Nasveti za vzdrževanje in čiščenje alu platišč

Vzdrževanje alu platišč

Ste opazili, da aluminijasta platišča hitro izgubijo lesk, se umažejo in se na njih pogosto pozna kakšna praska? Žal je to pogost pojav. Vendar se mu z rednim vzdrževanjem in čiščenjem lahko izognemo oziroma poskrbimo za to, da bo naš jekleni konjiček ponosno razkazoval svojo obutev.

Avtomobilska platišča, poleg vpliva na varno vožnjo, dajejo piko na i izgledu jeklenega konjička. Se strinjate? Najpogosteje se menjave platišč lotimo ob sezonski menjavi pnevmatik, običajno pa je razlog za menjavo predvsem estetske narave (npr. izberemo večja/manjša, jeklena ali aluminijasta).

Platišča popestrijo izgled vozila in izbira na trgu je precej pestra. Preden izberete primerna platišča za svoje vozilo, pa je treba poznati nekatere oznake, ki definirajo dimenzijske lastnosti platišča – ne glede na to, ali kupujete aluminijasta ali jeklena platišča.

Kaj pomenijo oznake na platiščih?

Če ste že nakupovali gume ali platišča, ste sigurno neleteli na oznake, kot je na primer: 6J x 15 H2 ET43.

Črka J nam pove, kakšen je profil oziroma širina platišča (možne oznake so še: A, B, D, E, F, G, H, J, JJ, P, K, S, T, V,  in W). Pri izbiri bodite pozorni na to, da profil platišča ustreza pnevmatikam in vozilu.

Število 15 nam pove, kolikšen je premer platišča v colah.

Oznaka H2 da informacijo, kakšen je profil obrobja platišča. Na voljo je več vrst obrobij: H, H2, FH, FH2, CH, EH2 in EH2+.

ET43 pa označuje razdaljo med središčno črto širine platišča in robom platišča. Neustrezen ET lahko negativno vpliva na obrabo podvozja.

Kako vzdrževati in očistiti alu platišča?

Lastniki alu platišč iz izkušenj vemo, da se le-ta hitro umažejo. Na njih se nabira pesek, sol ali prah iz zavornih ploščic. Ta umazanija se ob nerednem čiščenju na platišče fiksira in lahko celo poškoduje aluminij. Če želimo ohranjati sijaj platišča in se želimo izogniti poškodbam (zaradi korozije kovine), priporočamo, da se čiščenje platišč izvede dvakrat ali štirikrat mesečno (odvisno od uporabe vozila).

Čiščenje alu platišč

V večini primerov (ko vzdrževanje in čiščenje platišč izvajamo redno), je dovolj, da platišča splaknemo s tekočo vodo, zato da odstranimo delce prahu in blata, potem pa jih zdrgnemo z mokro mehko krpo, ki poskrbi, da odstopi tudi bolj trdovratna umazanija. Za bolj fine in nedosegljive elemente pa lahko uporabimo tudi odsluženo zobno krtačko.

Za tiste, ki pri vzdrževanju niso tako vestni, pa sledi nekaj nasvetov.

Nasveti in pomembni koraki pri čiščenju alu platišč

Svetujemo vam, da se držite naslednjih priporočil in nasvetov:

  • Vedno očistite celotno platišče, ne zgolj dela. Najlažje je, če ga snamete z vozila. Najbolje je, če platišča čistite sproti (predvsem v zimskem času), saj se umazanija sprime in se s časom težje odstrani. Kot že omenjeno, lahko pride tudi do poškodb laka.
  • Najprej priporočamo čiščenje s pomočjo visokotlačnega čistilca. Če to ne odstrani vse umazanije, si priskrbite namensko čistilo za aluminijasta platišča. Pri uporabi čistila ne pozabite platišč dobro oprati in posušiti.
  • Ne uporabljate čistila večkrat na teden, saj se lahko pozna na laku platišča (čistilo uporabite enkrat tedensko).
  • Čistite hladna platišča, nikoli toplih (če so platišča topla, lahko čistilo izhlapi pri nanašanju).
  • Za čiščenje ne uporabljajte kislih čistil, jeklene volne ali česarkoli, kar bi lahko opraskalo platišča. Uporabljajte čiste in mehke gobice ali ščetke. Tudi v primeru, ko čiščenje vozila zaupate čistilnim servisom, v Avtoservis Selan priporočamo, da preverite, katera čistila uporabljajo.
  • V primeru da opazite udarec, luknjo ali prasko (npr. zaradi kamna ali udarca v robnik), le-to čim prej zamašite s pomočjo ustreznega korekturnega svinčnika.

Za zimski čas je bolj priporočljiva uporaba kovinskih platišč. Zakaj? Ker so cenejša in manj občutljiva na poškodbe, poleg tega pa so tudi malo težja in dajejo pnevmatiki boljši oprijem v snegu. Vendar za tiste, ki se aluminijastim platiščem ne morejo odpovedati, vseeno obstaja rešitev: nakup posebnih platišč, ki so narejena tako, da so odporna na korozijo soli in so bolj dolgotrajna.

Ob rednem vzdrževanju platišč bo vaše vozilo izgledalo negovano in dobro vzdrževano, prav tako pa boste podaljšali življenjsko dobo platišč. Za piko na i lahko na koncu platišča obrišete z jelenovo krpo in nanesite vosek, ki je namenjen aluminijastim platiščem. Voska ni potrebno dodajati ob vsakem pranju, zadošča nanos na vsake tri mesece.

Tadej Blog