Zimske pnevmatike – pogosta vprašanja in odgovori

Zimska pnevmatika

Če ste med tistimi, ki niso prepričani, katero vrsto zimskih pnevmatik izbrati, niste edini. Mnogi se srečujejo s podobnimi vprašanji, ko se ozračje ohladi, ceste pa postanejo zahtevnejše za vožnjo. Zavedanje o ustrezni izbiri zimskih gum je ključno, saj pnevmatike odločilno vplivajo na varnost, udobje in nadzor na cesti.

Zima prinaša številne izzive, ki zahtevajo posebno pozornost pri pripravi vozila, zimske gume pa so pri tem več kot le dodatna oprema. Predstavljajo ključni dejavnik varnosti na cesti v zimskih razmerah. Če se sprašujete, zakaj so zimske pnevmatike nujne, in ne veste, kje začeti pri izbiri, ste na pravem mestu. V nadaljevanju boste izvedeli vse, kar vas o zimskih gumah sploh lahko zanima.

1. Kako prepoznati zimske pnevmatike?

Zimska pnevmatika je označena z oznako M+S (mud/blato, snow/sneg), lahko pa tudi s simbolom snežinke s triglavo goro. Po veljavni zakonodaji oznaka M+S resda pomeni pnevmatike, ki zadostijo zahtevam in ste tako varni pred zakonom, kar pa ne pomeni, da ste dovolj varni tudi na cesti.

Pnevmatike z oznako M+S so primerne za vožnjo v zimskem obdobju, a priporočljive voznikom, ki v tem času naredijo malo kilometrov oz. niso primorani na cesto v vsakršnih pogojih. Za zahtevnejše zimske razmere so primernejše gume z znakom snežinke in triglave gore (poleg oznake M+S), saj gre v tem primeru za popolnoma zimske pnevmatike, ki zagotavljajo najmanj 25 odstotkov boljši oprijem na snegu od letnih pnevmatik.

2. Koliko znaša minimalna dovoljena globina profila?

Za minimalno dovoljeno globino profila, ki naj bi še zagotavljala varno vožnjo v zimskih pogojih, šteje globina 3 mm. Dodajmo, da imajo nove zimske pnevmatike običajno globino profila 8 mm, kar v primerjavi z zakonskim minimumom predstavlja precejšnjo razliko. Ta se pokaže tudi v trdoti gume, ki se navkljub ustrezni globini sčasoma spremeni in ne nudi več enakih pogojev kot nova.

3. Katere so bistvene lastnosti zimskih pnevmatik?

Pomembna lastnost zimskih pnevmatik je material – gumena zmes, ki ostaja primerno prožna tudi pri nizkih temperaturah. Takšna pnevmatika nudi dober oprijem cestišča pri temperaturah, nižjih od 7 °C. Zimske pnevmatike se v zimskih pogojih tudi počasneje obrabljajo.

Zimske pnevmatike na snegu

Razliko med letnimi in zimskimi pnevmatikami predstavljajo še lamele na tekalni površini, ki so močno razčlenjene, kar zagotavlja optimalno zmogljivost v hladnejšem vremenu (suho, mokro, zasneženo, poledenelo cestišče). Bistvena lastnost zimskih pnevmatik je tudi globina profila.

4. Kako izbrati kakovostne zimske pnevmatike?

Izbira ustreznih in kakovostnih zimskih pnevmatik ne sme biti prepuščena naključju. Svetujemo vam, da pred nakupom zimskih gum preverite najnovejši AMZS test, v katerem strokovnjaki vsako leto preverijo lepo število pnevmatik različnih proizvajalcev. S testom preverijo karakteristike gum na različnih podlagah (suha cesta, mokra cesta, sneg, led), dodano pa je tudi podrobno mnenje o tem, zakaj je neka zimska pnevmatika boljša od druge in katere ni priporočljivo kupiti.

5. Zakaj uporabljati zimske pnevmatike?

Kakovostne zimske pnevmatike imajo močan vpliv na vozne lastnosti v zimskih razmerah in tako bistveno vplivajo na varnost v prometu. Pomenijo boljši oprijem na cestišču, ki omogoča varnejšo vožnjo po snegu in ledu, prav tako po mokrem in suhem cestišču, ko se zunanje temperature spustijo pod 7 °C. Zimske pnevmatike se v takšnih pogojih tudi počasneje obrabljajo, kar je pomemben podatek tako z vidika varnosti kot stroškov.

6. Kdaj je uporaba zimskih pnevmatik obvezna?

Zakon o pravilih cestnega prometa veleva, da je zimska oprema v Sloveniji obvezna od 15. novembra do 15. marca ter v zimskih voznih razmerah. Slednje pomeni, da morate vozilo ustrezno opremiti tudi pred ali po tem datumu, če na cesti vladajo zimske razmere. Ko razmere to dopuščajo, se dopušča vožnja z letnimi pnevmatikami, vendar morajo biti v vozilu prisotne ustrezno velike verige ali verigam enakovredni nadomestki za pogonska kolesa.

7. Ali so zimske pnevmatike obvezne tudi v sosednjih državah?

Če se v zimskem obdobju odpravljate preko meje, imejte v mislih, da imajo naše sosednje države različna pravila glede zimske opreme.

  • AVSTRIJA: Vozila morajo biti od 1. novembra do 15. aprila opremljena z zimskimi pnevmatikami, če to zahtevajo vremenske razmere. Zimske gume morajo biti nameščene na vseh kolesih, kadar so ceste zasnežene ali poledenele. Imeti morajo najmanj 4 mm globine profila pri radialnih pnevmatikah in najmanj 5 mm globine profila pri pnevmatikah s križnim profilom.
  • ITALIJA: Zimske pnevmatike v Italiji na splošno niso obvezne. Če pa je na cesti poseben prometni znak z besedilom »obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo«, mora biti vozilo opremljeno s snežnimi verigami ali zimskimi pnevmatikami v obdobju, ki je navedeno na prometnem znaku – običajno od 15. novembra do 15. aprila. V dolini Aoasta so zimske pnevmatike obvezne od 15. oktobra do 15. aprila, na avtocesti Brenner na Južnem Tirolskem (A22, odsek Brenner – Affi) pa od 15. novembra do 15. aprila.
  • HRVAŠKA: Zimske pnevmatike in dodatna zimska oprema za vse vrste motornih vozil so obvezne od 15. novembra do 15. aprila. Vozila z največjo maso do 3,5 t morajo imeti nameščene 4 zimske pnevmatike, lahko pa tudi 4 letne pnevmatike z globino profila najmanj 4 mm in snežne verige v prtljažniku.
  • MADŽARSKA: Zimske pnevmatike na Madžarskem niso obvezne. Na nekaterih območjih, označenih z znaki, je obvezna uporaba snežnih verig vsaj na pogonski osi. Uporaba pnevmatik z žebljički na javnih cestah je prepovedana.

8. Kako je z uporabo verig in nadomestkov za verige?

Za dovoljene v Sloveniji veljajo izdelki, katerih enakovrednost odobri homologacijski organ v Republiki Sloveniji. Sem sodijo npr. tekstilne verige, ki pa ne veljajo nujno tudi v tujih državah, kjer so potrebne jeklene verige. Obvezna uporaba verig je na posameznih območjih določena s prometnim znakom, kar je potrebno upoštevati tudi v tujini.

9. Zakaj vožnja z zimskimi gumami poleti ni priporočljiva?

Čeprav uporaba zimskih pnevmatik v toplejšem delu leta ni prepovedana, pa ni priporočljiva, saj prinaša slabši oprijem cestišča in s tem nižjo varnost. Poleg tega se zimske gume na segretem asfaltu tudi hitreje obrabljajo. Ravno zaradi tega se je smiselno zavedati dejstva, da se s stroškovnega vidika bolj izplača redna menjava zimskih in letnih pnevmatik.

10. Ali so celoletne pnevmatike primerne za vožnjo po snegu?

Celoletne pnevmatike z oznako M+S zadoščajo predpisom o zimski opremi, vendar niso namenjene vožnji po snegu in ledu. Primerne so predvsem za voznike, ki pozimi prevozijo le malo kilometrov, ter za voznike, ki se lahko odrečejo vožnji v zahtevnih zimskih voznih razmerah.

Avtoservis Selan: nakup, premontaža in hramba pnevmatik

Potrebujete nove zimske pnevmatike priznanega proizvajalca? Pri nas so vam po ugodnih cenah na voljo visoko kakovostne pnevmatike proizvajalcev Continental, Michelin, Goodyear, Nokian, Fulda, Sava in drugih.

Odlikuje nas tudi hitra in cenovno ugodna premontaža pnevmatik, ki obsega menjavo pnevmatik, centriranje, pregled profila, oceno ustreznosti glede na starost ter svetovanje glede nakupa gum.

Nimate prostora za skladiščenje pnevmatik? Odločite se za hrambo gum pri Avtoservis Selan, kjer upoštevamo vsa pravila za varno in kakovostno skladiščenje vaših pnevmatik.

Za podrobnosti nam pišite na info@avtoservis-selan.si ali nas pokličite na 040 229 455.

Tadej Blog