Kako v poletnih mesecih premagati vročino v avtu?

Vročina v avtu

Poletni meseci prinašajo visoke temperature, ki lahko vožnjo z avtomobilom spremenijo v neprijetno izkušnjo. Z naraščanjem temperatur postane notranjost avtomobila prava pečica, kar povzroča nelagodje in celo nevarnost za zdravje. Pomembno je, da se na vročinske valove ustrezno pripravite, saj lahko ekstremna vročina vpliva na vaše vozne sposobnosti, koncentracijo in reakcijski čas.

Ali veste, kako se učinkovito spoprijeti z vročino in si tudi v poletnih mesecih zagotoviti prijetno in varno vožnjo? Ne glede na to, ali gre za kratke poti po mestu ali daljša potovanja, obstaja več načinov, kako premagati vročino v avtomobilu. Z upoštevanjem preprostih nasvetov ohranite udobje v notranjosti vozila, izboljšajte svoje počutje med vožnjo in zaščitite vozilo pred težavami, ki jih lahko povzroči vročina.

10 nasvetov za premagovanje vročine v avtu

V nadaljevanju smo pripravili deset nasvetov, s katerimi se lahko učinkovito zoperstavite vročini v avtu. Upoštevajte jih čim več in lahko ste prepričani, da se boste v svojem vozilu počutili mnogo bolje, vožnja pa bo tudi varnejša.

1. Uporabljajte klimatsko napravo

Preden vključite klimatsko napravo, je priporočljivo za nekaj minut odpreti vsa okna in prezračiti vozilo. Ko prižgete klimo, nastavite temperaturo na udobno raven, običajno med 22 in 24 °C. V izogib prekomerni porabi goriva in zmanjšanju obremenitve na klimatski sistem uporabite način kroženja zraka, ki pomaga hitro doseči želeno temperaturo. Prav tako redno preverjajte in vzdržujte klimatski sistem, da zagotovite optimalno delovanje in preprečite neprijeten vonj in alergene v zraku.

2. Vozilo parkirajte v senci

Parkiranje avtomobila v senci je preprost, a učinkovit način za zmanjšanje vročine v vozilu med poletnimi meseci. Ko avto pustite v senci, se notranjost ne bo segrela tako močno, kar pomeni, da bo ob ponovnem vstopu veliko prijetnejša temperatura. Če sence ni na voljo, uporabite senčnike za vetrobransko steklo in druga okna, da zmanjšate vpliv sončnih žarkov na segrevanje notranjosti vozila.

3. Avto pred vožnjo prezračite

Pred vstopom v vozilo je priporočljivo, da ga temeljito prezračite, še posebej po daljšem parkiranju na soncu. Odprite vsa vrata in okna za nekaj minut, da omogočite kroženje zraka in s tem znižate temperaturo v notranjosti. Ta preprost korak znatno zmanjša začetno vročino, kar pomeni, da klimatska naprava ne bo potrebovala toliko časa in energije za hlajenje vozila na prijetno raven. Obenem pa na ta način iz vozila izpustite morebitne škodljive hlape, ki so se nakopičili v zraku.

4. Uporabite hladilne sedežne prevleke

Uporaba hladilnih prevlek za sedeže je odličen način za povečanje udobja med vožnjo v vročih poletnih mesecih. Prevleke so zasnovane tako, da preprečujejo prekomerno segrevanje sedežev, saj so izdelane iz materialov, ki odbijajo sončne žarke in omogočajo kroženje zraka, nekateri modeli pa vsebujejo tudi vdelane ventilatorje. Hladilne prevleke pomagajo zmanjšati znojenje in preprečujejo neprijetno lepljenje kože na vroče sedeže, kar je še posebej koristno med daljšimi vožnjami.

5. Poskrbite za zadostno hidracijo

Med vožnjo v vročem vremenu je izjemno pomembno, da ostanete hidrirani. Pomanjkanje tekočine lahko hitro privede do dehidracije, kar negativno vpliva na zbranost, odzivni čas in splošno počutje. Vedno imejte s seboj dovolj vode in redno pijte, tudi če niste žejni. Da imate s seboj dovolj tekočine, je še posebej pomembno, ko se odpravljate na daljšo vožnjo, saj lahko naletite na kolono vozil, zaradi katere hiter dostop do trgovine ali bencinske črpalke ni mogoč.

6. Nosite lahka in svetla oblačila

Da se pred vročino učinkovito ubranite, je priporočljivo nositi svetla in lahka oblačila. Svetle barve odbijejo več sončne svetlobe kot temne barve, kar pomeni manjšo absorpcijo toplote. Poleg tega lahke tkanine zagotavljajo večjo zračnost in hitrejše odvajanje znoja.

7. Vozilo pred daljšo vožnjo ohladite

Preden se odpravite na pot v vročem vremenu, za nekaj minut prižgite motor in zaženite klimatsko napravo, še preden vstopite v avto. S tem boste poskrbeli, da se notranjost vozila predhodno ohladi, kar bo vožnjo naredilo bolj prijetno že od samega začetka.

8. Uporabite termo prevleke za armaturno ploščo

Uporaba termo prevleke za armaturo vozila je učinkovit način za zmanjšanje segrevanja notranjosti avtomobila med parkiranjem na soncu. Termo prevleka odbija sončne žarke in preprečuje visoko vročino, ki bi se sicer akumulirala na armaturni plošči in drugih delih notranjosti vozila.

9. Razmislite o zatemnitvi stekel

Zatemnitev stekel avtomobila prinaša več koristi. Poleg večje zasebnosti in zmanjšanja bleščanja zatemnjena stekla pomenijo tudi nižjo toplotno obremenitev vozila v vročih dneh, saj zmanjšujejo prehod sončnih žarkov skozi stekla. To pa ne vpliva le na učinkovitejšo UV zaščito in boljše počutje prisotnih v vozilu, temveč tudi na daljšo življenjsko dobo notranjih materialov.

10. Uporabljajte pokrivalo za vetrobransko steklo

Pokrivalo za vetrobransko steklo je odličen pripomoček za zaščito notranjosti vozila pred segrevanjem v vročih poletnih dneh. Priporočljivo je, da v času parkiranja na soncu pokrivalo namestite tako, da popolnoma prekrije vetrobransko steklo in se razteza čez celotno površino armaturne plošče.

Najpomembnejši ukrep: uporaba avtoklime

Zagotavljanje udobne vožnje v vročih poletnih mesecih je pomembno tako za voznike kot njihove sopotnike. Vročino v vozilu boste močno ublažili z upoštevanjem vseh naštetih nasvetov, seveda pa bo največji vpliv na temperaturo v avtomobilu imela uporaba klimatske naprave. Zato poskrbite, da bo vedno v brezhibnem stanju in ustrezno napolnjena s hladilnim sredstvom.

AKCIJA: Paket osvežitve

Vabimo vas v Avtoservis Selan, kjer nudimo celovite storitve za avtoklimo. Poleg servisiranja opravljamo tudi polnjenje, dezinfekcijo in testiranje tesnosti klimatskega sistema. Za vas pa smo pripravili še PAKET OSVEŽITVE, ki vključuje polnjenje in dezinfekcijo avtoklime po akcijski ceni. Obiščite nas in poskrbeli bomo, da bo klimatska naprava v vašem vozilu delovala brezhibno, kar vam bo omogočilo udobno vožnjo v vseh vremenskih pogojih.

Tadej Blog