Avto ne vžge – kaj je lahko vzrok?

Avto ne vžge

Skoraj vsak voznik se je že znašel v situaciji, ko avto ni vžgal, čeprav je do tega trenutka delal brezhibno in ni nič nakazovalo na okvaro ali napako. Se strinjate? Ker nas takšna situacija običajno preseneti v najbolj neprimernem trenutku, ko se nam res mudi, nas hitro zgrabi panika: kaj pa sedaj?

Na žalost za vas nimamo instant odgovora, saj je vzrokov, zakaj avto ne vžge, zares veliko. Ampak brez skrbi, večino vzrokov lahko odpravimo preprosto in hitro. Glede na to, kaj je krivo, da vozilo ne vžge, se odločamo med tem, ali moramo takoj poiskati pomoč mehanika ali poskušamo vožnjo nadaljevati (če seveda vozilo vžge).


Spodaj je navedenih nekaj najpogostejših primerov, zakaj pride do situacije, ko avto ne vžge.

Zakaj avto ne vžge?

1. Avta nekaj časa nismo uporabljali oziroma je od zadnjega vžiga minilo več dni.

Razlog? Lahko gre za okvaro akumulatorja, za okvaro črpalke goriva ali za okvaro katerega od kontaktov. Lahko gre tudi za zamašen filter goriva (nečistoče v gorivu zamažejo filter in šobe).

Kaj lahko naredite? Priporočamo pregled pri mehaniku, da preveri, kje je težava.

2. Avto ne vžge, se med vožnjo ugasne ali pa avto sicer vžge, vendar hitro spet ugasne.

Razlog? V posodi za gorivo je premalo goriva ali pa ga je zmanjkalo. Čeprav se sliši banalno, se pogosto zgodi, da lučko, ki opozarja na prazen tank, spregledamo. Možno je tudi, da smo natočili napačno gorivo (npr. bencin namesto dizla).

Kaj lahko naredite? Pri bencinskem vozilu pomaga dolivanje goriva, pri dizelskih avtomobilih pa je potrebno sistem najprej prezračiti. Pri starih vozilih je to možno narediti ročno, pri sodobnih vozilih pa potrebujemo diagnostično napravo.

3. Pri zagonu vozila se sliši praskajoč glas.

Razlog? Najverjetneje gre za pokvarjen zaganjalnik ali okvaro na vžigalni elektroniki.

Potiskanje avtomobila

Kaj lahko naredite? Pri avtomobilih z ročnim menjalnikom lahko avto zaženemo s pomočjo potiskanja, vendar to tehniko uporabimo samo zato, da avto pripeljemo do mehanične delavnice. Potiskanja dizelskega vozila ne priporočamo, saj je kompresija pri motorju previsoka (zobati jermen bistveno hitreje preskoči pri bencinskem vozilu), prav tako ne potiskamo električnih vozil.

4. Ob zaganjanju so prisotni močni zvoki vrtenja.

Razlog? Lahko gre za strgan jermen motorja.

Kaj lahko naredite? V tem primeru prenehajte z vžiganjem in takoj pokličite avtovleko in se naročite pri mehaniku, saj lahko motor resno poškodujete in si s tem povzročite velik strošek.

5. Vlaga v električnih kontaktih, ki prekine električni vod.

Lahko so okvarjene vžigalne tuljave, svečke ali pa je poškodovan kabel (zato so pogosto krive kune, ki so navdušene nad plastično izolacijo).

6. Težave z akumulatorjem, predvsem pozimi.

Kapaciteta polnjenja se zaradi mraza zmanjša. Če opazimo, da so luči ob vžigu bolj zatemnjene kot običajno, je čas, da začnemo razmišljati o menjavi akumulatorja.

7. Ob vžigu se nič ne zgodi, niti se ne prižge nobena lučka.

Razlog? Okvara v vžigalni ključavnici. Podobno se lahko zgodi tudi pri vozilih, ki imajo zagon na tipko. V tem primeru je možno, da gre za okvaro na čipu v ključu ali kartici.

Si lahko pomagate sami?

Seveda lahko, vendar je odvisno od razloga, zakaj je prišlo do okvare oz. zakaj avto ne vžge, in seveda od tega, koliko se spoznate na vozila. Laikom priporočamo, da v takšnih primerih obvestijo asistenco ali vlečno službo, saj lahko le-ti napako odpravijo na mestu.

Ob vžigu bodite pozorni na to, ali se kontrolne lučke prižgejo ali ne, ali se motor ob zagonu vrti in če so pri tem prisotni neobičajni zvoki. Preverite tudi stanje goriva – lahko kar na armaturni plošči.

Če se je izpraznil akumulator, ga lahko preprosto povežete z drugim polnim akumulatorjem ali pa ga napolnite s priročnim polnilnikom. Načeloma akumulator lahko sami tudi zamenjate, ampak v Avtoservis Selan priporočamo, da se za menjavo raje obrnete na nekoga z izkušnjami, saj je menjava pri nekaterih vozilih zahtevnejša kot pri drugih.

Priklop akumulatorja na kable

Če avto kljub menjavi akumulatorja ne vžge oziroma se akumulator hitro izprazni, je za težavo lahko kriv pokvarjen alternator. V tem primeru je potreben obisk avtoelektričarja.

Naše mnenje je, da se je tovrstnim težavam najbolje izogniti oziroma jih preprečiti. To lahko naredite z rednim vzdrževanjem in servisiranjem vozila. Če pa je vaše vozilo starejše od 5 let, priporočamo, da imate sklenjeno avtomobilsko asistenco. V primeru, da potrebujete pomoč ali nasvet, smo vam pri Avtoservis Selan vedno na voljo.

Tadej Blog