Kdaj moram opraviti tehnični pregled vozila?

kdaj opraviti tehnični pregled vozila

 Se kdaj sprašujete, če je tehnični servis vašega vozila sploh potreben, predvsem v primerih, ko je avto redno servisiran? Odgovor je da, tehnični servis je potreben in tudi zakonsko določen.

Res je, da je zanj treba odšteti nekaj evrov in vam vzame nekaj časa, vendar vam v zameno ponudi informacijo, da je vaše vozilo res brezhibno in ste na poti lahko brez skrbi, lahko pa vas opozori na to, da avto potrebuje dodatno nego in servis. Če ste v dvomih, kdaj morate opraviti tehnični pregled, lahko pogledate na hrbtno stran prometnega dovoljenja.

opravljanje tehničnega pregleda vozila

Kdaj opraviti tehnični pregled?

Količina pregledov je odvisna od starosti, ki jo lahko preverite tudi v prometnem dovoljenju ter od kategorije vozila. Določa jo 49.člen Zakona o motornih vozilih (ZMW-1).

  • M1 – osebno vozilo z največ 8 potniki poleg voznika, mora biti prvič tehnično pregledano, ko je staro 4 leta. Potem sledi pregled do 8 leta starosti vozila na vsaki 2 leti, potem pa vsako leto.
  • M2 – avtobusi z več kot 8 sedeži poleg voznika in največjo dovoljeno maso do 5 ton ter M3 – vozila za prevoz potnikov z več kot 8 sedeži poleg voznika in največjo dovoljeno maso večjo od 5 ton, opravijo prvi pregled po prvi registraciji, potem pa vsakih 6 mesecev.
  • N1 – tovorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone, N2 – tovorna vozila z največjo dovoljeno maso od 3,5 tone do vključno 12 ton ter N3 – tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 12 ton, opravijo prvi pregled eno leto po prvi registraciji in potem vsako leto.
  • O1 – priklopna vozila z največjo dovoljeno maso do 750 kg (lahko priklopniki) opravijo prvi pregled 4 leta po nakupu, nato pa na vsaka 4 leta.
  • O2 – priklopna vozila z največjo dovoljeno maso večjo od 750 kg do vključno 3,5 tone, O3 – priklopna vozila z največjo dovoljeno maso večjo od 3,5 tone do vključno 10 ton ter O4 – priklopna vozila z največjo dovoljeno maso večjo od 10 ton, imajo prvi pregled 1 leto po prvo registraciji, potem pa vsako leto.
  • T – traktorji in R – traktorski priklopniki opravijo prvi pregled opravijo 4 leta po prvi registraciji, do 8 leta starosti vozila na vsaki 2 leti in potem vsako leto.
  • L – dvokolesna/trikolesna motorna vozila prvi pregled opravijo 4 leta po prvi registraciji, do 8 leta starosti vozila na vsaki 2 leti in potem vsako leto. Pri mopedih pri katerih določena hitrost ne presega 25 km/h pa se opravlja na pet let.

Potek tehničnega pregleda

Vozilo pripeljete na mesto kjer opravljajo tehnične preglede. S seboj imejte prometno dovoljenje, dokument o skladnosti vozila ali soglasje k registraciji vozila (v primeru, da je ta dokument kontrolorju dosegljiv v elektronski obliki, to ni potrebno). Če imate vozilo registrirano na leasing hišo, morate imeti s seboj pooblastilo leasing hiše.

Vozilo se najprej identificira (ustreznost dokumentacije), nato pa najpomembnejše dele pregledajo še vizualno in s pomočjo merilnikov. Pozorni so predvsem na zavorni sistem, vidljivost, svetlobno opremo, naprave za upravljanje, šasijo, emisije, osi, kolesa, pnevmatike, vzmeti, blažilce ter še druge kontrole. Pogosto pa preverijo tudi če imate v avtu obvezno opremo in njeno veljavnost.

Cene tehničnih pregledov so od 1.3.2019 zakonsko določene in znaša za osebni avtomobil z maso do 2500 kg 34,99 eur, za motorno kolo pa 18,18 eur.

Kaj narediti če se pri tehničnem pregledu pojavi napaka?

V primeru, da so tehniki med pregledom odkrili kakšno napako ali pomanjkljivost, vam zakon določa, da imate 5 dni časa, da le-to odpravite. Ko to naredite, se vozilo ponovno pregleda in preveri, če so napake odpravljene. Nekateri ponudniki tehničnih pregledov vam nudijo tudi popravilo vašega vozila, vendar lahko izberete popravilo tudi pri svojemu servisu, ki vas in vaš avto že pozna. Še bolje pa je, če se pred opravljanjem tehničnega pregleda naročite na hiter pregled oziroma pripravo vozila in si s tem zagotovite, da pri pregledu ne bo težav.

Če vozite avto, ki ni tehnično izpraven vas lahko doleti kazen, ki ni nizka. Globo 500 eur mora plačati voznik osebnega vozila, ki nima opravljenega tehničnega pregleda. Z globo 5000 eur pa se kaznuje pravne osebe, ki za dejavnost uporabljajo vozilo, ki ni tehnično izpravno.

Z tehničnim pregledom si zagotovimo, da je naše vozilo tehnično brezhibno in varno na cesti, kar posledično pomeni, da smo varni tudi mi, naši sovozniki in drugi udeleženci v prometu.

 

0 Komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen.