Popravilo avtoklime

Klimatska naprava nam pride najbolj prav poleti, ko so naši jekleni konjički pregreti in je potrebno hlajenje, prav tako pa je avtoklima pomembna pozimi. Z njeno pomočjo namreč hitro odmrznemo stekla in skrbimo, da se nam ta v notranjosti ne rosijo. Če se pojavijo težave v delovanju, je ne glede na letni čas potrebno poskrbeti za servis avtoklime.

Servis avtoklime

Kadar klima v avtu ne deluje dobro, je običajno potrebno polnjenje, včasih pa se pojavijo tudi druge težave, ki zahtevajo popravilo avtoklime. Lahko gre za povsem drobno stvar, na primer sneto cev, zaradi česar takoj opazimo, da se avto denimo na eni strani hladi ali greje, na drugi pa ne. Marsikatera težava, na primer poškodovana sklopka kompresorja, pa zahteva resnejše popravilo klime v avtu.

Spričevalo o izpitu za zajem plinovKdaj je potreben servis avtoklime?

Običajno se opazi:

  • slabše hlajenje ali prenehanje hlajenja;
  • hrupnejše delovanje;
  • pogosto vključevanje/izključevanje ventilatorja;
  • nenehno delovanje ventilatorja;
  • neprijeten vonj.

Razlog za težavo lahko tiči v katerem koli delu naprave, torej je potreben pregled in popravilo klime v avtu.

Želite v avtu primerno temperaturo, zaradi katere bo vožnja prijetna, in čist ter svež zrak? Bi radi s klimatsko napravo poskrbeli tudi za večjo vidljivost oziroma odpravili zaledenelost stekel in rosenje? Oglasite se pri nas in hitro bomo ugotovili, zakaj vam klima nagaja.

Se sprašujete zakaj je potreben servis avtoklime?

Servis avtoklime je pomemben za vaše zdravje, saj je prav avto klima gojišče raznih bakterij, ki se ob vklopu naprave razpršijo v notranjost avta. 

Zagotovo ste se kdaj znašli v podobni situaciji: Vroč poletni dan, usedete se v avto z željo po hladnem vetriču 

Ampak ne! Ob vklopu klime, je v vas pihal le topel zrak, za nameček pa je imel še neprijeten vonj?

Ja, vaša klima potrebuje servis.

Avtoklima deluje s pomočjo plina, vendar ga sčasoma zmanjka in je potrebna novega. Hlajenje v avtomobilu je celo koristno, ko je zunaj vroče. Zakaj?

Dokazano je, da je voznik zaradi tega bolj osredotočen na cesti. Tudi nevarnosti, da bi se otroci pregreli, ko obstojite v gneči ni.  Vendar avtoklima ni le uporabna poleti, ampak tudi pozimi- z njo je odstranjevanje ledu iz vetrobranskega stekla veliko hitrejše in lažje. Klimatska naprava suši zrak , preprečuje nabiranje vlage in prispeva k varnejši vožnji. Neredno vzdrževanje avtoklime, lahko privede do nevšečnosti. Filtri zraka se hitro zamašijo, posledica tega je manjši pretok zraka, tudi rosenje stekel. Kar je pa še najslabše, hitro se začnejo nabirati glivice, bakterije v prezračevalnih kanalih. Kar privede do neprijetnega vonja, pri udeležencih v avtomobilu pa lahko izzove alergijske reakcije. 

Raje se izognite tem nevšečnostim, in poskrbite, da bo vaša avtoklima redno vzdrževana. Priporočamo vam, da servis opravite vsako leto. Za to ne rabite odšteti ogromno denarja.

Kaj pa cena?

Polnjenje avtoklime je cenovno ugoden in dokaj hiter proces. Traja približno 45 minut in obsega le nekaj korakov: Izkušeni mojstri najprej odsesajo plin iz klimatske naprave ter izpustijo del starega olja, ki je v sistemu . Le tega nato stehtajo in na podlagi dobljenega podatka serviser oceni ali se pri polnjenju klime doda tudi novo olje. Nato testirajo porast tlaka in poskrbijo še za polnjenje klime s hladilnim sredstvom. Na koncu preverijo pravilnost delovanja celotnega sistema.

