Zavorni sistem – vzdrževanje in skrb za zavore

Zavorni sistem avtomobila

Zavorni sistem je izjemno pomembna varnostna komponenta avtomobila, saj omogoča varno zaustavljanje vozila. Osnovni deli zavornega sistema vključujejo zavorni pedal, cilinder, čeljusti, zavorni disk ali boben ter zavorno tekočino. Ko voznik pritisne na zavorni pedal, se v zavornem sistemu generira hidravlični tlak, zato se zavorne čeljusti oz. ploščice stisnejo ob zavorni disk ali boben, kar ustavi vrtenje koles in s tem vozilo.

Pregled zavor se priporoča enkrat letno ob rednem servisu, kjer se preveri njihovo delovanje in obrabo. Prav tako je pomembno redno menjati zavorno tekočino, saj ta s časom izgublja svoje lastnosti in zmanjšuje učinkovitost zavornega sistema. Servis zavornega sistema pa je potreben tudi ob znakih obrabe ali okvare, kot so nenavadni zvoki, vibracije in neenakomerno zaviranje.

Kako ugotoviti, ali je čas za popravilo oz. menjavo zavor?

Da z zavorami vozila ni vse v najlepšem redu, sporočajo različni signali, ki jih ne smete ignorirati. Ti so lahko slišni, lahko jih občutite ali pa opazite ob podaljšani zavorni poti.

 • Prisluhnite zvokom avtomobila: Nenavadni zvoki so eden prvih opozorilnih znakov, da bi morali zavornemu sistemu posvetiti pozornost. Če med zaviranjem zaslišite cvileč zvok, to pogosto kaže na obrabo zavornih ploščic. Ta zvok je običajno posledica majhne kovinske ploščice, imenovane indikator, ki deluje kot zvočno opozorilo, da je čas za zamenjavo. Tudi drugi nepričakovani zvoki ob zaviranju nakazujejo, da gre za težave, ki jih ne gre spregledati.
 • Bodite pozorni na odziv zavornega pedala: Če opazite spremembo odzivnosti zavornega pedala, je to jasen pokazatelj, da bi morali posvetiti pozornost zavornemu sistemu. Če se zdi, da je pedal ohlapen ali zahteva močnejše pritiskanje za ustavitev vozila, je potreben pregled zavornega sistema in zavorne tekočine ali zraka v zavornih ceveh. Nasprotno, če je pedal nenavadno trd, lahko to kaže na blokado ali težave z zavornim sistemom, kar prav tako zahteva strokovni pregled.
 • Ne spreglejte vizualnih znakov obrabe: Redno preverjanje obrabe zavornih oblog vas lahko reši večjih težav. V večini vozil lahko zavorne ploščice vidite skozi špranje kolesa. Poiščite zavorno ploščico, ki je pritisnjena na kovinski disk. Če je obloga tanjša od 6 mm, je čas za zamenjavo.
 • Ukrepajte ob vlečenju v levo/desno: Če vozilo med zaviranjem vleče v eno stran, lahko to pomeni neenakomerno obrabo zavornih ploščic ali težavo v sistemu zavorne tekočine. Tega signala ne smete ignorirati, saj vpliva na upravljanje vozila, zlasti v primeru zaviranja v sili.
 • Bodite pozorni na vibracije: Vibriranje zavorne stopalke ali volana med zaviranjem lahko pomeni težave z zavornimi diski. Diski se lahko deformirajo zaradi močnega zaviranja v daljšem časovnem obdobju, na primer pri vožnji po hribovitih območjih. Njihove poškodbe povzročajo neenakomerno zaviranje ter lahko bistveno vplivajo na zmogljivost in varnost vozila.
 • Upoštevajte opozorilno lučko na armaturni plošči: Če se v vozilu prižge opozorilna lučka za zavore, je to jasen znak, da obstaja težava v zavornem sistemu. To se lahko nanaša na pomanjkanje zavorne tekočine ali na nepravilno delovanje sistema ABS, vozilo pa je v tem primeru treba čim prej preveriti pri serviserju.

Kako pogosto je treba pregledati zavorni sistem?

Zavorni sistem vozila je ključen element za varnost na cesti, zato so redni pregledi in vzdrževanje bistvenega pomena za zagotavljanje optimalnega delovanja zavor in preprečevanje težav, ki bi lahko ogrozile zavorno moč vozila.

 • Upoštevajte priporočila proizvajalca: Pogostost pregledov zavornega sistema se lahko razlikuje glede na več dejavnikov, med drugim tudi glede na znamko in model avtomobila. Preverite navodila za uporabo vozila, kjer proizvajalec navaja smernice za redno vzdrževanje, vključno s pregledi zavornega sistema.
 • Poskrbite za redno vzdrževanje zavor: Splošno pravilo je, da je zavorni sistem priporočljivo pregledati vsaj enkrat na leto. To omogoča celovito oceno sestavnih delov zavor, vključno z zavornimi oblogami, diski/bobni, zavornimi čeljustmi in zavorno tekočino.
 • Bodite pozorni na znake napak in težav: Poleg rednih pregledov bodite pozorni še na vse znake ali simptome, ki lahko kažejo na težave z zavornim sistemom. Nenavadni zvoki, kot sta cviljenje in zvok brušenja, lahko kažejo na obrabljene zavorne ploščice ali druge težave.
 • Prilagodite vožnjo in upoštevajte razmere na cesti: Na pogostost pregledov zavornega sistema vplivajo tudi vaše vozne navade in pogoji, v katerih običajno vozite. Če pogosto vozite v prometu z ustavljanjem in speljevanjem, izvajate težke vleke ali prevoze oziroma pogosto vozite po hribovitem ali goratem terenu, se lahko zavore obrabijo hitreje.
 • Zaupajte strokovno podkovanemu avtomehaniku: Čeprav obstaja veliko »domačih« avtomehanikov, servisiranje in popravilo zavor raje zaupajte usposobljenim strokovnjakom z ustrezno licenco. Zavorni sistem je vendarle preveč pomemben del vozila in varnosti na cesti, da bi ga prepuščali neizkušenemu paru rok v domači garaži.

3 načini za podaljšanje življenjske dobe zavor

Za popravilo ali zamenjavo zavor je seveda potrebno odšteti nekaj denarja, a lahko ta strošek močno zmanjšate z upoštevanjem treh enostavnih nasvetov.

 • Ne zavirajte naglo pri visokih hitrostih: Zavore se lahko zaradi tega močno obrabijo in hitreje odpovejo. Težavo boste opazili, ko se bo avtomobil zatresel, kadarkoli boste pri hitrosti 60 km/h ali več pritisnili na zavoro.
 • Ohranite diske zavornega sistema čiste: Rja lahko precej pohitri obrabo zavor. Vzdržujte čistočo diskov in bobnov, glede tega pa povprašajte tudi serviserja svojega vozila.
 • Poskrbite za redno menjavo zavorne tekočine: To boste najverjetneje morali storiti enkrat na dve leti, pri čemer upoštevajte priporočila proizvajalca.

Avtoservis Selan: strokovnjaki za zavorni servis

Vsakemu lastniku avtomobila je jasno, kako pomembna je brezhibnost zavornega sistema. Še posebej v primeru, ko gre za nekoliko agresivnejšega voznika, bo menjavo zavor treba opraviti pogosteje, obenem pa so za takšen način vožnje brezhibne zavore še toliko pomembnejše.

Z rednim vzdrževanjem in servisiranjem zavornega sistema bo vaša vožnja varnejša in udobnejša. Če ste zaznali katerega od zgoraj opisanih znakov, ki nakazujejo na možnost težav z zavorami, nas pokličite na 040 229 455, da se dogovorimo za termin. Na avtoservisu bomo pregledali celoten zavorni sistem in poskrbeli, da boste svoje vozilo od nas odpeljali v brezhibnem stanju.

Tadej Blog