Avto klima ne dela – kaj pa sedaj?

Da se je avto klima pokvarila, najhitreje opazimo poleti, ko se avto segreje na res visoke temperature, klima pa kljub temu, da piha, ne ohladi kabine na željeno temperaturo. Običajno gre za pomanjkanje plina ali pa klima nekje pušča.

Kako vemo, da avto klima ne deluje?

Najbolj osnovna in poznana funkcija klime je seveda hlajenje, pomaga pa tudi pri znižanju vlage v kabini ter pri odroševanju zarošenih stekel (kar nam koristi predvsem pozimi in v deževnih dneh).

Če klima poleti ne more uravnati temperature na vsaj 26 stopinj, pozimi pa ne odrosi stekla, je potrebno preveriti tesnenje avtoklime. Lahko pa ste tudi opazili, da se po kabini avtomobila širi neprijeten vonj, ki se ga nikakor ne morete znebiti? Tudi v tem primeru gre za okvaro klimatskega sistema, zato priporočamo, da se naročite na dezinfekcijo avtoklime.

Zakaj klima v avtu neha delati?

Razlogov je lahko več. Lahko, da je prišlo do okvarjenega senzorja za zunanjo temperaturo zraka, okvare sklopke na kompresorju ali pa imate zamašen kondenzator. Med drugimi pa se pogosti razlogi še:

  • pokvarjen filter: filter je zadolžen za to, da hladilo čisto. Le-to naj bi se menjalo vsaki dve leti, vendar se po naših izkušnjah to ne izvaja dosledno. Običajno ga stranke menjajo šele po 4 letih, kar lahko pripomore k različnim okvarah na klimi. Nov filter prepreči morebitne okvare ter zagotavlja bolj učinkovito hlajenje. Ker filter ni drag, pri Avtoservis Selan priporočamo, da ga zamenjate na vsaj 4 leta, idealno pa bi bilo, da na manj. 
  • pokvarjen kompresor, ki je običajno posledica neustreznega vzdrževanja sistema. Ko mu zmanjka olja ali pa smo mu nalili napačno olje, nastopi okvara. Če imate srečo, zgori le elektromagnetna sklopka, kar je ceneje zamenjati, če pa sreča ni na vaši strani, je treba zamenjati celoten kompresor.
  • okvara ekspanzijskega ventila oz. kapilarne cevke. To sicer spada med bolj redke okvare in so posledica ne-menjavanja filtra. Ko se nabere prevelika količina tujkov v filtru, ti zabašejo ventil in klima neha delovati, pride pa lahko tudi do poškodb kompresorja (popravilo kompresorja pa ni poceni).

Če sumite, da je tudi pri vas prišlo do takšne okvare ali pa enostavno ne najdete razloga zakaj avto klima v avtu ne deluje, vam priporočamo, da se avto odpelje do najbližjega serviserja, da preveri kaj se dogaja. 

Kaj zajema pregled klimatske naprave?

Pri večini servisov pregled klimatske naprave zajema meritev tlakov sistema, pregleda se stanje kondenzatorja, delovanje ventilatorja kondenzatorja, delovanje ventilatorja kabine, pregled filtra zraka kabine ter stanje cevi in ostalega sistema. Lahko se izvede še dezinfekcijo avto klime z ozonom (v primeru neprijetnih vonjav) ter napolni klimatsko napravo s plinom.

Celoten servis traja približno 45 min in je cenovno ugoden. Najprej mora serviser odsesati plin iz klimatske naprave ter izpustiti del starega olja, ki je v sistemu. Olje potem stehtajo, kar da serviserju podatek ali mora pri polnjenju klime dodati tudi novo olje. Sledi testiranje porasti tlaka ter polnjenje klime s hladinim sredstvom.  Servis je zaključen, ko se preveri pravilnost delovanja celotnega sistema.

Pogosto se zgodi, da se servis ne izvede v celoti, ampak se samo dopolni plin, zato se pred izvedbo pozanimajte kaj zajema servis in katere korake pri tem izvedejo. Če želite, da klima deluje optimalno, je priporočljivo, da se prečisti celoten sistem in preveri tudi tesnost klime.

Kako se pravilno uporablja klimatsko napravo?

Reden servis avto klime za dobro počutje in zdravje uporabnikov

Najbolj pomembno pravilo pri uporabi klime v avtu je, da tok hladnega zraka ni usmerjen naravnost v telo ali glavo. Priporočamo, da zračnike usmerite v strop vozila. V primeru, da je avto dolgo stal na soncu in je pregret, ga pred vožnjo dobro prezračite. Preden se odpeljete pa nastavite temperaturo na neko razumno vrednost, ki ne bo preveč različna od zunanje (temperaturna razlika naj ne bo prevelika), intenzivnost pa naj bo nastavljena na samodejno (auto).

Redna menjava filtrov in pregled klime vam lahko prihranijo kar nekaj časa in tudi denarja, poleg tega pa je redno vzdrževanje pomembno tudi za zdravje in udobje potnikov v vozilu. Klimatska naprava ni draga za vzdrževanje, zahteva pa vaš čas, da pripeljete avto na hiter pregled avto klime.

0 Komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen.