Zakaj je pranje avtomobila NUJNO tudi pozimi?

Pranje avtomobila pozimi

Zima predstavlja posebne izzive za lastnike vozil, saj so ceste pogosto prekrite s soljo, peskom in tudi snegom. V takšnih razmerah je redno pranje avtomobila še toliko bolj pomembno. Ne samo zaradi estetskih razlogov, ampak predvsem zaradi vzdrževanja njegovega stanja.

Nanašanje soli in umazanega peska na vozilo je v tem letnem času neizogibno. Čeprav oboje prispeva k varnejši vožnji, pa na drugi strani lahko povzroči korozijo in poškodbe barve, kar s časom vodi do resnejših težav. Razumevanje pomena pravilnega pranja vozila v zimskih mesecih je ključno za ohranjanje njegovega videza, varnosti in funkcionalnosti.

Kateri so glavni razlogi za pranje avtomobila pozimi?

Zimski meseci so neizprosni do avtomobila in vplivajo na številne dele vozila. Dež, umazan sneg, blato, led. Vse to ne vpliva zgolj na vozilo, ampak tudi na same potnike, ki se vozijo v njem.

Preverite, kateri so glavni razlogi, zakaj je avtomobil treba redno prati tudi pozimi.

  • Preprečuje rjo in dolgoročne poškodbe. Rja na avtomobilu ni le estetska težava, saj lahko resno ogrozi njegovo strukturo in delovanje. Zimske razmere s soljo in vlago še pospešijo proces rjavenja, saj sol pospešuje korozijo, vlaga pa ustvarja idealne pogoje za rjo.
  • Izboljša vidljivost. Stekla so v zimskem času pogosto umazana zaradi sušeče vlage na njih in umazanije s ceste, zato je redno pranje avtomobila in čiščenje stekel še bolj pomembno.
  • Ohranja pnevmatike v dobri formi. Pranje vozila v zimskih mesecih je koristno tudi za ohranjanje pnevmatik. Sol in pesek, ki se nabereta na pnevmatikah, lahko povzročita korozijo in obrabo. Temeljito čiščenje gum in platišč pomaga odstraniti ostanke soli in drugih agresivnih snovi ter s tem podaljšuje življenjsko dobo pnevmatik ter izboljšuje njihovo učinkovitost v zimskih razmerah.
  • Poveča vrednost vozila pri prodaji. Čisto in ohranjeno vozilo ima v očeh kupca precej večjo vrednost kot ob pogledu na zanemarjen avtomobil. Z rednim pranjem boste podaljšali lep videz in vedno imeli ob sebi vozilo, ki bo doseglo boljšo ceno.
  • Ohranja vaša oblačila čista. Le kdo se ni že vsaj nekajkrat pritoževal zaradi zamazanih oblačil ob vstopu in izstopu iz avtomobila. Čist avto pomeni tudi čista oblačila in manj stresnih ter neprijetnih situacij.
  • Izgleda bolje kot umazan avto. Tu pa je vse jasno, kajne? Nihče se ne želi na sestanek ali zmenek pripeljati z umazanim avtomobilom. Prav tako pa je slab že sam občutek, ko sedemo v takšno vozilo.

Kdaj na pranje vozila in kako pogosto ga izvajati?

Pranje avtomobila je torej pozimi nujno, ni pa vseeno, kdaj se tega opravila lotite. Vsekakor vozila ne perite, ko so zunaj temperature okoli 0 °C ali celo pod ničlo. Ne gre zgolj za to, da vas bo med čiščenjem zeblo v roke, temveč pranje, ko so temperature pod lediščem, škoduje različnim delom iz plastike in gume. Voda bo na vozilu zmrznila, kar bo zelo slabo vplivalo na brisalce in gumo med vrati.

Zimsko pranje vozila

In kako pogosto bo najbolje, da se lotite pranja svojega avtomobila? Vozilo med zimo temeljito operite vsaj enkrat na dva tedna, če avtomobil uporabljate vsak dan, pa se pranja lotite enkrat na teden. Na ta način boste preprečili korozijo in druge poškodbe, ki bi lahko bile posledica soli, peska ali blata na avtomobilu.

Katere možnosti za zimsko pranje avtomobila imate?

Svoje vozilo lahko operete na različne načine, pri čemer vsak ponuja svoje prednosti.