Za polnjenje avtoklime v našem avtoservisu boste odšteli le 59 € ( do 600 g plina ) * - cena niha glede na količino plina, ki ga primanjkuje v klimatski napravi. 

*pridržujemo si pravico do spremembe cen.

popravilo avtoklime

Kako se izognete visokim stroškom za popravilo avtoklime?

Redno vzdrževanje in servisiranje avtoklime lahko veliko pripomore k temu. Vozniki velikokrat, prepozno ugotovijo, da jim prezračevalni sistem ne deluje tako kot bi moral. Vsako odstopanje od običajnega delovanja klime ( neprijeten vonj, vlaga, nihanje temperature ), pomeni da je treba odkriti razlog za to napako. Nekatere dele avtoklime, je potrebno vzdrževati pogosteje kot druge recimo: menjava filtrov, čiščenje prostora pred kondenzatorjem.

Delov, ki sestavljajo sistem klimatske naprave je kar nekaj. Najpomembnejši je gotovo kompresor. Kompresor je nekakšen srce avtoklime, ki stiska in poganja hladilni plin oziroma tekočino po sistemu. Ta je tudi najkompleksnejši, zaradi česar pri njem obstaja večja možnost okvare, ta pa pripelje do vrtoglavih stroškov. Za svoje delovanje potrebuje posebna maziva, ki pa ne smejo priti v stik s hladilno tekočino. 

Drugi sestavni del je kondenzator, ki je blizu glavnega hladilnika motorja, skozenj pa gre uplinjen vroč zrak, ki se v njem ohladi in utekočini. Je nekakšen miniaturni radiator, ki je običajno blizu glavnega hladilnika motorja, njegov glavni namen pa je, da utekočini plin in odda zvišano temperaturo okolici. 

Kako prepoznate okvaro kondenzatorja? 

Sistem klimatske naprave ne bo deloval, ventilator kondenzatorja bo deloval neprekinjeno, učinek avtoklime bo zmanjšana. 

Veste, kateri del avtoklime poskrbi, da je v vaši potniški kabini čist zrak?

Ta del, je zagotovo najbolj pomemben in tudi najbolj izpostavljen obrabi- filter. Filter čisti zrak pred vstopom v potniško kabino. Kot vemo, je zrak vse bolj onesnažen, zato je tudi filter bolj obremenjen. Potrebno ga je menjati enkrat letno, saj se v tem času v njem nabere ogromno delcev, zaradi katerih se zamaši. 

Kako boste opazili, da je vaš filter zamašen in potreben menjave?

Pretok zraka se bo zmanjšal, rosila se vam bodo stekla, v potniški kabini boste zaznali neprijeten vonj. 

Zato pazite, kam peljete vaše vozilo na popravilo avtoklime!

Obsežnejše popravilo avtoklime je  potrebno takrat, ko pride do vdora zraka in vlage v sistem. Varčevati pri taki kompleksni mehanski napravi kot je klimatska naprava se ne splača. 

Ali veste, da je v avtomobilih nov hladilni plin-  R1234yf oziroma tetrafluorpropenom. Če ne veste vi, mora to obvezno vedeti vaš serviser. Ta plin je veliko bolj zmogljiv in okolju prijaznejši od starega, vendar tudi občutno dražji.  Vendar to za popravilo vaše avtoklime ne predstavlja nobene težave, če poseg prepustite izkušenim strokovnjakom, saj oni vedo kakšne so razlike med novim in starim plinom, hkrati pa uporabljajo tudi ustrezne naprave in orodje. 

Naročite se na servis avtoklime

Pripeljite se v Avtoservis Selan, kjer bomo poskrbeli za vaš avto.

Želim pohvaliti vse od mehanika oziroma oba, ki sta bila v petek do gospe v pisarni: odnos, prijaznost, strokovni, znajo svetovati kako naprej. Tako da smo se odločili da bomo avto pripeljali samo k Vam. Želimo Vam vse dobro in ostanite taki kot ste.
Ermin B.
Pozitivno presenečen nad samim pristopom do strank + hitro in kvalitetno opravljeno delo. Se še oglasim =)
Vid M.
Oddaj mnenje: Brezplačen pregled vozila