AdBlue – dodatek h gorivu za čistejši izpuh

AdBlue

AdBlue je ime za raztopino vode in sečnine, ki se uporablja v sodobnih dizelskih vozilih s sistemom SCR (Selective Catalytic Reduction) za zmanjšanje izpusta plinov dizelskih motorjev. Dodatek AdBlue se vbrizga neposredno v izpušno cev vozila, kjer nato reagira z izpušnimi plini, kar pomaga zmanjšati količino dušikovih oksidov (NOx), ki jih vozilo sprošča v okolje.

Uporaba dodatka AdBlue prispeva k boljši učinkovitosti izgorevanja goriva in zmanjšanju negativnega vpliva izpustov dizelskih motorjev na okolje. Pomembno je, da vozniki v vozila, ki uporabljajo AdBlue, tekočino točijo redno, saj je učinkovitost sistema SCR odvisna od njene prisotnosti.

Katera vozila potrebujejo dodatek AdBlue?

Vozila, ki potrebujejo AdBlue, so običajno novejša dizelska vozila, vključno s številnimi osebnimi avtomobili, dostavniki in tovornjaki. Nekateri proizvajalci dizelskih vozil so se odločili za vključitev SCR tehnologije kot del svojih prizadevanj za zmanjšanje emisij in izpolnjevanje okoljskih standardov.

Uporaba AdBlue ni omejena le na določene znamke ali modele, temveč je odvisna od tega, ali vozilo uporablja SCR tehnologijo za obdelavo izpušnih plinov. Za točne informacije o tem, ali določeno vozilo potrebuje AdBlue, je najbolje preveriti pri proizvajalcu ali pregledati lastniški priročnik vozila.

Kako deluje tekočina AdBlue?

AdBlue se dotoči v posodo za sečnino, ki se običajno nahaja ob posodi za gorivo. Sistem za doziranje natančno meri in dovaja pravo količino AdBlue-ja v izpušni sistem vozila. Ko AdBlue vstopi v izpušne pline, pride do kemične reakcije s škodljivimi dušikovimi oksidi (NOx). Med reakcijo se NOx pretvori v dušik (N2) in vodno paro (H2O), ki sta za okolje nenevarna.

AdBlue - delovanje

SCR katalizator je ključen del sistema. Vsebuje kemično snov, običajno v obliki katalizatorja, ki pospeši reakcijo med AdBlue-jem in dušikovimi oksidi. Končni rezultat je znatno zmanjšanje izpustov dušikovih oksidov, ki so pomembni onesnaževalci, prisotni v izpušnih plinih dizelskih vozil. Ta postopek pomaga vozilom izpolnjevati stroge emisijske standarde.

Kolikšna je poraba AdBlue-ja?

Poraba AdBlue dodatka je odvisna od različnih dejavnikov, predvsem pa je povezana s specifičnostmi delovanja dizelskega motorja. Poraba se lahko spreminja glede na model vozila, njegovo starost, pogoje vožnje in način uporabe. Največja poraba se beleži pri vožnji z višjo hitrostjo pri polnem plinu, denimo na avtocesti, ko prihaja do močnega izgorevanja in večjih količin vsesanega zraka.

Kako pogosto je treba dolivati AdBlue?

AdBlue je priporočljivo dodajati na vsakih 10.000 prevoženih kilimetrov ali vsakih 6 mesecev, kar nastopi prej. Na splošno je priporočljivo, da preverite raven AdBlue v rezervoarju ob vsakem polnjenju dizelskega goriva. Če je rezervoar prazen, ga je potrebno ponovno napolniti, saj se na ta način zagotavlja čisto in učinkovito delovanje motorja.

Kaj se zgodi, če avtomobilu zmanjka AdBlue-ja?

Če zmanjka sečnine, dizelski motor avtomobila ne bo mogel izpolnjevati najnovejših standardov za emisije. Brez dodatka AdBlue bo motor izpuščal bistveno več dušikovih oksidov, kot je dovoljeno z zakonom. To lahko privede do globe ter poškodb motorja in drugih delov vozila.

Večina sodobnih vozil ima vgrajen sistem za nadzor emisij, ki spremljajo raven dodatka AdBlue in voznika obvestijo, ko je potrebno napolniti rezervoar. Če avtomobilu tekočine zmanjka, lahko pride do omejitve moči motorja, omejitve števila zagonov motorja ali celo do nezmožnosti zagona vozila.

Ali je AdBlue nevaren za uporabo?

AdBlue je zasnovan na okolju prijazen način in je načeloma varen za uporabo, vendar je vseeno treba upoštevati varnostne smernice proizvajalca in lokalne predpise glede ravnanja z industrijskimi kemikalijami. Izogibati se je potrebno stiku s kožo in očmi, dodatka se ne sme zaužiti, prav tako se velja izogibati vdihovanju njegovih hlapov. Pri doziranju AdBlue si torej nadenite rokavice, da bodo vaše roke čiste. Pazite tudi na svoja oblačila, saj jih tekočina lahko obarva.

Koliko znaša cena dodatka AdBlue?

Cena AdBlue-ja je odvisna od različnih dejavnikov, npr. od blagovne znamke, prodajnega mesta, količine in pakiranja izdelka. Pri nas vam 10-litrsko AdBlue plastenko nudimo po izjemni akcijski ceni 14,90 € (redna cena: 29,90 €).

Dodatek AdBlue

Lastniki vozil lahko dodatek AdBlue v svoj avtomobil natočite sami, vendar vam pri Avtoservis Selan svetujemo, da delo prepustite nam. Cena dodatka AdBlue bo namreč v tem primeru znašala le 1,20 € na liter. Za podrobnosti nas pokličite na telefonsko številko 040 229 455 ali nam pišite na info@avtoservis-selan.si.

Naj dodamo še, da dolivanje tekočine AdBlue ni del rednega servisa vozila, vendar če stranka izrazi željo (oz. jo o tem povprašamo, ko sprejemamo vozilo na servis), lahko za vnos dodatka poskrbimo tudi v sklopu hitrega servisa.

Vabimo vas, da si ogledate našo akcijsko ponudbo storitev in se naročite na servis, ki ga bomo izvedli natačno, zanesljivo, hitro in cenovno ugodno.

Tadej Blog