Letne ali celoletne pnevmatike: v čem so razlike?

Letne ali celoletne pnevmatike

Pnevmatike so eden ključnih delov avtomobila, zato je nujno, da so brezhibne in ustrezne za določen del sezone. Ker predstavljajo kar precejšen strošek, ne čudi, da radi pogledujemo k rešitvam, ki bi nam prihranile nekaj denarja. V prvi vrsti je treba zapisati, da kompromisov na račun varnosti ne gre sklepati. Kljub temu pa obstajajo pnevmatike, ki določenim voznikom vendarle lahko prihranijo nekaj skrbi in denarja.

Ste se tudi sami znašli v dilemi, ali bi bilo pametneje kupiti letne ali celoletne pnevmatike? Poznate vse bistvene karakteristike letnih pnevmatik? Vas zanima, ali bi v vašem primeru zadostovale celoletne pnevmatike? Spoznajte prednosti in pomanjkljivosti obeh vrst pnevmatik ter izvedite, za koga so primerne.

Prednosti letnih pnevmatik pred celoletnimi

Če ste veliko na cesti in v poletnem vremenu želite imeti na vozilu nameščene zmogljive pnevmatike z dobrim oprijemom, se vsekakor odločite za letne. Letne pnevmatike se namreč ponašajo z visoko prožnostjo tekalne površine in togimi zmesmi v gumi, ki se najbolje obnesejo v toplem vremenu – nad 7 °C – tako v suhih kot mokrih razmerah.

Letna pnevmatika Continental UltraContact

To pomeni, da boste imeli na razpolago natančno vodljivost, odličen oprijem in kratko zavorno pot, tudi ko dežuje. Letne pnevmatike so izjemno odzivne, zato bo vaše krmiljenje hitro in natančno, kar boste še posebej občutili v ostrih zavojih.

Lastnosti kakovostnih letnih pnevmatik:

 • Hitrejše zaviranje v suhih in mokrih razmerah.
 • Zanesljivejše upravljanje z vozilom.
 • Odličen oprijem v suhem vremenu.
 • Manj poškodb (zaradi elastičnosti in prožnosti tekalne plasti), ki jih povzročajo neurejene cestne razmere.
 • Hitrejše odvajanje vode v primeru dežja.
 • Višja togost zaradi večjih reber na sredini tekalne plasti.

Prednosti celoletnih pnevmatik pred letnimi

Celoletne pnevmatike združujejo najboljše lastnosti letnih in zimskih pnevmatik, kar pomeni, da jih lahko uporabljate vse leto. Izbira celoletnih pnevmatik je primerna, če živite nekje, kjer so zime mile ter ni preveč snega in ledu. Celoletne pnevmatike zagotavljajo dobro zmogljivost poleti, ob menjavi letnih časov pa je guma pnevmatike dovolj elastična, da zadostno zmogljivost omogoča tudi pozimi.

Celoletna pnevmatika Continental AllSeasonContact

Kakovostne celoletne pnevmatike izpolnjujejo visoke standarde za zmogljivost v zimskih razmerah in imajo enake oznake “M+S” in “snežinko” kot zimske pnevmatike. To pomeni, da jih lahko uporabljate v državah, kjer so zimske pnevmatike zakonsko predpisane.

Celoletne pnevmatike so primerne za voznike, ki so nekoliko manj na cesti, opravljajo krajše poti oziroma jim v zahtevnejših zimskih razmerah zadostuje drug vir transporta (npr. javni prevoz z avtobusom ali vlakom). Pomembno se je zavedati, da za zahtvenejše zimske razmere celoletne gume niso primerne.

Lastnosti kakovostnih celoletnih pnevmatik:

 • Prilagoditev sezonskim spremembam in uporabnost skozi celotno leto.
 • Manjši kotalni upor za nižjo porabo goriva.
 • Dober oprijem v različnih voznih razmerah, tudi v nezahtvenejših zimskih.
 • Oprijem zasnežene ceste zaradi številnih lamel na sredini tekalne plasti.
 • Krajša zaviralna pot in izboljšana vodljivost na suhem cestišču.
 • Visoka odpornost proti akvaplaningu zaradi strukture utorov za odvajanje vode.

