10 nasvetov za daljše delovanje akumulatorja

Polnjenje akumulatorja s kabli

Akumulator predstavlja ključen del vsakega avtomobila, saj z njegovo pomočjo zaženemo motor, hkrati pa priskrbi energijo za vse električne porabnike v avtomobilu. Novejši avtomobili so veliki potrošniki električne energije in nekateri izmed njih imajo celo po dva akumulatorja, kjer eden skrbi za zagon, drugi pa za oskrbo ostalih porabnikov, kot so svetila, motorji za pomik stekel, grelniki sedežev, klima, varnostne naprave, avdio sistem in podobno.

Funkcija in delovanje akumulatorja

Vsak izmed zgoraj naštetih porabnikov prazni akumulator, ki ga avtomobilski motor prek alternatorja polni z električno energijo. Vsak akumulator ima določeno število ciklov polnjenja in praznjenja, preden ga je potrebno zamenjati.

Na delovanje in življenjsko dobo akumulatorja pa vplivajo tudi ekstremne vremenske razmere. Večina voznikov se na akumulator spomni šele ko pritisne mraz, vendar je akumulator na udaru tudi, ko so temperature visoke.

Pri visokih in nizkih temperaturah se namreč kemične reakcije, ki potekajo v notranjosti, upočasnijo, kar posledično pomeni, da se akumulator počasneje polni in so njegove zmogljivosti manjše. Pozimi je za zagon motorja že tako potrebna povečana poraba energije. Če je prisotna še visoka vlaga (npr. jesenski megleni dnevi, deževna obdobja), pa alternator težko popolnoma napolni akumulator, sploh na krajših vožnjah.

Kaj lahko naredite, da bo življenjska doba akumulatorja daljša?

1. Odpeljite se na daljše vožnje

V primeru, da z vozilom delate samo kratke vožnje, se akumulator nima možnosti do konca napolniti, saj ga alternator ne zmore napolniti do konca. To velja predvsem pozimi, ko je zaradi nizkih temperatur poraba energije precej večja.

2. Izklopite dodatne naprave

Z razvojem tehnologije in avtomobilov je v vozilu vedno več porabnikov električne energije. Pri nekaterih vozilih ostanejo vtičnice in priključki aktivni tudi, ko je motor ugasnjen, kar pomeni, da se električna energija še vedno porablja.

Osvetlitev kabine avtomobila

Pogosto se zgodi, da vozniki pozabijo izklopiti osvetlitev kabine, radio ali druge komponente, ki porabljajo energijo. Vse to prazni akumulator in lahko se zgodi, da avtomobila ne boste mogli vžgati. Zato vam priporočamo, da pred odhodom iz vozila izključite vse naprave, ki bi potencialno lahko izpraznile akumulator.

3. Pred zagonom motorja pritisnite pedal sklopke

Nekaterih vozil niti ne morete zagnati brez pritiska na pedal sklopke, vendar obstaja par vozil, ki to omogočajo. Pri slednjih vam priporočamo, da pred zagonom vseeno stisnete pedal sklopke in tako razbremenite zaganjalnik in posledično zmanjšate obremenitev akumulatorja.

4. Občasno preverite akumulator

Vzdrževanje in pregledi akumulatorja niso odveč tudi pri sodobnih akumulatorjih. Sami lahko preverite, če so spojke trdno pritrjene na priključke akumulatorja. V primeru, da niso dovolj trdno pritrjene, lahko povzročijo izgube med polnjenjem in praznjenjem akumulatorja.

5. Preverite električni sistem avtomobila

Električni sklopi, ki so priključeni na akumulator in ne delujejo optimalno, lahko slabo vplivajo nanj, kar se kaže kot premočno ali prešibko polnjenje akumulatorja. Priporočamo, da pregled in popravila opravi servisna delavnica.

6. Ne ignorirajte opozorilnih znakov

Če pri vžigu vozila opazite, da je zagon nezanesljiv ali podaljšan, je to znak, da je z akumulatorjem nekaj narobe. Opozorilo vzemite resno in čim prej obiščite servisno delavnico, predvsem v primeru, ko se je na armaturni plošči prižgala opozorilna lučka.

7. Akumulator naj ne bo preobremenjen

Če se avtomobil ob zagonu ne zažene, ne ponavljajte vžiga. Pogosto se zgodi, da v taki situaciji ponavljamo vžige in upamo, da se bo avto čudežno zagnal, vendar to lahko pripelje do preobremenitve akumulatorja in celo do poškodb, zaradi katerih ga ne bo mogoče več napolniti.

8. Bodite pripravljeni na težave

Najlažji in najboljši način za napolnitev praznega akumulatorja so kabli, ki jih priključite na akumulator drugega avtomobila.

Vžigalni kabli

Čeprav jih ne uporabljamo pogosto, je priporočljivo, da jih imamo vedno na voljo v vozilu, saj ne predstavljajo velikega stroška.

9. Redno vzdržujte avto

Za dolgo življenjsko dobo akumulatorja je ustrezno vzdrževanje avtomobila izrednega pomena. Vozilo, ki ni redno vzdrževano, lahko predstavlja dodatne obremenitve za akumulator.

10. Brez panike, ko pride do težav

Vsak akumulator bo enkrat treba zamenjati. Lahko odpove celo nov akumulator, če ima kakšno proizvodnjo napako. Ko se vam to zgodi, brez panike. Najprej poskrbite za varnost in mesto zavarujte z varnostnim trikotnikom, potem pa pokličite pomoč.

Polnjenje akumulatorja

Običajno se nam akumulator izprazni v trenutku, ko je to najmanj potrebno in se nam res mudi. Ob vžigu se lahko zgodi, da ne zagorijo niti kontrolne lučke na armaturni plošči, v rahlo boljšem primeru pa zaganjač malo ropota, kar pomeni, da je akumulator precej izpraznjen, kar je lahko posledica, če na primer pozabimo ugasniti luči.

V tem primeru vam lahko pomagajo zagonski kabli. Pa jih znate uporabiti? V naslednjem blogu si preberite, kako s kabli vžgati motor.

Tadej Blog