7 nasvetov za znižanje porabe goriva

Znižanje porabe goriva

Ustavljanje na bencinski črpalki je nekaj, kar nikomur ni pretirano všeč. Potem ko ročko za točenje goriva potisnemo v odprtino rezervoarja, se nam zdi, kot bi odtekal denar iz denarnice, kar jasno vidimo tudi na števcu pretočenega goriva. Stroški zanj so kar precejšnji, in če je le mogoče, bi jih radi znižali.

Na srečo za to obstaja kar nekaj načinov. Večinoma se tega niti ne zavedamo, ker gre za malenkostne reči, a ko jih seštejemo na kup, dobimo precejšnjo razliko v porabi goriva. Preverimo torej nekaj enostavnih nasvetov za znižanje porabe goriva, ki bodo bistveno pripomogli k več prevoženim kilometrom oziroma nižjim stroškom.

1. Redno preverjajte tlak v pnevmatikah

Zaradi premalo napolnjenih pnevmatik bo vaš avtomobil porabil več goriva, kot je potrebno. Nižji kot je tlak v pnevmatikah, večji je upor kolesa pri premikanju.

Redno preverjajte tlak v pnevmatikah in poskrbite, da je na priporočeni ravni za največjo učinkovitost. Dodaten bonus je, da pravilno napolnjene pnevmatike izboljšajo tudi vodljivost in zaviranje.

2. Vozilo redno vzdržujte

Z rednim vzdrževanjem, kot so menjava olja, filtrov, manjše ponastavitve, pregledi in druga popravila, boste zagotovili, da bo vaše vozilo delovalo na optimalni ravni. Dobro vzdrževan motor bo deloval nemoteno in porabil manj goriva kot motor, ki že nekaj časa ni bil servisiran.

Vzdrževanje vozila na avtoservisu

Če niste prepričani, kdaj je bil opravljen zadnji servis, se obrnite na Avtoservis Selan, kjer bomo vaše vozilo pregledali in vam svetovali glede nadaljnjih korakov. Vozilo mora biti servisirano enkrat letno ali po določenem številu prevoženih kilometrih.

3. Zmanjšajte težo avtomobila

Samoumevno je, da težja kot je stvar, več energije potrebujemo za njeno premikanje. Zakaj torej tega načela ne bi uporabili pri avtomobilu? Večja kot je teža v vozilu, več goriva potrebujete za njegovo premikanje. Zato, če je le mogoče, vso nepotrebno navlako odstranite iz vozila in ga ne uporabljajte za priročno skladišče.

Velikokrat se nam nekam mudi ali pa doma enostavno nimamo na voljo prostora in reči zmečemo v prtljažnik ter pozabimo nanje. Morda bo slišati nekoliko nenavadno, a v veliko primerih je poln rezervoar goriva tudi dodaten tovor, ki ga ne potrebujete.

4. Bodite pozorni na prosti tek

Veliko ljudi se pred rdečo lučjo ustavlja tako, da prestavi v prosti tek in se do semaforja vozi z nogo na zavori. Ob tem se po nepotrebnem porablja gorivo in dodatno obremenjuje zavore. Bolje bo, če boste postopoma zmanjševali hitrost z nižanjem prestav in zaviranjem z motorjem.

5. Zmerno uporabljajte klimatsko napravo

Vsaka naprava, ki za svoje delovanje uporablja električni tok v vozilu, vpliva na porabo goriva. Motor mora namreč delati več, da se lahko odzove na potrošnjo električnih porabnikov in naprav, kot je klimatska naprava.

Zmerna uporaba klimatske naprave v avtomobilu

Ne pretiravajte ne s hlajenjem in ne z ogrevanjem, po končani poti pa vse električne naprave izklopite, preden ugasnete motor. Tako ob prižigu motorja ne bo potrebne preveč moči za zagon vseh prižganih porabnikov v vozilu.

6. Ne vozite strešnega kovčka brez potrebe

Še ena točka, kjer se brez potrebe troši dodatno gorivo, je strešni kovček, ki je nameščen na strehi vozila takrat, ko ga v resnici ne potrebujete. Med vožnjo namreč povečuje zračni upor, kar pomeni večjo porabo goriva.

Enako velja za vse reči, ki jih vozite na strehi, prav tako pa tudi za same strešne nosilce. Če so ti snemljivi in ne zgolj okrasni, jih med neuporabo odstranite z vozila.

7. Prilagodite stil vožnje

Agresivnejši vozniki porabijo več goriva kot umirjeni. In ni rečeno, da gre zgolj za hitrejšo vožnjo, pač pa je dovolj že nekoliko bolj poskočno speljevanje in pritiskanje na plin takrat, ko za to ni nikakršne potrebe.

Prilagodite vrtljaje motorja na način, da imate vedno v ustrezni prestavi, in sicer tako, da vozite z nekje do 2.000 obrati. V resnici je mogoče voziti dokaj dinamično in povsem dovolj hitro tudi tako, da se ne troši preveč goriva. Precej si lahko na daljših vožnjah pomagate s tempomatom, če ga v vozilu seveda imate.

Ko je poraba goriva kljub vsemu (pre)visoka …

Je poraba goriva v vašem avtomobilu v zadnjem času porasla, čeprav opravljate približno enako dolge vožnje kot ponavadi? Se držite dobrih praks za znižanje porabe goriva, a težava kljub temu ostaja? Potem je z vašim jeklenim konjičkom verjetno nekaj narobe.

Svetujemo vam, da svoje vozilo pripeljete na avtoservis v našo avtomehanično delavnico. Z veseljem bomo preverili, v čem je težava, jo odpravili in vam še dodatno svetovali, kako do čim nižje porabe goriva.

Tadej Blog