Priprava avtomobila na jesen

Priprava vozila na jesen

Jesen je čas, ko se narava obarva v čudovite barve in drevju počasi odpada listje. Poleg lepot narave pa jesen prinaša tudi nižje temperature, več padavin in krajše dneve. To lahko pomeni le eno: jeklenega konjička bo potrebno pripraviti na neugodne vremenske razmere.

Ravno te razmere vodijo k voznim spremembam – suhe in vroče ceste se hitro spremenijo v namočene ceste, polne mokrega odpadlega listja in umazanije. Zato je potrebno ustrezno ukrepati.

Kaj je pomembno preveriti?

Ko se jesen razbohoti v svojem polnem sijaju, ko dan postaja krajši in temperature nižje, vam svetujemo, da pri svojem avtomobilu preverite …

1. Stanje akumulatorja

Pred padcem temperatur je vredno preveriti tudi stanje akumulatorja – v izogib jutranjim nevšečnostim. Za takšne preglede vam svetujemo pregled vozila v avtoservisni delavnici.

2. Delovanje luči

Poletje se počasi poslavlja in z njim tudi daljši dnevi. Jesenski dnevi so občutno krajši, kar pomeni, da bomo več vozili v nočnem času.

Zadnje luči na avtomobilu

Tudi vidljivost je v meglenih in deževnih dneh dosti slabša. Ko preverjate delovanje luči, preverite še stanje rezervnih žarnic in jih po potrebi dopolnite.

3. Tekočine v avtomobilu

Ne pozabite na hladilno tekočino, ki mora vsebovati sredstvo proti zmrzovanju, saj nikoli ne vemo, kakšno vreme nas preseneti. Prav tako preverite stanje tekočine za pranje vetrobranskega in zadnjega stekla.

4. Stanje metlic brisalcev

Sedaj že dobro vemo, da jesen prinaša različne vremenske razmere. Dež, sonce, meglo… Zato za dobro vidljivost poskrbite tudi z dobrimi brisalci. Najbolj jasni znaki, da so brisalci že obrabljeni, so:

  • glasno čiščenje,
  • cviljenje,
  • mazanje,
  • slabo čiščenje,
  • preskakovanje,
  • v hujših primerih tudi praskanje po vetrobranskem steklu.

Gumica na metlici mora biti zelo gibljiva in fleksibilna, kar lahko tudi testirate z nežnim prepogibanjem.

5. Ustreznost pnevmatik

Na koncu ne pozabite razmisliti še o menjavi pnevmatik. Kmalu bo namreč tu 15. november, sicer pa že vemo, da je 7 °C meja, pri kateri se začnejo lastnosti letnih in zimskih pnevmatik močno razlikovati. Pri menjavi pnevmatik se bolj kot na koledar ravnajte na dejanske vremenske razmere.

Vabljeni na pregled 30 kontrolnih točk

Ali sami niste najbolj vešči pregleda oziroma priprave vozila na jesen? Nič hudega, zato smo tu mi, da vam priskočimo na pomoč – Avtoservis Selan.

Pripeljite svoj avtomobil v našo avtoservisno delavnico na pregled 30 kontrolnih točk vozila. Tako bo vaš avto zagotovo v brezhibnem stanju in pripravljen na jesenske razmere, saj ga bodo pregledali naši usposobljeni mehaniki.

Tadej Blog