Test zimskih pnevmatik 2022 – kdo so zmagovalci?

Test zimskih pnevmatik 2022

Tudi letos je AMZS v test vzel kar 33 pnevmatik, da bi preverili, kako so le-te primerne za zimske vremenske razmere, ki so lahko zelo raznolike in nepredvidljive.

Pozimi morata biti vozilo in voznik pripravljena na vse: od ledenega dežja in snežnega meteža do poplav ter hladne in suhe zime. Ravno zaradi raznolikega vremena, ki nam ga prinaša to obdobje, priporočamo, da izberete kvalitetne zimske pnevmatike ter z nakupom in menjavo gum ne čakate na zadnje minute.

Izdelovalci pnevmatik se pri izdelavi fokusirajo na to, da gume lahko kljubujejo različnim razmeram na cesti (npr. hladen in suh asfalt, moker sneg, ledene obloge na cesti, povodenj ipd.). Težko je izdelati pnevmatiko, ki se dobro obnese prav v vseh razmerah, kar dokazujejo tudi letošnji testi. Še vedno so najboljša izbira uravnotežene pnevmatike.

Kaj vse zajema testiranje?

Na letošnjem testu so pnevmatike testirali v različnih razmerah: suha cesta, mokra cesta, sneg in led. Poleg tega so izmerili še glasnost, preverili obrabo in porabo goriva. Tiste pnevmatike, ki so pri večini pogojev dosegle dober rezultat, so prejele najboljšo skupno oceno.

Ko se odločate za nakup nove obutve za svoj avto, poleg dobre ocene na testih preverite še, katere najbolj ustrezajo vašim potrebam in navadam. Kaj to pomeni? Če se pogosto vozite po zasneženih cestah, izberite gume, ki imajo dobre ocene na snegu. Če pa vaša vožnja poteka po bolj očiščenih cestah (npr. avtoceste in hitre ceste), je bolj primerno, da izberete zimske pnevmatike, ki imajo dobre ocene na mokrem in suhem cestišču.

Test zimskih pnevmatik 185/65 R15 T

Te pnevmatike so namenjene manjšim avtomobilom (kot je na primer VW Polo). Letos so preverili kar 16 različnih v hitrostnem razredu T.

Rezultati so sicer različni (bolj podrobne razlage za posamezne znamke si lahko ogledate na fotografiji):

  • ZELO PRIPOROČLJIVO (najbolj uravnotežene lastnosti): Continental WinterContact TS 870, Goodyear UltraGrip 9+, Semperit Speed-Grip 5 in Michelin Alpin 6;
  • PRIPOROČLJIVO (majhne pomanjkljivosti pri vsaj enem izmed glavnih ocenjevalnih meril): BFGoodrich G-Force Winter 2, Vredstein Wintrac, Bridgestone Blizzak LM005, Maxxis Premitra Snow WP6, Firestone Winterhawk 4, Nexen Winguard Snow’G3 in Avon WT7 Snow;
  • PRIPOROČLJIVO Z OMEJITVAMI (slaba ocena pri najmanj enem od pomembnih ocenjevalnih meril): Dunlop Winter Response 2, Fulda Kristall Montero 3 in Barum Polaris 5;
  • NI PRIPOROČLJIVO (slab odziv na mokri cesti): Imperial Snowdragon HP in Wanli SW611.

Zimske pnevmatike 185/65 R15 T (2022)

Glede na rezultate testov pnevmatik za vožnjo v zimskih razmerah priporočamo nakup pnevmatik na prvih štirih mestih. Ne priporočamo pa nakupa pnevmatik, ki so prejele oceno “priporočljivo z omejitvami” ali “ni priporočljivo”. Njihove pomanjkljivosti sicer niso kritične, vseeno pa vplivajo na varnost in udobje vožnje (neprijeten občutek pri hitri vožnji, slabša smerna stabilnosti in slabši odziv na ukaze z volanom).

Da si lažje predstavljamo, kaj pomenijo razlike med pnevmatikami, pri AMZS navajajo nekaj primerov:

Najboljše ocenjenaNajslabše ocenjena
Na suhem asfaltu pri zaviranju od 100 km/h do zaustavitve ustavi po44 m49,5 m
Na mokrem asfaltu pri zaviranju od 80 km/h do zaustavitve ustavi po36,2 m47,7 m
Vzdolžno splava na mokri cesti pri92 km/h72,8 km/h
Odpelje testno progo na zasneženi cesti73,1 s81,3 s
Do obrabe lahko prevozimo46.182 km22.692 km
Poraba goriva5,7 l / 100km6,1 l / 100 km

Test zimskih pnevmatik 215/60 R16 H

V tej dimenziji so testirali 17 različnih pnevmatik. Vse spadajo v hitrostni razred H, ki je namenjen cestnim terencem (npr. škoda karoq).

Na splošno so bile te pnevmatike ocenjene boljše, saj nobena ni pristala v kategoriji “ni priporočljivo”, kar je odlična novica.

Rezultati so naslednji (bolj podrobne razlage za posamezne znamke si lahko ogledate na fotografiji):

  • ZELO PRIPOROČLJIVO (najbolj uravnotežene lastnosti): Continental WinterContact TS870, Dunlop Winter Sport 5, Goodyear UltraGrip Performance+ in Michelin Alpin 6;
  • PRIPOROČLJIVO (majhne pomanjkljivosti pri vsaj enem izmed glavnih ocenjevalnih meril): Yokohama BluEarth* Winter V906, Bridgestone Blizzak LM005, Kleber Krisalp HP3, GT Radial WinterPro 2, Sava Eskimo hp2, Vredestein Wintrac, ESA+Tecar Supergrip Pro, Toyo Tires Observe 5944, Nokian Tyres WR Snowproof, Uniroyal WinterExpert, Metador MP93 Nordicca in Falken Eurowinter HS01;
  • PRIPOROČLJIVO Z OMEJITVAMI (slaba ocena pri najmanj enem od pomembnih ocenjevalnih meril): Coopertires WM-SA2 +.

Zimske pnevmatike 215/60 R16 H (2022)

Še vedno so med pnevmatikami razlike, ki so najbolj očitne pri vodljivosti vozila po suhi cesti.

Da si lažje predstavljamo, kaj pomenijo razlike med pnevmatikami, pri AMZS navajajo nekaj primerov:

Najboljše ocenjenaNajslabše ocenjena
Na suhem asfaltu pri zaviranju od 100 km/h do zaustavitve ustavi po43 m48,6 m
Na mokrem asfaltu pri zaviranju od 80 km/h do zaustavitve ustavi po34,7 m40,8 m
Vzdolžno splava na mokri cesti pri86,4 km/h76 km/h
Odpelje testno progo na zasneženi cesti75,1 s82,1 s
Do obrabe lahko prevozimo43.423 km23.714 km
Poraba goriva6,8 l / 100km7,3 l / 100 km

V avtoservis Selan priporočamo, da pri izbiri pnevmatik niste pozorni samo na ceno. Pred nakupom preverite, katere gume so primernejše za vaše vozne navade (izbira je odvisna od podnebja, sloga vožnje, tipa vozila ipd.). Opravljeni testi naj vam služijo kot orientacija. Če se ne morete sami odločiti, pa vam pri nakupu pnevmatik z veseljem priskočimo na pomoč.

Tadej Blog