Kako preveriti zimske pnevmatike?

Zimske pnevmatike

Ste na spletu našli zimske pnevmatike, ki jih odlikuje ugodna cena? Morda pa bi radi nadeli stare zimske gume, vendar niste prepričani, ali so še vedno ustrezne? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali izbiro in pripomogli k pravilni uporabi zimskih pnevmatik, s tem pa tudi k varnosti.

V prispevku boste izvedeli, na kaj se morate osredotočiti pri izbiri zimskih gum, kako poteka pravilna menjava, kateri so znaki obrabe pnevmatik in kako jih ustrezno shraniti, da bo njihova življenjska doba kar najdaljša.

Nakup zimskih pnevmatik

Najprej preverite dimenzije pnevmatik, ki vam bodo povedale, ali so te ustrezne za vaše vozilo. Podatek o primerni dimenziji gum boste našli v dokumentu o homologaciji, ali pnevmatika ustreza, pa razberete iz kode, ki je odtisnjena nanje:

  • širina pnevmatike v milimetrih;
  • višina pnevmatike (v odstotkih širine);
  • zgradba pnevmatike (R = radialna);
  • premer platišča (označen v palcih);
  • indeks nosilnosti;
  • indeks hitrosti (črka označuje hitrost, na primer S = 180 km/h).

Poleg tega bodite pazljivi tudi na datum izdelave, ki je označen s štirimestno številko, ta pa pomeni teden in zadnji dve cifri letnice izdelave. Če je pnevmatika stara leto dni, to ni nič hudega, če je bila seveda primerno skladiščena.

Dimenzije zimske pnevmatike

Poleg teh označb imajo zimske pnevmatike, ki se prodajajo znotraj EU, še nalepko, ki priča o tem, kako guma vpliva na porabo goriva, kakšen je njen oprijem na mokri podlagi ter kolikšen hrup povzroča.

Priporočljivo je, da poleg tega preberete še neodvisne teste, ki o kakovosti pnevmatike povedo precej več.

Pravilna menjava pnevmatik

Pravočasna in pravilna menjava gum je ključnega pomena. Da bi nam pnevmatika dobro služila oziroma avtu zagotavljala čim boljše vozne lastnosti, moramo pri premontaži pnevmatik poskrbeti, da se te namestijo na »zdrava«, torej nepoškodovana in očiščena platišča. Pri montaži gum brez zračnic je nujno zamenjati ventile, prav tako je vedno potrebno uravnoteženje oziroma centriranje pnevmatik.

Obraba pnevmatik

Profila zimske gume ne preverite zgolj ob njeni montaži, temveč vsaj enkrat mesečno, sicer pa stanje gum poglejte pred vsako daljšo potjo in pred vsako službeno potjo, če vozite službeni avto, ki ga koristi več uporabnikov. Prepričajte se tudi, da so gume primerno polne, saj premajhen tlak povzroča večjo porabo goriva, prav tako pa lahko povzroči poškodbo platišča.

Ne pozabite, da na obrabo pnevmatike vpliva hitrost vožnje, torej bo guma bolj obstojna pri nizki hitrosti, prav tako pa ta zmanjšuje možnosti poškodb zaradi vožnje preko udrtin na cesti. Če opazite na gumi poškodbo, jo takoj zamenjajte, da med vožnjo slučajno ne pride do poka.

Kadar opazite, da se pnevmatika ne obrablja enakomerno, je za to običajno kriva tehnična napaka. V tem primeru se odpravite k mehaniku, ki vam bo povedal, ali je potrebno centriranje ali avtooptika oziroma druga diagnostika.

Tudi v primeru, da pozimi ne vozite veliko in se kilometri nabirajo počasi, se priporoča, da ne uporabljate zimskih pnevmatik, ki so starejše od šestih let, saj je material že dotrajan. Posledično lahko na njem pride do sprememb.

Primerno shranjevanje

Da bi vam zimske pnevmatike služile čim dlje, jih po uporabi očistite in shranite na suhem, hladnem in temnem mestu, najbolje v ležečem položaju. Kadar nimate primernega prostora za skladiščenje, naj zimske gume ostanejo pri mehaniku, ki jih bo za vas spravil in jih okoli 15. novembra naslednje leto spet namestil na vaš avtomobil.

Bi radi kakovostne nove zimske pnevmatike odlične kakovosti, ki jih odlikuje ugodna cena, natančneje preverili stanje starih, se dogovorili za skladiščenje ali vas zanima menjava gum na Gorenjskem? Vabljeni v Avtoservis Selan, kjer poskrbimo za zimsko obutev, primerno za najzahtevnejše razmere.

Tadej Blog