  • Ročno pranje vozila – Vozniki svoj avtomobil običajno najraje očistimo doma, če imamo na voljo prostor in dostop do vode in elektrike. Ročno pranje je cenejše in precej temeljito, saj se navadno lotimo vsake najmanjše podrobnosti. Vendarle pa na ta način ne dosežemo nekaj vitalnih delov podvozja, ki so pozimi močno na udaru.
  • Avtomatska avtopralnica – Nekoč je pred zimskim pranjem vozila v avtomatski avtopralnici vladal strah, saj naj bi trde krtače v sodelovanju s soljo in umazanijo na vozilu pustile poškodbe. Zavedati se je treba, da so sodobni materiali mnogo naprednejši, prav tako zaščitni lak, ki ščiti barvo in karoserijo avtomobila. Dobra stran avtopralnica je, da opere tudi podvozje.
  • Samopostrežna avtopralnica – Pranje v samopostrežni pralnici je odlična rešitev za vse lastnike vozil, ki želijo jeklene konjičke oprati sami, a doma nimajo na voljo prostora in pripomočkov za pranje. Slednji vas v samopostrežni avtopralnici že pričakajo na mestu, kjer je pri roki tudi visokotlačni čistilec, prostor pa je v celoti prirejen čim lažjemu pranju avtomobila.

Pogosta vprašanja o zimskem pranju vozila

Zdaj zagotovo razumete, zakaj je avtomobil nujno prati tudi pozimi. Morda pa se vam, preden poprimete za delo ali svoje vozilo zapeljete v avtopralnico, pojavi še kakšno vprašanje. V nadaljevanju navajamo nekaj najpogostejših.

1. Kdaj je premrzlo za pranje avtomobila?

Definitivno takrat, ko je temperatura pod lediščem ali tik nad njim. Voda, ki pride v avto, ko je zrak prehladen, lahko povzroči zamrznitev ključavnic in kljuk vrat. Pomembno je, da se vozilo po pranju temeljito posuši. Razmislite o uporabi avtopralnice s sušilnikom ali o brisanju avtomobila s krpo iz mikrovlaken, če boste svoj avtomobil oprali doma.

2. Kaj pa, če ključavnica vseeno zamrzne?

Če se v vrata vseeno prikrade voda in zamrzne ključavnice, ravnajte potrpežljivo. Če lahko, avto zaženite na daljavo in počakajte, da se ogreje. Uporabite lahko tudi tekočino za odstranjevanje ledu, ki jo dobite v vsaki bolje založeni trgovini z avtokozmetiko. Pogosto je na voljo v steklenički z razpršilom, ki se prilega tesnim mestom in celo pomaga preprečiti, da bi vlaga v prihodnje povzročila zmrzovanje.

3. Ali vozilo lahko voskamo tudi pozimi?

Razmišljate o nanosu zaščitnega sloja voska, ki bo vaš avtomobil zaščitil pred vremenskimi vplivi in cestno soljo? Vosek nanesite pred zimo oziroma preden se temperature spustijo, saj se sicer ne bo mogel ustrezno strditi in posušiti. Če ste predolgo čakali, ga lahko še vedno nanesete, vendar v tem primeru delo opravite v zaprtem prostoru ali na toplejši dan.

4. Kako poskrbeti za vozilo po koncu zime?

Zima je lahko za vaše vozilo precej naporna. Od brisalcev in zavor, ki delajo nadure, do talnih preprog, prekritih s soljo, je še kar nekaj stvari, ki jih morate dodati na seznam spomladanskega čiščenja. Razmislite o pregledu vozila za morebitno rjo in temeljitem čiščenju podvozja, da bi svojemu avtomobilu povrnili sijaj, ga zaščitili pred rjavenjem in ohranili njegovo vrednost.

Ne pozabite na notranjost avtomobila

Sami najbolje veste, kako zelo pri srcu vam je vaš jekleni konjiček. Ima svojo tržno vrednost, a tudi sentimentalno. Da bi v takšnem stanju ostal karseda dolgo, je treba zanj poskrbeti tudi v zimskem času. Po pranju do suhega obrišite vse dele vozila, ključavnice lahko poškropite s tehničnim sprejem WD-40, tesnilne gume pa namažite z glicerinom.

Poleg pranja avtomobila ne pozabite niti na njegovo notranjost, saj s čevlji v vozilo prinašate sol, blato in sneg. Temeljito operite preproge, posesajte sedeže in očistite stekla za boljšo vidljivost, ki je zaradi povečane vlage pozimi še nekoliko slabša.

Če boste s svojim vozilom pozimi slučajno imeli kakršne koli težave, nas pokličete na 040 229 455 ali nam pišite na info@avtoservis-selan.si in dogovorili se bomo za termin. Lahko ste prepričani, da bo vaše vozilo pri nas v dobrih rokah – poskrbeli bomo, da se boste lahko kar najhitreje zopet vozili varno in udobno.

Tadej Blog