Preventivno vzdrževanje klime v avtu: 9 nasvetov

Preventivno vzdrževanje klime v avtu

V vročih poletnih mesecih je klimatska naprava v avtomobilu nepogrešljiva, saj zagotavlja udobje med vožnjo. Medtem ko temperatura zunaj narašča, avtoklima omogoča prijetno hlajenje notranjosti vozila, kar pripomore k boljši koncentraciji voznika in zmanjšuje utrujenost. Učinkovito delovanje klimatske naprave ni samo luksuz, temveč nujnost za zagotavljanje prijetne in varne vožnje v vročih poletnih dneh.

Da bi zagotovili optimalno delovanje avtoklime, je ključnega pomena redno vzdrževanje. Pregledi, servisi, polnjenje in dezinfekcija so nujni postopki, ki preprečujejo morebitne okvare in zagotavljajo, da klimatski sistem v vozilu deluje brezhibno. Redno vzdrževanje podaljšuje življenjsko dobo avtoklime in izboljšuje kakovost zraka v vozilu, kar je pomembno za zdravje potnikov.

Zakaj je preventivno vzdrževanje avtoklime pomembno?

Ena od glavnih težav vsakega klimatskega sistema je, da sestavni deli, kot so cevke in tesnila, ne tesnijo popolnoma, kar pomeni neprestano uhajanje hladilnega plina skozi mikroskopsko majhne luknjice. Zaradi tega se količina hladilnega plina počasi zmanjšuje, kar vodi do zmanjšanja učinkovitosti hlajenja. Avtoklima je obenem tudi idealno gojišče za bakterije, plesni in druge mikroorganizme, ki povzročajo neprijeten vonj v vozilu, hkrati pa so škodljivi za zdravje potnikov.

Preventivno vzdrževanje klimatske naprave je torej ključnega pomena za zagotovitev učinkovitega delovanja in podaljšanje njene življenjske dobe. Redni pregledi in polnjenje avtoklime s hladilnim sredstvom so bistveni za optimalno delovanje celotnega klimatskega sistema, medtem ko sistematična dezinfekcija avtoklime zagotavlja ohranjanje kakovosti zraka v vozilu.

9 nasvetov za vzdrževanje klimatske naprave

Da je klimatska naprava pomemben del vozila, je jasno, da pa bi delovala učinkovito in zagotavljala zdravo in prijetno okolje, moramo poskrbeti sami. Za vas smo pripravili koristne nasvete, s pomočjo katerih boste poskrbeli za optimalen izkoristek avtoklime v vašem vozilu.

  1. Klimatsko napravo v avtomobilu uporabljajte redno. Redno delovanje klimatske naprave, tudi v hladnejših mesecih, pripomore k učinkovitemu mazanju gibljivih delov in preprečuje izsušitev tesnil. S tem preprečite uhajanje hladilnega sredstva in ohranite sistem klimatske naprave v dobrem stanju. Če klimatske naprave v vozilu ne uporabljate pogosto, jo poskusite vsak mesec zagnati vsaj za 10 minut.
  2. Avtoklimo za 5-10 minut na teden nastavite na najhladneje. Način odmrzovanja (ang. defrost mode) v avtomobilu ni namenjen le za odstranjevanje zmrzali s stekel, temveč tudi preprečuje nastanek plesni in odstranjuje vlago v klimatski napravi. Če klimo nastavite na najnižjo temperaturo in najmočnejšo jakost enkrat na teden za 5 do 10 minut, se lahko izognete plesni in neprijetnim vonjavam v avtomobilu.
  3. Poskrbite za redno čiščenje oz. menjavo zračnega filtra. Zračni filter med vožnjo prestreže veliko prahu, umazanije, cvetnega prahu in drugih delcev v zraku, kar zmanjšuje pretok zraka v klimatskem sistemu. Pomembno je, da ga zamenjate takoj, ko za to nastopi čas. Zamenjava je potrebna na vsakih 15.000 km ali na 1 leto ob normalni uporabi vozila, v težjih pogojih pa je zračni filter treba zamenjati prej.

Zračni filter klimatske naprave avtomobila

  1. Bodite pozorni na morebitno puščanje hladilnega sredstva. Če opazite zmanjšano učinkovitost hlajenja, je povsem mogoče, da v sistemu klimatske naprave pušča hladilno sredstvo. Stanje potrebuje takojšnjo obravnavo, iskanje napake, popravilo in polnjenje s hladilnim sredstvom. V Avtoservisu Selan vam v ta namen nudimo test tesnosti A/C sistema.
  2. Odstranite prah in umazanijo ter znižajte vlažnost kabine vozila. Čiščenje notranjosti vozila vpliva na delovanje klimatske naprave, saj se z razpihovanjem zraka po vozilu širi tudi prah, ki zaide v sistem klime in tam povzroča težave. Če pride do razlitja pijače ali so preproge mokre zaradi mokrih čevljev, tekočino čim prej odstranite, kajti tudi visoka vlaga lahko slabo vpliva na delovanje avtoklime.
  3. V vročih poletnih dneh najprej odprite okna in začnite voziti. Klimatska naprava ne more v trenutku ohladiti vozila, ki je dlje časa stalo na soncu, prav tako pa jo na ta način močno obremenimo. Pred uporabo avtoklime zato najprej odprite vsa okna in prevozite nekaj sto metrov, da vroč zrak zapusti kabino in se temperatura v vozilu nekoliko zniža.
  4. Izogibajte se preobremenitvi klimatskega sistema. Z zmernim ravnanjem boste zagotovili daljšo življenjsko dobo klimatske naprave, zato se izogibajte temu, da bi za dlje časa nastavili najhladnejšo temperaturo A/C sistema v načinu maksimalnega delovanja.
  5. Ob znakih pomanjkanja hladilnega sredstva obiščite servis. Imate občutek, da avtoklima ne hladi več tako učinkovito, kot je pred časom? Najverjetneje je v sistemu začelo primanjkovati hladilnega sredstva, zato boste morali vozilo pripeljati na polnjenje. V Avtoservisu Selan bomo klimatsko napravo hitro napolnili s hladilnim plinom (R1234YF ali R134a) ter po potrebi poskrbeli tudi za dezinfekcijo sistema.
  6. V primeru nedelovanja ali težav z avtoklimo obiščite servis. Če je klimatska naprava v vašem vozilu prenehala delovati, pa tudi v primeru, ko iz klimatske naprave prihajajo nenavadni zvoki, ropot, cviljenje ali se v vozilu širi neprijeten vonj, bo čas za obisk servisa. Takojšnje popravilo bo navadno mnogo cenejše kot v primeru, da signale ignorirate in pride do večje okvare.

Avtoservis Selan: polnjenje / dezinfekcija / servis avtoklime

Da se boste na pot vedno podali brezskrbno in bo vaša klimatska naprava delovala brezhibno, vas vabimo, da obiščite Avtoservis Selan. Po ugodnih cenah vam nudimo:

AKCIJA: Paket osvežitve

Ne spreglejte pa tudi posebne akcijske ponudbe »Paket osvežitve«, ki vključuje servis oz. polnjenje klimatske naprave s plinom R134a (do 600 g) ter izjemno učinkovito dezinfekcijo z ozonom. Poleg tega brezplačno preverimo še delovanje A/C sistema ter stanje kabinskega filtra v vašem vozilu.

Tadej Blog