Priprava avtomobila na pomlad

Hitri servis

Ko se kratki in mrzli dnevi umikajo daljšim in topeljšim dnem in zunaj postane spet prijetno, vemo, da prihaja pomlad. S seboj prinese več preživetega časa zunaj in več izletov ter potovanj na raznorazne konce Slovenije ali sveta.

Na tople dni se vsak pripravlja različno, vsem pa je skupno, da postanemo bolj aktivni ter bolje razpoloženi. Na toplejše dni pa je smiselno pripraviti tudi vaš avto, da boste na izletih in potovanjih lahko brezskrbno uživali.

Spomladansko vzdrževanje avtomobila

Za avto je zima najbolj naporno obdobje, zato je pametno, da ga na začetku spomladi pregledate in odpravite morebitne težave. Na dolgi rok, pa boste pripomogli k podaljšani življenjski dobi vašega konjička.

Reden servis nam podaljša življensko dobo avtomobila
Reden servis nam podaljša življensko dobo avtomobila.

Opravila, ki bodo vaš avto pripravila na toplejše dni so:

  • menjava zimskih pnevmatik, ki jih lahko zamenjamo po 15.marcu, vendar se ravnamo glede na trenutne vremenske razmere. Zimske pnevmatike so namenjene za vožnjo do +7°C in pogosto se zgodi, da nas sneg preseneti tudi v marcu ali celo aprilu, zato ni smiselno hiteti. V novih pnevmatikah preverite tudi tlak, sploh če jih niste zamenjali pri vulkanizerju. Zaradi stanja in velikih nihanj v temperaturah lahko pride do izgube tlaka;
  • pranje in čiščenje podvozja, da preprečimo nastajanje korozij na kovinskih delih podvozja, ki nastane zaradi soljenja tal ob zmrzali;
  • preverite stanje brisalcev, saj so pozimi podvrženi večji obremenitvi zaradi snega, ledu, soli in nizkih temperatur (predvsem gumijasti del). Če brisalci za seboj puščajo sled, škripajo med uporabo ali pa so potrgani je čas za nove; ter
  • preverite nivo vitalnih tekočin v avtu (motorno olje, hladilna tekočina, zavorna tekočina in tekočina za pranje stekla).

Poleg zgoraj naštetega, še priporočamo, da je pozimi avto v garaži in se ga normalno uporablja. Nekateri ga zaradi snežnih razmer raje pustijo doma in uporabljajo kakšen drug prevoz. Če avto predolgo stoji, se na zavornih kolutih, ploščicah in bobnih nabira vlaga.

Pregled mehanskih delov

Poleg nivoja vitalnih tekočin je smiselno, da pregledate delovanje klimatske naprave. Če je v avtu neprijeten vonj ali pa se notranjost ohladi samo ob nastavljeni najvišji temperaturi, je potrebno popravilo. Običajno imajo delavnice spomladi akcije pri popravilu ali obnovi plina v klimatskih napravah, zato se vam to splača izkoristiti.

Tudi akumulator je pozimi bolj obremenjen, zato namenimo nekaj pozornosti. Če so akumulatorski konektorji umazani jih očistite in če imate to možnost, preverite tudi raven destilirane vode v akumulatorju.

Nega avtomobila

Avto naj bo redno opran, tudi pozimi. Če pri tem niste vestni, mu spomladi privoščite več pozornosti in ga res temeljito očistite. Če vam to opravilo ni najljubše, ga lahko zapeljete do specializirane pralnice, kjer bodo to res natančno opravili.

Če se tega lotite doma, ne pozabite očistiti tudi delov, ki na prvi pogled niso vidni (npr. podvozje, notranja stran blatnikov ipd.).Na koncu ga še temeljito zloščite in povoskajte. Ko je jekleni konjiček konkretno očiščen si vzemite čas in poglejte še za morebitne praske, razpoke ali druge poškodbe in jih popravite s korekturnim lakom (če le niso prevelike poškodbe).

Notranje čiščenje

Pozimi zaradi raznolikih vremenskih razmer v avto vnesemo kar nekaj umazanije (npr. kamni, blato, sol, listje ipd.). Hitro pa se v njem nabere stvari, ki jih ne potrebujemo več. Zdaj je čas, da razne pripomočke za strganje ledu, rokavice, odeje, lopata, metlice in podobno dobijo kotiček v hiši, kjer počakajo na naslednjo sezono. Pospravite tudi prtljažnik, saj vam bo dodaten prostor za prtljago prišel prav, ko se boste odpravljali na dopust.

Zakaj se vzdrževanje in priprava avtomobila splača?

Z vzdrževanjem, nego in rednim servisiranjem poskrbite v prvi vrsti za svojo varnost in varnost drugih potnikov, saj je vozilo v dobri kondiciji, se dobro obnaša na cesti in ima manj možnosti, da pride do okvare.

Z rednimi pregledi in servisi se hitreje odkrije morebitne okvare, ki se jih odpravi, še preden lahko pride do kakšne večje škode ali okvare. Dolgoročno pa na tak način tudi privarčujete, saj imate zaradi rednega vzdrževanja in nege avtomobila, nižje stroške pri popravilih.

0 Komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen.