Nasveti za uporabo in vzdrževanje avtoklime

Uporaba in vzdrževanje avtoklime

Klimatska naprava v avtomobilu je del dodatne opreme, ki jo večina med nami dojema kot obvezno. Nič čudnega, ko pa je vožnja z avtomobilom v poletnih mesecih brez nje nepredstavljiva. A treba jo je uporabljati previdno in po pameti.

V prvi vrsti je pravilna uporaba avtoklime pomembna zaradi zdravja, poleg tega pa bo pozitivno vplivala tudi na njeno delovanje. Pravilna uporaba klimatske naprave namreč prispeva k ohranjanju zdravega zraka v vozilu in k daljšemu življenjskemu ciklu klime. V tem pogledu je dobro upoštevati nekaj enostavnih nasvetov.

1. Pravilno nastavite temperaturo klimatske naprave

Najboljše temperature v poletnem času se gibajo med 22 in 24 °C. Temperatura pod 20 °C lahko povzroči nelagodje, medtem ko lahko visoke temperature prekomerno obremenijo klimatsko napravo. Seveda je nastavitev temperature odvisna od realnega stanja zunaj.

Običajno se klimatsko napravo nastavi le nekaj stopinj pod zunanjo temperaturo (maksimalno 8 °C), kar pa v primeru, da je zunaj 35 °C, ne pomaga kaj dosti. Klimo uporabljate s kančkom zdrave pameti in pri tem mislite na zdravje – tako vas kot sopotnikov.

2. Avtoklime ne uporabljajte takoj po vžigu avtomobila

Poleti najprej odprite vrata in okna ter dovolite, da se pregret zrak izloči iz avtomobila in odstranijo strupeni hlapi. V vozilu je namreč veliko umetnih materialov, dišav in ostankov čistil, ki pod visoko temperaturo pričnejo hlapeti.

Uporaba avtoklime po vžigu avtomobila

Šele nato sedite v avto, ga zaženite in vklopite klimatsko napravo, ki pa je ne nastavite na prenizko temperaturo, sicer lahko doživite kopico zdravstvenih težav. Pogost je glavobol, lahko pride do bolečin v vratu in ramenih, do vnetih ušes, angine ali prehlada.

3. Vzdržujte primerno vlažnost zraka v kabini

Temperatura klimatske naprave v avtomobilu naj ne bo nastavljena prenizko, saj lahko nizke temperature povzročijo zamrznitev hladilnega sredstva in okvaro klime.

Poskrbite tudi za vzdrževanje ustrezne vlažnosti zraka. Previsoka vlažnost lahko povzroči kondenz na steklih in v notranjosti avtomobila. Če se to zgodi, je treba vklopiti funkcijo odvajanja vlage, ki bo znižala vlažnost zraka.

4. Avtomatski klimi dovolite, da delo opravi sama

Najboljši recept za uporabo avtoklime je, kadar imamo na voljo avtomatsko klimatsko napravo in ji dovolimo, da sama opravi delo. Na nas je tako le nastavitev temperature, ostalo pa bo klima uredila tako, kot mora biti. Avtoklima namreč s posebnimi tipali zazna zunanjo temperaturo zraka, jo primerja s temperaturo v kabini in ustrezno ukrepa.

Tehnologija je narejena, da služi človeku, in ne obratno. Žal pa smo ljudje nekoliko neučakani in pri ročni klimatski napravi precej posegamo v sam postopek ohlajanja. Najslabša izbira je maksimalna moč takoj na začetku in nato lovljenje idealne temperature.

5. Klimatska naprava naj bo vključena celo leto

Dejstvo je, da uporaba klimatske naprave zahteva določeno moč, ki jo pridobi neposredno iz motorja avtomobila. To pomeni, da se poraba goriva nekoliko poveča, nikakor pa ni pametno avtoklime izklapljati, da bi varčevali pri gorivu. Klima naj bo vklopljena tudi jeseni in pozimi.

Uporaba avtoklime pozimi

Le na ta način se bo namreč kompresor ves čas mazal in ga ne boste zagnali na suho šele prvi vroč dan po dolgem hladnejšem obdobju. Okvara kompresorja je namreč zelo draga. Uporaba klime v jesensko-zimskem času prav tako poskrbi, da ne pride do rosenja stekel.

6. Vozilo zaščitite pred sončnimi žarki

V poletni vročini, ko vozilo stoji na parkirišču in je izpostavljeno neposrednemu obsevanju sonca, temperatura v vozilu izjemno poraste. Da ob prihodu ne bi doživeli toplotnega udara in preveč agresivno uporabljali klime, lahko poskrbite tako, da vozilo do neke mere zaščitite pred sončnimi žarki.

Pri tem se odlično izkaže preprost pripomoček, ki ga lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini z opremo in kozmetiko za avtomobile. Gre za zaščitno folijo, ki jo namestite na armaturno ploščo pod vetrobransko steklo, lahko tudi neposredno na steklo, s čimer dosežete odboj večine vročih žarkov.

7. Poskrbite za redno servisiranje avtoklime

Da bi klima ves čas učinkovito delovala in bi imeli pri tem v kabini vedno svež in čist zrak, mora biti redno servisirana. Na servis avtoklime je vozilo potrebno pripeljati vsaj enkrat letno. Klima serviser takrat preveri vse vitalne dele, izmeri količino hladilnega plina in ga po potrebi zamenja.

Prav tako se zamenja filter zraka, očisti se prezračevalni sistem in dezinficira, v kolikor je ugotovljeno, da obstaja sum na prisotnost bakterij. Sami to najlažje ugotovite, ko po vklopu klime iz zračnikov v nos puhne neprijeten, zatohel zrak. Takšen zrak namreč ni varen za zdravje.

Servis in polnjenje klimatske naprave

Če je klimatska naprava v vašem avtomobilu prenehala delovati oziroma imate občutek, da ne deluje optimalno, vas vabimo, da svoje vozilo pripeljete na avtoservis Selan. Enako storite v primeru, ko iz avtoklime prihajajo neprijetne vonjave, saj bo poleg polnjenja potrebno opraviti tudi dezinfekcijo klimatske naprave.

V naši avtomehanični delavnici, kjer smo usposobljeni tudi za servis in vzdrževanje avtoklime, so vam stalno na voljo različne akcijske ponudbe, med katerimi pogosto najdete tudi storitve, kot so:

  • brezplačni pregled klimatske naprave,
  • polnjenje/servis A/C klimatske naprave,
  • test tesnosti A/C sistema z dušikom,
  • paket osvežitve – polnjenje in dezinfekcija avtoklime,
  • dezinfekcija A/C sistema z ozonom.

Preverite in se naročite – prek kontaktnega obrazca ali na telefonsko številko 040 229 455.

Tadej Blog