Ste avto pripravili na jesensko-zimsko sezono?

Priprava vozila na zimo

Trenutno nas lepo vreme še razvaja s toplimi temperaturami in soncem. Indijansko poletje nas pogosto zavede, da pozabimo svojega jeklenega konjička pripraviti na bolj nepredvidljivo, hladno in mokro vreme. Najpogosteje se spomnimo zamenjati pnevmatike, vendar naš avto potrebuje tudi drugo nego.

V nadaljevanju si preberite, kaj je priporočljivo preveriti, še preden nas preseneti bolj zimsko vreme.

Kaj preverite, preden nastopi zimska sezona?

1. Stanje akumulatorja

Če avta nismo pripravili na hladno vreme, nas pogosto presenetijo okvare na električnem sistemu avtomobila (predvsem na akumulatorju).

Preverjanje stanja akumulatorja

Tudi v naši avtoservisni delavnici vam lahko pregledamo stanje akumulatorja z najnovejšimi diagnostičnimi sredstvi.

2. Menjava pnevmatik

Po zakonu moramo zamenjati letne pnevmatike za zimske do 15. novembra. Ker nas poledica in sneg pogosto presenetita že pred tem datumom, vam pri avtoservis Selan priporočamo, da se raje orientirate po vremenski napovedi kot pa po datumu. Če napoved obeta temperature nižje od 7 ℃ ali celo sneg, je pametno, da pnevmatike menjamo že prej in si s tem zagotovimo varnejšo vožnjo.

Menjava gum zajema več opravil: menjava in centriranje pnevmatik, pregled profila, oceno ustreznosti pnevmatik glede na starost in po želji tudi svetovanje glede nakupa ustreznih gum.

AMZS vsako leto testira pnevmatike, ki so na voljo na trgu. Katere so najprimernejše za vaše vozilo in kakšne ocene so prejele na testih, si lahko preberete tukaj.

3. Stanje tekočin v avtomobilu

V vozilu preverimo še stanje motornega olja, stanje hladilne tekočine in tekočine za vetrobransko steklo.

Tekočino za pranje vetrobranskega stekla se preveri in dolije enostavno in ne potrebuje dodatne razlage.

Nivo motornega olja, katerega funkcija je mazanje in čiščenje motorja, preverjajo za to namenjena tipala (predvsem v novejših vozilih). V vsakem primeru pa je dobro, da zna voznik stanje motornega olja preveriti tudi sam.

To naredite s temu namenjeno palico (šipko), ki jo obrišete in vstavite v cev (ponovite parkrat, da bo meritev res natančna). Nivo olja se mora nahajati med oznakama minimum in maksimum. Ko bo nivo olja prenizek, se bo na armaturni plošči prižgala opozorilna lučka. Kdaj je pravi čas za menjavo olja, se posvetujte s svojim serviserjem.

Hladilna tekočina, katere funkcija je zaščita motorja pred pregrevanjem in zamrzovanjem, vsebuje antifriz in antikorozivna sredstva z aditivi, ki motor ščitijo pred korozijo. Če je sistem zaznal težave, povezane s hladilno tekočino, se bo na armaturni plošči prižgala opozorilna lučka, kar lahko pomeni, da ima tekočina previsoko temperaturo ali pa je nivo tekočine prenizek.

4. Stanje brisalcev

Za dobro vidljivost ceste so kvalitetni brisalci izredno pomembni. Znaki, da so brisalci dotrajani in potrebujejo menjavo, so: cviljenje, mazanje oz. slabo čiščenje, glasnost pri delovanju, preskakovanje ter praskanje po vetrobranskem steklu.

Preverjanje stanja brisalcev

Strokovnjaki priporočajo, da jih zamenjate enkrat na dve leti ali pogosteje. Za počasnejšo obrabo brisalcev je pomembno, da:

    • vetrobransko steklo čistimo sproti (še posebej ptičje iztrebke in drevesno smolo),
    • z brisalci nikoli ne brišemo po suhem steklu (vedno uporabimo tekočino),
    • pozimi ne primrznejo na vetrobransko steklo (dvignimo jih).

5. Preverite znake rje

Čisto in negovano vozilo pritegne veliko pogledov, vendar je ohranjanje čistoče predvsem pomembno zato, da se z njega redno spirata prah in umazanija. V zimskih mesecih je prisotna sol in kemikalije, ki lahko povzročijo korozijo platišč, podvozja in karoserije, zato redno preverjajmo, če se pojavi kakšen znak rje, predvsem na delih, ki so bolj izpostavljeni oksidaciji.

Če boste upoštevali zgornje nasvete, vam ni treba skrbeti, da bi vaše vozilo obtičalo sredi ceste zaradi neprilagojenosti na vremenske razmere. Poleg predlogov se seveda priporoča, da pri svojem vozilu redno opravljate servis in tehnične preglede, saj boste le tako vi in ostali udeleženci v prometu mirni in varni na cesti.

Tadej Blog