5 nasvetov za nakup kakovostnih letnih pnevmatik

Nakup letnih pnevmatik

Zamenjava pnevmatik med vozniki povzroča kar nekaj nejevolje, saj gre običajno za zajeten strošek, na katerega pa bi morali gledati povsem drugače. Kakovostne pnevmatike na vozilu namreč zagotavljajo boljše pogoje za vožnjo ter skrbijo za večje udobje in predvsem večjo varnost na cesti.

Ob koncu zime pridejo na vrsto letne pnevmatike, s katerimi pa je dobro počakati do trenutka, ko nastopijo ustrezne vremenske razmere. Konstantne temperature preko 5-7 °C že zagotavljajo dobro delovanje letnih pnevmatik, ki so karakteristično precej različne od zimskih. Ali veste, kako izbrati letne pnevmatike, ki bodo učinkovito opravljale svojo nalogo?

1. Upoštevajte svoj slog vožnje

Čeprav za neko znamko in tip pnevmatik velja, da so kakovostne, pa ni nujno, da bodo najboljša izbira za vaš slog vožnje. Nekateri vozniki radi vozijo nekoliko agresivneje, spet drugi pogosto zavijejo na stranpoti ali se vozijo po makadamu.

Slog vožnje

Zelo pomemben je tudi podatek, koliko ste se pripravljeni prilagajati različnim vremenskim razmeram. Nekatere pnevmatike se v močnem dežju obnašajo izjemno dobro, druge nekoliko manj. Oprijem pnevmatike v mokrem vremenu je označen z oznakami od A do F, pri čemer je ocena A najboljša, F pa najslabša.

2. Upoštevajte tip vozila

V prvi vrsti se zavedajte, da velikost, širino in višino pnevmatik določa proizvajalec vozila. Seveda so mogoča določene prilagoditve, a svetujemo vam, da od priporočil proizvajalca ne odstopate.

Te podatke najlažje preverite tako, da pogledate stranske oznake na pnevmatikah, ki se nahajajo na vozilu. Lahko pa preverite še homologacijski dokument vozila. Tam najdete tudi vse različne dimenzije, ki so za vaše vozilo dovoljene.

3. Preverite teste pnevmatik

Odlična informacija o kakovosti pnevmatike je tista, ki je pridobljena na letnem testu. Pri nas tovrstne podatke podaja AMZS, ki vsako leto testira precejšnje število različnih pnevmatik. Enako različne so ocene samega testa, zato je vsekakor temu dobro posvetiti več pozornosti, preden se odločite za nakup letnih pnevmatik.

AMZS test letnih pnevmatik 2023 - 205/55 R16 V (1)

AMZS test letnih pnevmatik 2023 - 205/55 R16 V (2)

Glede na to, da določene pnevmatike prejmejo zelo slabe ocene, si le-teh, ne glede na ceno, na svojem vozilu ne želite. Slabši oprijem, slabša vodljivost, hitrejša obraba in podobno so podatki, ki vas bodo od nakupa vsekakor odvrnili.

4. Preverite starost pnevmatik

Eden pogostih kamnov spotike okoli avtomobilskih pnevmatik je njihov rok trajanja. Nekateri trdijo, da se pnevmatika nikoli ne pokvari, drugi ravno obratno, da guma sčasoma izgublja na kakovosti. Kakšna pa je resnica?

Dejstvo je, da se pnevmatike ne »pokvarijo«, če so le pravilno skladiščene. Za prodajo pnevmatik pa velja, da jih trgovci označujejo kot nove, čeprav so stare 2 leti, a so bile pravilno skladiščene. Za pravilno hrambo pnevmatik lahko poskrbimo tudi pri nas – po ugodnih cenah.

5. Izberite pametno in prihranite

Da nakup pnevmatik prinaša kar nekaj stroškov, je jasno. A denar, vložen vanje, naj bo premišljen. Nikoli ne iščite najcenejše opcije, saj na koncu ne boste veliko prihranili, precej pa se lahko pozna pri nivoju varnosti vožnje.

Letne pnevmatike v avtomehanični delavnici

Še več, ob izbiri ustreznih in kakovostnih pnevmatik lahko celo znižate porabo goriva ter poskrbite, da boste naslednjič nove pnevmatike kupovali kasneje, kot bi jih morali sicer. Oznake, ki pričajo o tem, kako »požrešne« so določene pnevmatike, so izražene z oznakami od A do G, pri čemer oznaka A prinaša najboljši izkoristek goriva, G pa najslabši.

Poleti se ne vozite z zimskimi pnevmatikami!

Čeprav imajo vaše zimske pnevmatike dovolj profila in vam nihče ne prepoveduje njihove uporabe skozi celo leto, pa jih je vendarle priporočljivo zamenjati za letne gume, ko zunaj nastopijo temperature, višje od 7 °C. Letne pnevmatike se takrat na cesti obnašajo mnogo bolje in omogočajo bolj udobno vožnjo.

Zimska pnevmatika je narejena iz zmesi, ki je mehkejša in se poleti hitreje obrablja, kar pomeni, da boste morali nove zimske pnevmatike kupiti precej prej, kot bi jih sicer. Obenem uporaba zimskih pnevmatik v toplem vremenu povzroča tudi višjo porabo goriva. Med vožnjo je slišati še zamolklo bobnenje, kar na udobje vsekakor ne vpliva pozitivno.

V Avtoservis Selan vam ne ponujamo zgolj vulkanizerskih storitev, temveč so vam pri nas na voljo tudi kakovostne letne, zimske in celoletne pnevmatike. Vse pnevmatike v naši ponudbi imajo nizko starost in so v času od izdelave do prodaje ustrezno skladiščene. Izbirate lahko med pnevmatikami svetovno priznanih proizvajalcev, kot so Michelin, Continental, Goodyear, Nokian, Fulda, Sava in drugi.

Tadej Blog