Primerjava letnih in celoletnih pnevmatik

Pri nakupu novega kompleta gum je pomembno, da izberete pnevmatike, ki ustrezajo vašim potrebam. Ali vam je pomembno udobje in tiha vožnja, prihranek pri stroških zaradi učinkovite porabe goriva, dolga življenjska doba, zmogljivost ali kombinacija teh lastnosti?

LETNE PNEVMATIKECELOLETNE PNEVMATIKE
DEŽNE RAZMEREOprijemljiva zmes tekalne plasti je zasnovana tako, da preprečuje akvaplaning v močnem dežju.Srednje dober oprijem na mokrih površinah.
SUHE RAZMEREOdlično manevriranje skozi zavoje, hitro pospeševanje in zaviranje.Zasnovane za dober oprijem v najrazličnejših razmerah. Niso namenjene za zmogljivejšo vožnjo.
TEMPERATURAPrimerne za vožnjo pri 7 °C in več.Primerne za vožnjo ob zmrzali in višjih temperaturah.
GLOBINA PROFILAMenjava pnevmatik pri 3 mm.Menjava pnevmatik pri 1,6 mm.
TIP VOZILAPrimerno za visokozmogljiva vozila (EV, športni avtomobili, luksuzni SUV itd.)Primerno za osebne avtomobile, SUV, CUV, lažja tovorna vozila.
NAČIN VOŽNJEZa bolj agresivne voznike in športna vozila.Vsakodnevni vozniki in tisti, ki vozijo tudi v zimskih razmerah.

Pogosta vprašanja o letnih in celoletnih pnevmatikah

Ali lahko letne pnevmatike uporabljam vse leto?

Če živite na lokaciji s podnebjem, kjer ni snega ali nizkih temperatur, lahko kakovostne letne pnevmatike varno uporabljate vse leto. Poleg tega so letne pnevmatike zasnovane tako, da zmanjšujejo akvaplaning, kar pomeni, da so odlične na mokrih cestah. Če pa vozite po snegu ali pri temperaturah pod lediščem, je priporočljivo, da uporabite komplet zimskih pnevmatik, ko se temperature spustijo pod 7 °C.

Ali se letne pnevmatike obrabljajo hitreje kot celoletne?

Letne pnevmatike imajo plitvejše utore in posebno zmes tekalne plasti, ki ima lahko krajšo življenjsko dobo tekalne plasti kot to velja za celoletne pnevmatike.

Ali lahko poleti uporabljam celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike so zasnovane za oprijem na cesti v različnih razmerah in letnih časih, zato so primerne za vožnjo skozi celo leto. Izjema so zahtevenejše zimske razmere.

Ali so letne pnevmatike trše od celoletnih?

Trdnost letnih in celoletnih pnevmatik je odvisna od temperature okolja in temperature ceste. Letne pnevmatike so zasnovane tako, da v toplejših razmerah ohranijo svojo obliko, medtem ko so celoletne izdelane iz posebne gumene zmesi, ki jih ohranja prožne pri temperaturah tik nad lediščem.

Pnevmatike vrhunskih proizvajalcev po ugodnih cenah

Avtoservis Selan bo zagotovo pravi naslov za vse, ki želite na svoje vozilo namestiti kakovostne pnevmatike, ki so se na letošnjem AMZS testu odrezale najbolje. Pnevmatike vrhunskih proizvajalcev vam dobavimo po ugodnih cenah – ne glede na to, ali se odločite za letne ali celoletne pnevmatike.

Imate na vozilu še vedno nameščene zimske pnevmatike in razmišljate, da je skrajni čas za menjavo z letnimi ali celoletnimi? Izkoristite naše akcijske cene menjave pnevmatik, seveda pa z veseljem odgovorimo tudi na vsa vaša vprašanja ter vam predlagamo optimalne pnevmatike glede na vozilo, stil vožnje in vašo finančno situacijo.

Tadej Blog