Zakaj je ob menjavi gum potrebno tudi centriranje?

Centriranje pnevmatik

Za centriranje gum morate poskrbeti dvakrat na leto, in sicer takrat, ko gume zamenjate. Potrebno ga je izvesti na vseh štirih gumah. Prav tako centriranje priporočamo takrat, ko med vožnjo na volanu ali vozilu čutite konstantne vibracije. Strokovno centriranju pravimo tudi uravnoteženje gum oziroma platišč, pomeni pa izravnavanje sil glede na os platišča. Te sile se pojavijo pri vrtenju zaradi neenakomerne razporeditve mase tako na gumi kot na platišču.

Če za centriranje gum ne boste poskrbeli takrat, ko je to potrebno, bo med vožnjo lahko prišlo do tresenja na volanu ali vozilu. Na ta način se je zelo neprijetno voziti, poleg tega pa se necentrirane gume veliko prej izrabijo. Podobno velja tudi za obrabo kolesnih ležajev.

Kako poteka centriranje gum?

Centriranje poteka tako, da se vozilo dvigne, nato pa se pnevmatike označijo in odvijejo. Potrebno je nastaviti primeren tlak pnevmatike, nato pa se centriranje izvede s pomočjo uteži na posebnem stroju za uravnoteženje, ki ji pravimo centrirka. Kasneje se kolesa spet privijejo nazaj na avtomobil, vozilo pa se spusti z dvigala.

Redno in kvalitetno centriranje gum torej s seboj prinaša večje udobje med vožnjo. Omenili smo že, da se podaljša tudi življenjska doba gum, zmanjša pa se obraba vitalnih zglobov podvozja, zaradi katere lahko pride do dragih mehanskih poškodb oziroma popravil vozila. Nenazadnje pa se preprečijo tudi hrup in tresljaji v kabini vozila, s tem pa se povečata zbranost in varnost pri vožnji.

0 Komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen.