Avto pri vožnji vleče v eno smer – kaj storiti?

Avto vleče v eno smer

Imate občutek, da med vožnjo po ravni cesti avto vleče bolj na levo ali desno stran? V primeru, da je odgovor pritrdilen, priporočamo, da malo bolj raziščete, zakaj se to zgodi, oziroma je priporočljivo, da se obrnete po pomoč k strokovnjakom. Vendar brez nepotrebne panike, gre za pogost pojav, sploh ko je vozilo že nekaj časa v uporabi.

Najprej je potrebno izločiti napake na cesti oziroma oceniti, kakšno je stanje cestišča. Na primer, na cesti je lahko tir, ki se mu pnevmatika prilagodi in se smer vožnje avtomatsko prilagodi (in ne gre za okvaro ali napako pri vozilu).

Če je cestišče brez “napak” in se odločite za posvet s strokovnjaki, vam le-ti običajno v taki situaciji postavijo par vprašanj, kot so na primer:

  • Ste ravno kupili rabljen avto?
  • Kdaj ste nazadnje preverili tlak v pnevmatikah?
  • Ste ravno zamenjali pnevmatike?
  • Kdaj ste nazadnje opravili optiko?

Razlogi, zakaj vleče volan v eno smer

1. Tlak v pnevmatikah je različen

Kako pogosto preverjate tlak v pnevmatikah? Najbolj optimalno je, če tlak preverjate vsaj enkrat na mesec. Če pa vozite veliko, pa to naredite še pogosteje – sploh v poletnih mesecih, ko iz gum zrak uhaja hitreje kot v hladnejših mesecih.

Tlak v pnevmatikah

Za vozilo je najboljše, da je tlak v vseh pnevmatikah enak oziroma vsaj enak za eno os (razlika v tlaku v pnevmatikah ne sme biti večja od 0,5 bara). Priporočene vrednosti so zapisane v navodilih za uporabo vozila in pogosto tudi pri odprtini za polnjenje goriva.

2. Obraba gume

Obrabljene pnevmatike vplivajo na kvaliteto, udobje in tudi smer vožnje. Normalno je, da se pnevmatika tekom uporabe obrabi ali deformira, zato je pomembno redno pregledovanje tekalne površine.

Če je obraba neenakomerna, lahko avto vleče v eno stran.  Pomembno je, da redno preverjamo stanje pnevmatik in jih menjamo oziroma se naročimo na premontažo pnevmatik še preden opazimo, da imajo obrabljen profil in dotrajan material.

3. Obraba kolesnih ležajev

Kolesni ležaji so ključni za vrtenje koles, zato je več kot priporočljivo, da so pravilno nameščeni in v dobri kondiciji, da ne pride do blokade koles. Odpoved ali obraba se lahko pojavi zaradi slabe namestitve, poškodovanega tesnenja ležaja ali poškodbe ob trku.

Na slabo stanje kolesnih ležajev vas opozorijo cvileči zvoki pri vožnji naravnost, pojavijo se slabša vodljivost, mehkejši volan in neenakomerna obraba na sprednjih pnevmatikah.

4. Poravnava koles ni ustrezna

Napačna nastavitev koles vpliva na vodenje vozila in posledično na varnost vožnje. Gre za prilagajanje konstrukcijskih kotov tekalne opreme vozila (paralelnost oz. stekanje, kot odklona in naklon koles). Priporočamo, da redno preverjate poravnavo koles na vozilu.

Kdaj je smiselno in priporočeno opraviti nastavitev koles?

Nastavitev ali poravnavo koles je treba opraviti, ko:

  • ste zadeli v nek predmet (npr. robnik ali drugo oviro na cesti),
  • se pnevmatike neenakomerno in neobičajno obrabljajo,
  • vozilo drsi oziroma vleče v eno smer,
  • se volan po zavoju ne vrne zlahka v raven položaj,
  • ste opravili menjavo pnevmatik oziroma namestili nove pnevmatike,
  • zamenjate vzmetenje ali komponente krmiljenja.

Če pri vožnji začutite vibracije, poskakovanje ali majanje, se posvetujte s strokovnjakom za pnevmatike.

5. Zrak oziroma “luft” v krmilnih delih ali volanu

Krmilni sistem, katerega funkcija je usmerjanje vozila, je sestavljen iz volana, volanskega droga, gonila za krmiljenje in sistema krmilnih vzvodov. Če se v katerem izmed delov pojavi zračnost, se le-ta na spremembo smeri ne odziva tako hitro, kot bi si želeli, kar vpliva na varnost vožnje.

Drugi razlogi

V avtoservis Selan pojasnjujejo, da je razlogov, zakaj vozilo vleče v eno smer, lahko še več (npr. lahko gre za predrto zračnico ali za okvaro na zavornem sistemu ipd.). Lastnik vozila je dolžan spremljati stanje vozila in vseh njegovih sestavnih delov. Običajno se hkrati pojavi še kakšen zvok ali prižge lučka na armaturni plošči, ki nakazuje na to, kje je okvara oziroma kaj je potrebno pregledati in popraviti.

V vsakem primeru vam svetujemo, da takoj ko opazite spremembo v vedenju vozila (volan vleče v eno smer, pojavi se čuden zvok, avto trese, odzivnost ni enaka kot prej ipd.) čim prej kontaktirate avtomehanika oziroma strokovnjaka, ki mu zaupate, da opravi avtodiagnostiko in odpravi morebitne poškodbe in okvare, saj boste le tako poskrbeli za varnost vas in ostalih v prometu.

Tadej Blog