Menjava žarnic – kako poteka in kaj morate vedeti?

Menjava žarnice pri avtomobilu

Žarnice oziroma avtomobilski žarometi veljajo za enega izmed najbolj pogosto zamenjanih delov na vozilu. Delujoče luči so izredno pomembne za varnost na cesti, saj omogočajo boljšo vidnost in vidljivost.

Včasih je znal žarnico zamenjati vsak voznik, saj je bilo to relativno enostavno, zdaj pa z razvojem novejših modelov vozil, bolj kompleksno sestavo žarometov ter manj prostora, menjava ni več tako preprosta, kot bi si mislili, zato je bolje, da to delo prepustimo strokovnjakom. Menjava žarnice sodi med hiter servis oziroma gre za redno vzdrževanje vozila.

Kako poteka menjava žarnice?

Način menjave žarometov se razlikuje od vozila do vozila. Odvisna je od njegove starosti in znamke, tako da žal, ni univerzalnega navodila za menjavo žarnice pri vseh vozilih. Pogosto se ob menjavi pojavi težava, ker so notranji deli žarometov postavljeni tako, da je treba odstraniti še druge dele avtomobila (npr. akumulator, del plastike ali celo odbijač ipd.). Za menjavo večkrat potrebujemo tudi ustrezno opremo oziroma orodje, ki pa je običajno ne vozimo s seboj.

Če imate v vozilu prilagodljive žaromete, potem imajo ti drugačno električno napeljavo in vsebujejo tudi elektromotorje za premikanje žarometov (nastavitev snopa svetlobe po višini). Zaradi tega je menjava bolj kompleksna in je potrebna večja previdnost.

Sprednje luči vozila

Vrste žarnic in njihova življenjska doba

Življenjska doba žarnice je najbolj odvisna od same uporabe oziroma od števila prevoženih ur. Pri nakupu vam priporočamo, da izbirate specializirane trgovine in prodajalcu zaupate VIN kodo vozila (koda se nahaja v prometni izkaznici), da vam lahko izbere žarnico, ki bo primerna za vaše vozilo.

Žarnice se med seboj razlikujejo po svetilnosti (moč žarometov), porabi energije in življenjski dobi. Na trgu je široka ponudba in vsaka žarnica ima svoje prednosti in slabosti. Pri izbiri žarnice za svoje vozilo, pa upoštevajte tudi različna pravila v državah.

Halogenske žarnice nudijo rumeno svetlobo, ki ni prijazna voznikovim očem (sploh v slabih vremenskih razmerah ali pa ponoči). Ksenonske in LED žarnice pa so očem bolj prijetne, saj je barva svetlobe bližje sončni in boljše osvetljuje cesto, kar vpliva tudi na večjo varnost v prometu (voznik hitreje in bolj natančno odreagira)

Vrsta žarniceŽivljenjska dobaMoč žarometovSlabostiPrednosti
Halogenske žarnice500 - 1.000 ur700 - 2.000 lumnov
(osvetli do 150 m)
svetloba ni tako intenzivna,
kratka življenjska doba,
možno pregrevanje
poceni,
lahko dostopne,
hiter vžig
Ksenon žarnice (HID žarometi)2.500 ur2.500 - 3.800 lumnov
(osvetli do 280 m)
bolj kompleksna menjava
(delujejo pod visoko napetostjo, zato priporočamo menjavo pri usposobljenih strokovnjakih)
izredno svetli,
modri žar svetlobe daje vozilu boljši videz in boljšo vidljivost (2-3x večja svetilnosti kot pri halogenskih),
manjša poraba energije
Led žarnice25.000 - 50.000 ur15.000 lumnov
(osvetli do 300 m)
nekoliko dražjenudijo izjemno svetlost kar omogoča dobro vidljivost in posledično bolj varno vožnjo
se ne pregrevajo med vožnjo,
dolga življenjska doba,
nizka poraba energije,
primerne za vsak avto

Kdaj žarnice hitreje pregorijo?

  • Če se v vozilu luči prižgejo samodejno oziroma avtomatsko, lahko hitreje pregorijo. Zakaj? Pri vžigu pride do dvojnega napetostnega šoka, saj luči posvetijo ob obratu ključa, spet ugasnejo in se ponovno prižgejo, ko zaženemo motor.
  • Čas vožnje z prižganimi lučmi: pri nas je obvezno, da so žarometi vklopljeni tudi čez dan, zato je življenjska doba žarnic krajša.
  • Drugi razlogi: kakovost in vrsta žarnice, kakovost električne napeljave in vožnja po luknjastem terenu.

Nedelujoče luči

Nedelujoče luči na vozilu predstavljajo kar velik problem in se priporoča, da nedelujočo žarnico, kar se da hitro zamenjate, saj je ogrožena varnost vas in drugih voznikov na cesti. Tudi po zakonu je treba imeti na vozilu brezhibno delujoče luči. V skladu z zakonom o prekršku voznika, vam lahko policist v primeru nedelovanja luči predpiše denarno kazen.

Poleg strahu pred denarno kaznijo je hitra menjava žarnice pomembna ker:

  • na cesti nismo vidni drugim voznikom,
  • ima voznik slabšo vidljivost iz avtomobila,
  • drugi v prometu težje zaznajo, da zaviramo in
  • nedelujoči smerokazi onemogočajo predvidevanje o naši vožnji (npr. sprememba smeri vožnje).

 

V primeru neustrezne in nestrokovne menjave žarnic se hitro uničijo vzmeti žarometa, kar pomeni, da je treba zamenjati cel žaromet, kar je večji strošek. Ravno zaradi tega vam v Avtoservis Selan priporočamo, da menjavo žarnic in žarometov raje prepustite strokovnjakom, ki imajo izkušnje in ustrezno orodje.

0 Komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen.