Test zimskih pnevmatik 2023 – kakšni so rezultati?

Test zimskih pnevmatik 2023

Ko na vrata potrka zima s svojimi nižjimi temperaturami, kaj hitro pomislimo na topla oblačila in obutev. A ne le na svojo. Novo obutev potrebuje tudi naše vozilo, ki mora imeti s 15. novembrom nameščene ustrezne zimske pnevmatike. Od njih je namreč odvisno, kako varno bomo lahko vozili v zahtvenejših zimskih razmerah.

Ker je na trgu kar nekaj različnih proizvajalcev pnevmatik za različne vrste vozil, je ključno, da o svoji izbiri še pred nakupom dobro pozanimamo. V ta namen je lahko izjemno koristen AMZS test zimskih pnevmatik, kjer so podrobno preverili in testirali lepo število pnevmatik.

Test varnostnih in okoljskih lastnosti zimskih pnevmatik

V letu 2023 je AMZS test zajel 32 različnih zimskih pnevmatik, in sicer:

  • zimske pnevmatike dimenzije 205/60 R16 (cestni terenci in kompaktni križanci),
  • zimske pnevmatike dimenzije 225/45 R17 (avtomobili nižjega srednjega razreda).

Da bi bil test zimskih pnevmatik karseda podroben in kakovosten, so se pri AMZS odločili za nov način ocenjevanja, ki vključuje dva pomembna stebra: varnost in okoljske lastnosti. Končna ocena pnevmatik se razdeli med oba stebra, seveda z večjim poudarkom na varnosti.

  • Varnostne lastnosti (70 % ocene) se tičejo lastnosti na suhi in mokri cesti ter na snegu in ledu.
  • Okoljske lastnosti (30 % ocene) vključujejo obrabo in število prevoženih kilometrov, sem spadajo še masa pnevmatik, poraba goriva, hrup in trajnostne lastnosti.

Test zimskih pnevmatik 205/60 R16

Letošnji test pnevmatik dimenzije 205/60 R16 je pokazal, da je med testiranimi modeli sedem takšnih, ki so bile ocenjene z oznako »dobro« oziroma »zelo priporočljivo«. Vseh sedem se je dobro odrezalo pri varnostnih lastnostih, štiri izmed njih pa so izkazale tudi pri okoljskih lastnostih. Preostale tri so pri varnostnih lastnostih dosegle oceno »dobro«, pri okoljskih pa zgolj »zadovoljivo« oz. »priporočljivo«.

Zimske pnevmatike 205/60 R16 (2023)

Vir slike: AMZS test zimskih pnevmatik 205/60 R16

  • ZELO PRIPOROČLJIVO: DUNLOP Winter Sport 5, MICHELIN Alpin 6, GOODYEAR UltraGrip 9+, CONTINENTAL WinterContact TS 870 P, HANKOOK Winter i*cept RS3, BRIDGESTONE Blizzak LM 005, FIRESTONE Winterhawk 4;
  • PRIPOROČLJIVO: BF GOODRICH G-Force Winter 2, FULDA Kristall Control HP 2, KLEBER Kristalp HP3, FALKEN Eurowinter HS02, BARUM Polaris 5, VREDESTEIN Wintrac, UNIROYAL WinterExpert;
  • NI PRIPOROČLJIVO: LASSA Snoways 4, AUSTONE Athena SP-901.

AZMS test jasno pokaže, kdo so zmagovalci in katere so tiste pnevmatike, ki naj se znajdejo na vašem vozilu. Najboljšo skupno oceno so prejele pnevmatike DUNLOP Winter Sport 5 in MICHELIN Alpin 6. Izogniti pa se velja pnevmatikam LASSA Snoways 4 in AUSTONE Athena SP-901, ki so na testu prejele najnižjo oceno »ni priporočljivo«.

Test zimskih pnevmatik 225/45 R17

Rezultati testa pnevmatik dimenzije 225/45 R17 H so pokazali na nekoliko bolj zaskrbljujoče rezultate, saj so si skupno oceno »dobro« prislužile zgolj štiri testirane pnevmatike. Med njimi se je najbolje odrezala Continentalova pnevmatika WinterContact TS870.

Zimske pnevmatike 225/45 R17 (2023)

Vir slike: AMZS test zimskih pnevmatik 225/45 R17

  • ZELO PRIPOROČLJIVO: CONTINENTAL WinterContact TS870, MICHELIN Alpin 6, GOODYEAR UltraGrip Performance +, DUNLOP Winter Sport 5;
  • PRIPOROČLJIVO: VREDESTEIN Wintrac Pro, SEMPERIT Speed-Grip 5, HANKOOK Winter i*cept RS3, GITI GitiWinter W2, KUMHO Wintercraft WP52, APOLLO TYRES Aspire XP Winter, NOKIAN TYRES WR Snowproof, PIRELLI Cinturato Winter 2, YOKOHAMA BluEarth-Winter V906, SAVA Eskimo HP2, BRIDGESTONE Blizzak LM005;
  • NI PRIPOROČLJIVO: KORMORAN Snow.

AMZS test pnevmatik je razglasil zmagovalce, ki spadajo pod okrilje nekaterih najbolj priznanih proizvajalcev pnevmatik, hkrati pa jasno nakazal, katerim pnevmatikam se velja izogniti, saj so prejele precej slabo oceno. Kot omenjeno so najboljšo skupno oceno prejele zimske pnevmatike CONTINENTAL WinterContact TS870, daleč najslabše pa so se odrezale pnevmatike KORMORAN Snow, ki so kot edine testirane prejele oceno »ni priporočljivo«.

Ravnajte odgovorno: izberite kakovost

Pnevmatike predstavljajo edini stik vozila s cestiščem, zato jim je potrebno posvetiti zares veliko pozornosti. Prvi korak naj bo vedno premišljen nakup, kjer se odločimo za kakovost in ne gledamo zgolj na ceno. Kakovostne pnevmatike nam namreč zagotavljajo mnogo bolj varno in udobno vožnjo, obenem pa tudi prihranek na področjih, na katera sprva morda ne bi niti pomislili.

Enako priporočilo velja s strani Avtoservisa Selan, kjer vam bomo v trenutkih dvoma z veseljem pomagali z nasveti iz lastnih izkušenj, vam priporočili najboljše pnevmatike glede na kakovost in vaš proračun ter vam pnevmatike tudi namestili. Svetujemo vam, da pri izbiri pnevmatik upoštevate rezultate testa ter imate pri tem v mislih tudi svoj stil vožnje, tip vozila in podnebne razmere, v kakršnih boste večinoma vozili.

Za vas pa imamo še dobro novico. Vsem, ki boste pri nas kupili set novih zimskih pnevmatik, bomo podarili hrambo pnevmatik za eno sezono. Ne spreglejte pa tudi naših akcijskih ponudb, ki vključujejo premontažo pnevmatik. Ker stranke predhodno naročamo, pri nas za menjavo pnevmatik ni čakalnih vrst.

Tadej Blog