Kako vozilo pripraviti na nizke temperature?

Priprava vozila na nizke temperature

Nizke temperature na ceste prinašajo izzive in nevarnosti, ki zahtevajo posebno pozornost. Če želite ohraniti varnost v prometu in preprečiti neprijetna presenečenja v hladnejših razmerah, morate nanje še pravi čas pripraviti svoje vozilo. Nižje temperature, poledica, sneg in slaba vidljivost zahtevajo posebno skrb za vaše vozilo.

Poskrbite, da vaš avtomobil ostane zanesljiv v vseh vremenskih razmerah in pripravljen na izzive, ki jih prinaša jesensko-zimska sezona. Pa poglejmo, kako se pripraviti na nižje temperature, kateri so ključni koraki za ohranjanje varnosti na cesti in kako poskrbeti, da bo vozilo delovalo optimalno tudi v zahtevnejših razmerah.

1. Preverite stanje akumulatorja

Pred prihodom zimske sezone je preverjanje akumulatorja v vozilu nujno, saj nizke temperature lahko močno vplivajo na njegovo zmogljivost. Akumulator je srce vašega avtomobila, ki zagotavlja električno energijo, potrebno za zagon motorja in delovanje električnih sistemov. V hladnejših mesecih je akumulator izpostavljen večji obremenitvi, saj se gostota olja v motorju povečuje, kar zahteva več energije za zagon.

Hladno vreme pa zmanjšuje tudi sposobnost akumulatorja, da shrani energijo. Prvi korak je preverjanje napetosti akumulatorja s pomočjo voltmetra. Napetost mora biti stabilna in na pričakovani ravni. Če opazite nenavadno nizko napetost, to lahko kaže na izčrpanost akumulatorja, kar je opozorilni znak, da je čas za zamenjavo.

Vsekakor na tem mestu velja izkoristiti brezplačen pregled akumulatorja, ki vam ga nudimo pri Avtoservis Selan.

2. Priskrbite si kakovosten set zimskih pnevmatik

Zimske pnevmatike so zasnovane za izboljšanje oprijema in stabilnosti vozila na spolzkih površinah, ki jih prinaša hladnejše obdobje leta. Njihova posebna profilirana tekalna plast omogoča boljšo vodljivost na snegu in ledu ter izboljšuje zavorno zmogljivost.

Uporaba zimskih pnevmatik poveča sposobnost vozila za premagovanje zasneženih ali poledenelih cest, kar zmanjšuje tveganje za nesreče. Poleg boljšega oprijema zimske pnevmatike ponujajo večjo varnost in nadzor pri vožnji v zimskih razmerah.

Niste prepričani, ali so vaše pnevmatike ustrezne, potrebujete nasvet ali menjavo? Oglasite se v naši avtomehanični delavnici, kjer vam poleg nakupa kakovostnih pnevmatik nudimo tudi cenovno ugodno premontažo gum.

3. Naročite se na previjačenje in centriranje pnevmatik

Ena najboljših odločitev vsakega lastnika avtomobila je, da v toplejšem delu leta uporablja letne pnevmatike, v hladnejšem pa zimske. Marsikdo pa se odloči, da bo celo leto vozil s celoletnimi ali zimskimi gumami, kar vodi do hitrejše in neenakomernejše obrabe pnevmatik.

Previjačenje pnevmatik

Če spadate med tiste, ki prisegajo na celoletne pnevmatike ali na uporabo zimskih gum skozi vse leto, pnevmatike pa imajo še dovolj profila in niso prestare, vam svetujemo, da si rezervirate termin za previjačenje in centriranje gum. S tem boste poskrbeli za enakomernejšo obrabo, kar bo povečalo udobje in varnost vožnje.

4. Vzdržujte primeren tlak v pnevmatikah

V zimskem času je treba pogosteje preverjati tlak v pnevmatikah. Takoj ko se temperatura spusti pod 0 °C, lahko pnevmatike izgubijo nekaj zračnega tlaka. Ko bodo razmere na cesti slabe, vam bodo ravno pravilno napolnjene pnevmatike zagotovile potreben oprijem.

5. Zapeljite se na pregled (in servis) zavor

Medtem ko pred zimsko sezono vsi vozniki svojo pozornost namenjajo pnevmatikam, pa je treba preveriti tudi zavore, ki so pozimi zelo obremenjene. Na mokrem cestišču, snegu in ledu je treba pogosteje zavirati, da upočasnite vozilo, zavore pa dodatno obremenjujeta tudi vlaga in sol. Zavore lahko zaradi slednjih dveh dejavnikov začnejo rjaveti, kar sčasoma privede do težav.

V avtomehanični delavnici Selan vam nudimo pregled delovanja zavor in stanja vseh sestavnih delov zavornega sistema. Svetujemo vam, da stvari ne prepuščate naključju in se naročite na kontrolo in morebiten zavorni servis, ki vključuje menjavo zavornih ploščic, diskov, zavornih oblog, zavornih cilindrov ipd.

6. Zamenjajte tekočine: zavorno in za vetrobranska stekla

Ko zunanji zrak postane hladen, se na vetrobranskem steklu začne nabirati led. Na takšno steklo nikakor ne gre brizgati običajne vode, saj bo ta v trenutku zmrznila in vaša vidljivost bo močno ovirana. Pravzaprav pa vode najverjetneje niti ne bo, saj bo ta zaledenela. Priskrbite si torej zimsko tekočino za vetrobranska stekla z dodatkom sredstva proti zmrzovanju.

Ob tem ne pozabite na zavorno tekočino, saj ta pozimi začne pospešeno izgubljati na čistoči, vanjo pa se naberejo tudi majhne molekule vode, ki niso dobre za vozilo. Zapeljite se v Avtoservis Selan, kjer bomo preverili zavorno tekočino v vašem avtomobilu in jo po potrebi zamenjali z novo.

7. Preverite stanje motornega olja in hladilne tekočine

Avtomobili za svoje delovanje uporabljajo različne tekočine, na primer za hlajenje in mazanje motorja, za hidravliko, za mazanje zavornega sistema in podobno. Pred zimo jih je treba preveriti ter po potrebi dopolniti ali zamenjati, sicer lahko pride do različnih okvar komponent vozila in manjše stopnje varnosti na cesti.

Menjava motornega olja

Hladilna tekočina mora v idealnem primeru vsebovati nekaj sredstva proti zmrzovanju, da ohranja pretok v hladnem vremenu, obenem pa preprečuje rjavenje hladilnega sistema avtomobila. Zelo pomembno je preveriti tudi nivo motornega olja in ga, če je to potrebno, doliti ali zamenjati. Svetujemo vam, da pregled stanja tekočin in njihovo menjavo zaupate avtomehaniku, ki je za to ustrezno strokovno podkovan.

8. Priskrbite si nove metlice brisalcev

Če so brisalci na vašem vozilu stari in iztrošeni, razmislite o njihovi zamenjavi, da ohranite dobro vidljivost v zahtevnih zimskih razmerah. Še bolje pa bo, da si priskrbite specializirane zimske brisalce z mnogo večjo zmogljivostjo brisanja in odstranjevanja težkega snega in leda. Takšni brisalci nudijo tudi nekaj zaščite pred zmrzovanjem, ki je v tem času precej velika nadloga.

Ste kupili nove brisalce, vendar ne veste, kako jih zamenjati? Če vam navodila, ki ste jih prejeli ob nakupu, ne pomagajo kaj dosti, si poizkusite pomagati še z video vodiči na spletni strani YouTube. Seveda pa se lahko oglasite tudi v naši avtomehanični delavnici, kjer vam bomo pri menjavi brisalcev z veseljem pomagali.

9. Vzdržujte nivo goriva vsaj nad polovico

Če je v rezervoarju za gorivo veliko praznega prostora, se začne tam nabirati vlaga, ki lahko razredči gorivo in pretirano obremeni črpalke in druge dele avtomobila. Če vlaga zmrzne, je škoda lahko še večja, zato je zelo pomembno, da je rezervoar pozimi čim bolj poln.

Čim več goriva je v rezervoarju, tem manj vode se lahko nabere. Pri avtomobilih, ki se pozimi redko vozijo, lahko s polnim rezervoarjem preprečite, da bi dolgo neuporabljen avtomobil utrpel škodo zaradi vlage v notranjosti rezervoarja.

Kot vidite, je ukrepov, s katerimi svoje vozilo učinkovito pripravite na nizke temperature, precej. Za kar nekaj od njih lahko poskrbite sami, medtem ko bo za nekatere bolje, da jih opravi izkušen avtomehanik. Oglasite se na Avtoservis Selan, kjer bomo poskrbeli, da bo vaše vozilo pripravljeno na vremensko zahtevnejše obdobje, ki nas čaka v prihodnjih mesecih.

Tadej Blog