Kako vozilo pripraviti na poletje?

Priprava vozila na poletje

Ko je pred vrati poletje, se vsi veselimo toplejšega vremena, prihajajočih počitnic in dopustov. Zimska oblačila se dokončno poslovijo, nase nadenemo lahkotnejše majice in druga poletna oblačila, nikakor pa ob tem ne smemo pozabiti niti na svoje jeklene konjičke.

Tudi ti so bili pripravljeni na zimo, zato jih je zdaj potrebno pripraviti na poletno sezono. V prvi vrsti se spomladi zamenjajo pnevmatike, ko pa se nekoliko kasneje bliža še čas dopustov, pa je bistvenega pomena, da imamo v garaži vozilo, ki je pripravljeno na poletje.

1. Menjava zimskih pnevmatik za letne

Imate na vozilu še vedno zimske pnevmatike? Vsekakor vam svetujemo, da jih čim prej zamenjate za letne. Letne gume so namreč prilagojene voznim razmeram v toplejših mesecih, kar vam zagotavlja boljše vozne lastnosti, večjo varnost in udobje na cesti. Letne pnevmatike so izdelane iz posebne zmesi, ki se bolje obnese v toplem vremenu. To omogoča boljši oprijem na suhih in vročih cestah, kar je ključnega pomena za varno vožnjo.

Zimske pnevmatike imajo običajno globlje kanale in bolj grobo profilirano tekalno plast, kar jim omogoča boljši oprijem na snegu in ledu. Vendar pa ta oblika ni primerna za poletne razmere, saj se lahko ob visokih temperaturah pnevmatika pregreje. Letne pnevmatike imajo bolj plitve kanale in bolj gladko površino, kar zmanjšuje nevarnost akvaplaninga in zagotavlja boljši oprijem na mokrih cestah.

2. Pregled obrabljenosti pnevmatik in tlaka v njih

Preverjanje obrabljenosti pnevmatik in tlaka je ključno za varno vožnjo in optimalno delovanje vozila. Preverite, ali je globina profila še vedno v skladu z zakonskim predpisom, ki narekuje minimalno globino 1,6 milimetra. Za preverjanje tlaka uporabite manometer, ki ga pritrdite na ventil pnevmatike, ali pa se ustavite na bencinski črpalki.

Polnjenje pnevmatik na bencinski črpalki

Preverite priporočeni tlak za svoje vozilo, ki je običajno naveden na notranji strani voznikovih vrat ali v servisni knjižici. Redno preverjanje obrabljenosti pnevmatik in tlaka bo zagotovilo, da bodo vaše pnevmatike delovale optimalno, vam nudile boljši oprijem na cesti ter zmanjšale tveganje za nevarne situacije.

3. Pregled, polnjenje in dezinfekcija avtoklime

Pregled klimatske naprave pred poletjem in redna dezinfekcija sta ključna za zagotavljanje učinkovitega delovanja in svežega zraka v notranjosti vozila. Pred poletno sezono je priporočljivo opraviti servis klime, ki vključuje preverjanje tlaka hladilnega plina, tesnjenje sistema, čiščenje in zamenjavo zračnih filtrov ter pregled delovanja kompresorja.

Prav tako je pomembno opraviti polnjenje in dezinfekcijo avtoklime, saj se v klimatskem sistemu lahko razvijejo bakterije in plesni, s tem pa se pojavita tudi neprijeten vonj in slab zrak. Dezinfekcija klime zagotavlja čist in zdrav zrak v notranjosti vozila, kar pripomore k udobni in prijetni vožnji, še posebej v poletnem času.

4. Pregled stanja akumulatorja

Preverjanje stanja akumulatorja pred poletno sezono je izjemno pomembno, saj visoke temperature, podobno kot tudi nizke, vplivajo na njegovo delovanje. Akumulator je ključen za zagon vozila in napajanje električnih naprav, zato je pomembno, da je v dobrem stanju.

Pregled stanja akumulatorja

Na servisu bodo preverili napetost akumulatorja, nivo elektrolita, stanje priključkov in sponk ter morebitne znake korozije. Če je akumulator starejši ali kaže znake slabega delovanja, ga je priporočljivo zamenjati, da se izognete morebitnim težavam z zagonom vozila in neugodnostim na cesti.

Preberite tudi: 10 nasvetov za daljše delovanje akumulatorja

5. Pregled stanja zavor

Preden se poletna sezona začne, je več kot priporočljivo, da serviser preveri stanje zavor, saj je zavorni sistem ena najpomembnejših komponent vozila za varno vožnjo. Visoke temperature vplivajo na delovanje zavornih delov, kot so zavorni diski in ploščice, pomembna pa je tudi zavorna tekočina.

Na servisu zavor bo avtomehanik preveril debelino zavornih ploščic, obrabo zavornih diskov ter nivo in stanje zavorne tekočine. Pravilno delujoči zavorni sistem je ključnega pomena za hitro in učinkovito ustavljanje vozila ter zagotavlja večjo varnost na cesti.

6. Pregled metlic brisalcev

Metlice brisalcev so pomemben element avtomobila za zagotavljanje jasne vidljivosti med vožnjo, saj skrbijo za odstranjevanje dežja, umazanije in drugih nečistoč s stekla avtomobila. Zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom in obrabi se stanje metlic sčasoma poslabša, kar vodi v slabšo vidljivost in povečano tveganje za nesreče.

Pregled metlic brisalcev

Serviser bo preveril stanje metlic brisalcev, pregledal njihovo površino iz gume in bil pozoren na znake obrabe, razpoke ter morebitne druge poškodbe. Če so metlice obrabljene ali poškodovane, jih bo zamenjal z novimi, da bodo brisalci svojo funkcijo zopet lahko opravljali brezhibno.

7. Čiščenje zunanjosti in notranjosti avtomobila

Lastniki vozil imamo radi čiste avtomobile. Poleg lepega avtomobila na pogled od zunaj pa je še kako pomembno, da je vozilo čisto tudi znotraj. Še posebej po končani jesensko-zimski sezoni je pomembno, da vozilo konkretno očistimo, se znebimo peska, soli in druge umazanije na podvozju. Obenem poskrbimo tudi za kabino, v katero smo preko zime nanosili precej blata in umazanije.

Da bo vaš jekleni konjiček ustrezno pripravljen na vroče poletje, vas vabimo, da obiščete Avtoservis Selan. Vaše vozilo bomo temeljito pregledali in vam svetovali glede morebitnih popravil ali zamenjav obrabljenih delov.

Tadej Blog