Kako zaščititi avto pred točo

Poškode na avtomobilu zaradi toče

Pred nami so vroči poletni dnevi, ki poleg lepih dni s sončnim vremenom prinašajo tudi nevihte. V poletnem času je bolj verjetno, da nas preseneti kakšna nevihta s točo, ki pa lahko povzroči škodo, sploh v primerih, ko je velikost toče večja kot 1 cm.

Toča lahko naredi veliko škode, tako na naših vrtovih, objektih, kot tudi na vozilih. Škoda je lahko površinska in tudi globinska. V Avtoservis Selan poročajo, da so najbolj pogoste poškodbe zaradi toče na lakasti prevleki, na stranskih steklenih šipah, vetrobranskem steklu in kovinskih delih avtomobila.

Se vam je že zgodilo?

Ste že bili v situaciji, ko ste se vozili po avtocesti in vas je naenkrat ujelo slabo vreme z nevihto, vetrom in točo? Kakšna je bila vaša reakcija? Kako so reagirali vozniki okoli vas? Kaj mislite, da je najbolje narediti v taki situaciji?

Poškodovano vetrobransko steklo zaradi toče

Najbolje je, da se na take vremenske razmere pripravimo v naprej, saj nam to omogoča, da v primeru, da nas toča preseneti ravno sredi vožnje, ohranimo trezno glavo ter hitro in pravilno odreagiramo in tako zavarujemo sebe in vozilo. Ker pa toče ne moremo vedno predvideti, je dobro vedeti, kaj narediti, ko na take vremenske razmere nismo pripravljeni.

Kako ravnati v primeru toče med vožnjo?

Vožnji med točo se izognite, če se le da, saj je nevarna tako za vas, kot za druge udeležence v prometu.
Če nas preseneti med vožnjo, je najbolj primerno, da poiščemo zavetje. Vendar ne pod nadvozi (ker je to izredno nevarno in tudi kaznivo), ampak pod kakšnim nadstreškom bencinske črpalke, javne garaže ali druge stavbe. Ne ustavljajte se pod drevesi, saj lahko močan veter polomi kakšno vejo, ki pade na avto.

Med točo se prav tako ne ustavite sredi ceste, ampak počasi in previdno nadaljujte vožnjo proti smeri toče. Tako bo šel večji del udarcev na sprednje vetrobransko steklo, ki je močnejše kot stranska stekla. Če je možno zapeljite proti kakšni večji zgradbi in pri njej poiščite zavetje.

Zaščita parkiranega vozila

Če se želite izogniti nepredvidljivim vremenskim razmeram kot je toča, potem je priporočljivo, da vozilo vedno parkirate pod nadstrešek ali pa kar v garažo.

Če to ni možno, pa lahko zaščitite vozilo tako, da:

  • nad vozilo namestite protitočne mreže, ki jih namestite na nosilce,
  • uporabite različna pokrivala za avto (pri nakupu bodite pozorni, da izberete pokrivalo, ki je primerno za vaš model avtomobila). Pokrivalo se splača imeti kar v avtu in ga namestite vedno, ko napovedujejo nevihte. Res je, da je to nekoliko zamudno delo, ampak če pomislimo, koliko bi nas stalo popravilo avtomobila, se definitivno splača potruditi.
  • uporabite preproge in podloge, ki jih imate v avtu. Res je, da so majhne, vendar bolje kot nič. Namestite jih na sprednje vetrobransko steklo tako, da jih obrnete s plastiko proti steklu, da vam ne drsijo dol.
  • uporabite različne odeje, bolj so debele, bolje je. Najprej zaščitite sprednje vetrobransko steklo, potem pa še stranska okna.

Dobro je biti pripravljen – par nasvetov

Kot že omenjeno, je priporočljivo, da imate v avtu vedno zaščitno pokrivalo in vedno parkirate pod nadstrešek ali v garažo. Vozila med točo ni priporočljivo prestavljati, zato je pomembno, da vozilo parkirate pod streho, če se le da.

Redno spremljajte vremenske razmere ali pa si naložite kakšno vremensko aplikacijo, ki vam bo v primeru ekstremnih vremenskih razmer izdala opozorilo.

Če ste v primeru toče zunaj, pa nikakor ne pozabite najprej zaščititi sebe. Morebitna nastala škoda se lahko popravi, zato naj bo vaše zdravje in vaša varnost na prvem mestu.

Včasih nas vreme vseeno preseneti in škode ni bilo mogoče preprečiti. Ne skrbite, vsaka škoda se da popraviti. V ta namen so na voljo različna zavarovanja škode, ki je nastala zaradi toče. S tem se izognete vsaj stroškom popravila, če že škode ni bilo mogoče preprečiti. V primeru, da potrebujete popravilo nastale škode, pa se lahko obrnete na nas, saj izvajamo tudi popravila za zavarovalnice.

0 Komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen.