Zakaj je dobro narediti dezinfekcijo avtoklime?

Delovanje klimatske naprave

Redno vzdrževanje klimatske naprave pripomore, da je udobje med vožnjo večje, podaljšuje pa tudi življenjsko dobo klimatske naprave. Redno vzdrževanje pomeni vsaj enkrat letno opraviti dezinfekcijo prezračevalnih kanalov klimatske naprave in zamenjati kabinski filter.

Klima je v avtu že kar obvezna oprema, saj vozniku in potnikom zagotavlja bolj udobno in prijetnejšo vožnjo, hkrati pa je voznik bolj zbran, kar se odraža tudi pri boljši pozornosti pri spoštovanju cestno prometnih predpisov in boljšemu reakcijskem času. 

Ste v vozilu zaznali neprijeten vonj po vlagi?

Klimatska naprava je kompleksen sistem, ki za optimalno delovanje potrebuje redno vzdrževanje. Če to upoštevamo, se zrak v razgretem avtu na vroč dan, že s pritiskom na en gumb, začne ohlajati. Kaj pa storiti v primeru, da se to ne zgodi? Več si lahko preberete tudi v blogu na povezavi tukaj.

Na površini uparjalnika klimatske naprave se nabirajo vlaga in druge nečistoče, kar ustvarja idealne pogoje za rast različnih mikrobov, bakterij in glivic, ki lahko povzročijo tudi bolezni dihal. Ko v vozilu zaznamo vonj po zatohlem ali plesni, so na delu mikrobi, ki so se preveč namnožili. Če želimo, da je vožnja prijetna, varna in brez neprijetnih vonjav, se priporoča redni pregled klime in po potrebi tudi servis.

servis klimatske naprave

 

 

 

 

 

 

 

 

Različni načini za dezinfekcijo prezračevalnih kanalov klimatske naprave

Obstaja več različnih načinov za dezinfekcijo prezračevalnih kanalov. Strokovnjaki poročajo, da sta najbolj učinkovita načina: dezinfekcija z napravo za uparjanje posebne dezinfekcijske tekočine ter dezinfekcija z napravo za ustvarjanje ozona. Lahko pa se uporabi oba načina, kar je priporočljivo, če vas po dezinfekciji z ozonom moti specifičen vonj ozona, ki je v avtu prisoten še kakšen dan ali dva. 

Na kaj smo pozorni pri dezinfekciji?

Serviser oziroma izvajalec storitve dezinfekcije mora preveriti par stvari, da lahko storitev opravi pravilno in učinkovito in sicer:

  • delovanje motorja in hladilnega sistema motorja mora biti brezhibno,
  • brezhibno delovanje prezračevanja kabine in klimatskega sistema,
  • vedeti mora, da postopka dezinfekcije pri nekaterih vozilih ne more izvajati med postopkom vakumiranja klimatskega sistema (ker lahko zaradi vakuumske zapore resno poškoduje kompresor klime),
  • da je po postopku dezinfekcije temperatura zraka okolice nad 20°C ob čim večji vlažnosti zraka, ki zagotavlja dodatno čiščenje uparjalnika in razpad ozona z izdatnim izločanjem vlage iz zraka.

Kam po servis in dezinfekcijo avtoklime?

Pri Avtoservis Selan vam nudimo paket osvežitve, ki zajema polnjenje in dezinfekcijo avtoklime.

Paket vsebuje polnjenje in servis klimatske naprave s plinom R134a (do 600 g)* ter dezinfekcijo z ozonom, ki je trenutno najbolj učinkovita dezinfekcija na trgu. Hkrati pa vam ob tem preverimo tudi delovanje A/C sistema in stanje kabinskega filtra.

*Pridržujemo si pravico do spremembe količin plina.

 

Servis in dezinfekcijo avtoklime se splača prepustiti strokovnjakom, saj bodo s pomočjo vrhunske opreme poskrbeli, da vse deluje brezhibno. Poskrbite, da bo vaše vozili redno vzdrževano, saj mu tako podaljšate življenjsko dobo, sebi pa udobno vožnjo.

0 Komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen.