Tovarniška garancija pri nepooblaščenem servisu

avtoservis

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je raziskovala trg servisov motornih vozil v Sloveniji. Njihov cilj je bil ugotoviti, ali se lastniki avtomobilov zavedajo pravice, da svoje avtomobile tudi v času tovarniške garancije lahko servisirajo na nepooblaščenih servisih.

Glavni razlog, zaradi katerega bi lastniki vozil morali vedeti za dodatno možnost servisiranja, je predvsem finančni, saj lahko na nepooblaščenih servisih prihranite pri nadomestnih delih, kot tudi pri cenah servisnih storitev.

Uredba Evropske komisije 461/2010 (1) že od leta 2010 predpisuje, da se mora pod določenimi pogoji tovarniška ali pogodbena garancija normalno ohraniti, tudi če popravila ne opravi pooblaščeni servis.

 

Kako kot stranka veste, da nepooblaščen servis lahko opravlja servisiranje vozil v garanciji?

Če ima vaš avtomobil tovarniško garancijo, in pride do okvare oz. popravila morate kot lastnik avtomobila dajalcu garancije dokazati, da je bil ustrezno in strokovno vzdrževan, v okviru predpisanih časovnih intervalov.

Omenjeno, pa lahko storite le z ustrezno dokumentacijo (delovni nalog, račun, servisna knjiga) iz katere je jasno razvidno kakšna dela so bila opravljena, da uporabljeni materiali in nadomestni deli ustrezajo specifikacijam proizvajalca avtomobila. V primeru, da takšnega dokaza nimate, vam dajalec garancije zavrne vaš garancijski zahtevek.

Torej, en nasvet vsem lastnikom avtomobilov: SHRANJUJTE VSE RAČUNE VAŠIH SERVISERJEV.

 

Razlike med pooblaščenim in nepooblaščenim servisom

Razlike v ceni

V štirih letih servisiranja pri nepooblaščenem servisu, lahko prihranite od 20 do 80 odstotkov vrednosti servisov, odvisno od blagovne znamke in modela vozila.

Zakaj taka razlika?

Pooblaščeni serviserji imajo velike servisne delavnice, poslednično je njihov strošek obratovanja zelo velik. Strošek dela na uro pa lahko sega tudi do 55 evrov, medtem so nepooblaščeni serviserji precej cenejši, saj imajo praviloma manjše delavnice. Zato so tukaj v prednosti nepooblaščeni serviserji.

Vendar kljub temu, da imajo nekateri manjše delavnice, mogoče manj zaposlenih… Imajo pa zato lahko bolj pristen odnos s stranko, vzamejo si čas in podrobno pogledajo, kaj je narobe z vozilom, da odpravijo osnovno napako, ki je povzročila okvaro.

 

Pazite pri izbiri nepooblaščenega serviserja.

Vedeti morate, da ni vedno primerna vsaka “garažna delavnica”. Na trgu je ogromno takih mojstrov, ki delajo na črno, v domači garaži in vam za svoje servisne storitve ne morejo dati nobenega jamstva( kljub temu, da je njihova storitev lahko kakovostno izvedena ). Poleg tega, vas lahko nekateri dodobra oberejo.
Predno izberete svojega serviserja, poskusite pridobiti čim več informacij, ali izvaja kakovostno dejavnost z vsemi predpisi/ certifikati… Saj veste, kako pravi star pregovor: ” Dober glas, seže v deveto vas “.

Pozor, tovarniška garancija in podaljšana garancija ni isto.

Zgoraj omenjena pravica do servisiranja na nepooblaščenih servisih velja le do izteka tovraniške garancije – to je garancija, katero izda proizvajalec vozila. Običajno traja 2 do 3 leta. Tukaj je pomembno tudi, da razlikujemo med tovarniško garancijo in ” podaljšano garancijo“.

Podaljšano garancijo ne zagotavlja proizvajalec, vendar gre izključno za pogodbeno razmerje med lastnikom avtomobila in  zastopnikom avtomobilske znamke.

Za lažje razumevanje –>( vaša tovarniška garancija traja 2 leti , zastopnik avtomobilske znamke pa vam ponudi 4 leta podaljšane garancije – vaš avto bo v vsakem primeru imel 2 leti garancije, naslednja 4 leta pa le pod pogojem, da bo servisiran na pooblaščenem servisu oz. servisu vašega zastopnika ).

 

Za konec pa ne pozabite…

kakovosten servis je danes nekaj, kar lastniki avtomobilov spoštujejo,
zaupajo svojim preizkušenim mojstrom, in jim ostajajo zvesti.

 

(1) Uredba Evropske komisije 461/2010

0 Komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen.