Kdaj vozilo pripeljati na centriranje pnevmatik?

Centriranje pnevmatik na avtomobilu

Pnevmatike avtomobila so bistvena komponenta vozila. Kadar so napačno nastavljene oz. uravnotežene, lahko to povzroči resne težave. Ne le, da se nepravilno centrirane pnevmatike hitreje obrabijo, temveč lahko voznik in potniki zaradi vibracij občutijo precej neudobja.

Neprenehni tresljaji pri določeni hitrosti pa lahko povzročijo tudi druge težave, ki vplivajo na delovanje ostalih komponent na vozilu. Pa preverimo, zakaj je centriranje pnevmatik tako pomembno in kako lahko zagotovite njihovo optimalno delovanje.

Prednosti centriranja pnevmatik

Ko so pnevmatike vozila pravilno centrirane, so prednosti več kot očitne. Prvič, pnevmatike zdržijo dlje, saj niso izpostavljene neenakomerni obrabi, zaradi katere se tekalne plasti hitreje obrabljajo. Ker so pnevmatike enakomerno uravnotežene in centrirane na osi pesta kolesa, se močno poveča udobje pri vožnji.

Hkrati se odpravijo neprijetne vibracije, ki vplivajo na počutje potnikov in lahko poškodujejo druge dele vozila. In končno, če so pnevmatike pravilno centrirane, se zaradi manjšega trenja med površino ceste in površino pnevmatik zmanjša poraba goriva. Informacija, za katero morda niste vedeli, a vam bo prinesla precejšen prihranek v vseh pogledih.

Kako vedeti, da je potrebno centriranje pnevmatik?

Če niste prepričani, kdaj vaše pnevmatike potrebujejo centriranje, morate biti pozorni na nekaj znakov. Med njimi so:

  • neenakomerna ali hitra obraba pnevmatik na obeh straneh tekalne plasti,
  • med vožnjo čutite vibracije v volanu,
  • avtomobil med vožnjo naravnost vleče v eno stran.

Vse to so več kot očitni znaki, da je treba pnevmatike vašega avtomobila centrirati. Poleg tega mora vozila s servo volanom, v skladu s smernicami proizvajalca, redno preverjati tudi avtomehanik, saj lahko vsaka napačna nastavitev povzroči dolgoročno škodo na tem sistemu.

Kdaj centrirati pnevmatike?

Priporočljivo je, da se pnevmatike in celoten sistem njihovega krmiljenja ponastavi vsaj enkrat na dve leti ali po večjih spremembah. Na pravilno uravnoteženost hitro vplivajo:

  • zamenjava komponent vzmetenja ali amortizerjev,
  • namestitev novih pnevmatik ali platišč,
  • prometna nezgoda,
  • nenaden udarec, na primer ob rob vozišča.

Presenečeni bi bili, kako hitro pride do sprememb že ob najmanjšem trku z oviro. Morda imate navado parkirati na mestu, kjer je potrebno prevoziti kakšno oviro, ali pa ste nekoliko pregrobi pri vožnji preko ležečega policaja, ki ga srečujete vsak dan.

Centriranje gum v avtomehanični delavnici

S pravilno nastavitvijo pnevmatik lahko dolgoročno prihranite stroške zaradi prezgodnje zamenjave obrabljenih pnevmatik in nepotrebnih popravil zaradi poškodb, ki jih povzročajo vibracije zaradi nepravilno nastavljenih koles. Še ena izmed poškodb, ki se v tem primeru rada pojavi, je prehitra obraba kolesnih ležajev.

Vsi še kako dobro poznamo tisto grenko spoznanje, da nas bo močno udarilo po žepu, ko moramo zamenjati pnevmatike. V prvi vrsti že ob prehodu z letnih na zimske in nazaj. Prav nobene potrebe ni, da bi ta strošek še povečali z nepremišljenim ravnanjem in pretirano obrabo.

Menjava letnih in zimskih pnevmatik

Ugotovili smo, da je centriranje potrebno po vsaki zamenjavi pnevmatik, a ne v primeru, kadar imamo le-te že prej nameščene in centrirane na drugih platiščih. Seveda gre v tem primeru navadno za menjavo letnih in zimskih pnevmatik. Veliko voznikov ima tako pripravljen dodaten set kolesa, vključno s platišči, ki jih po sezoni lahko zamenjajo kar sami.

Če imate doma dovolj prostora za hranjenje dodatnega seta koles, bo to odlična izbira za vaš žep. V nasprotnem primeru pa lahko, največkrat po ugodni ceni, ta shranite tudi pri svojem vulkanizerju. Poskrbite, da kolesa vašega avtomobila redno preverja izkušen avtomehanik, ki bo v skladu s smernicami proizvajalca uporabljal specializirano opremo, zasnovano posebej za natančne preglede poravnave koles, da boste na cesti varni in uživali v udobni vožnji.

Pri Avtoservis Selan razpolagamo z vso potrebno opremo za izvedbo natančnega centriranja pnevmatik. Če med vožnjo občutite vibracije v volanu ali ste opazili, da vaše vozilo ves čas vleče v eno smer, vas vabimo, da se oglasite v naši avtomehanični delavnici.

Tadej Blog