ki jih lahko srečate.

Predno pa se odpravite na menjavo gum, pa preverite njihovo ustreznost. Za varnost vas in vaših potnikov, je ključnega pomena pravilen zračni tlak v pnevmatikah Če boste vozili s prenizkim tlakom, se bodo pnevmatike hitreje obrabile in kar je najhujše- lahko imate težave pri zaviranju. 

Naslednja stvar je starost same pnevmatike. Po štiriletni uporabi pnevmatike je potrebno razmišljati o nakupu nove.

Kaj pa ustreznost profila pnevmatike?  

Guma, katera nima več ustreznega profila, ni primerna za varno vožnjo 

Veste kakšen mora biti ustrezen profil na zimskih oz. letnih pnevmatikah? 

Zakon določa, da je minimalni profil pri letnih gumah 1,6mm, pri zimskih gumah pa je minimalni profil 3mm. Če ustreznega profila na gumi ni več je potrebna menjava gum, predvsem iz vidika varnosti. Zaradi neustreznosti vaših gum vas lahko doleti kazen. Globa za neustrezno zimsko opremo je 40€, če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, vas oglobijo za 500 EUR + 5 kazenskih točk. Če pa povzročite nesrečo in pristojni organi ugotovijo, da imate neustrezne pnevmatike/ opremo, vam zavarovalnica lahko zavrne izplačilo škode. 

Večkrat se nam zgodi, da damo varnosti v prometu premalo pozornosti, zato nikar ne pozabite…

Menjavo gum ne opravljate le zaradi zakona, temveč zaradi varnejše in zmogljivejše vožnje.

Za kakršnakoli vprašanja ali pomoč pri nakupu nove gume, menjavi gum smo vam vedno na voljo. Naše vulkanizerstvo zagotavlja, da boste zagotovo našli prave gume za vas. 

Želim pohvaliti vse od mehanika oziroma oba, ki sta bila v petek do gospe v pisarni: odnos, prijaznost, strokovni, znajo svetovati kako naprej. Tako da smo se odločili da bomo avto pripeljali samo k Vam. Želimo Vam vse dobro in ostanite taki kot ste.
Ermin B.
Pozitivno presenečen nad samim pristopom do strank + hitro in kvalitetno opravljeno delo. Se še oglasim =)
Vid M.
Oddaj mnenje: Brezplačen pregled vozila