Filtri – kdaj jih čistimo in kdaj jih zamenjamo?

Redna menjava filtrov pri avtomobilu

Praksa kaže, da lastniki vozil radi izpustimo menjavo različnih filtrov, saj se nam njihova menjava ne zdi pomembna. Kar ne drži. Pravilno delovanje vozila je odvisno od optimalnega delovanja različnih filtrov in predstavljajo osnovo za delovanje motorja.

Veste kaj je funkcija filtrov v vašem avtomobilu? Filtri skrbijo za njegovo brezhibno delovanje, poleg tega pa imajo dve nalogi:  preprečujejo, da bi v posamezne dele avta prišli neželeni delci ter preprečujejo, da bi se posamezni delci iz avta izločali. Ker spadajo med potrošni material, jih je s časom potrebno zamenjati.

Filtri v avtomobilu in kdaj jih zamenjamo?

Avtomehanik preverja olje

Filter goriva

Filter goriva se nahaja med črpalko za gorivo in rezervoarjem in preprečuje nečistim delcem, ki se v njem nahajajo, da bi prišli v sestavne dele motorja ter s tem prepreči, da bi se črpalka zamašila. Menja se po potrebi oziroma se lahko tudi očisti, kar je odvisno od izvedbe, navodil in priporočil posameznih proizvajalcev. Če ste opazili, da ima avto zmanjšano moč, slabšo zmogljivost, “cukanje” motorja pri vožnji, nemiren prosti tek ali težko vžge, potem je to lahko znak, da potrebuje menjavo filtra za gorivo, saj zaradi nečistoč v gorivu ne more izkoristiti vsega potenciala.

 

Zračni filter

Zračni filter očisti umazanijo in morebitne smeti v zraku, ki vstopa v motor. Kako hitro bo potrebna njegova menjava je odvisno tudi od tega, kakšen je naš način vožnje. Najpogosteje sestavljen iz papirja in ga lahko očistimo, če je umazan, ker pa je cenovno ugoden, ga večkrat je lažje kar zamenjati. Priporočljivo ga je pregledati ob vsaki menjavi olja. Posledice umazanega filtra so lahko večja poraba goriva, slabši pospeški ter prižig rumene lučke za motor.

 

Kabinski zračni filter

Kabinski zračni filter odstranjuje nečistoče iz zraka v kabini (drobne delce izpušnih plinov in ostale škodljive snovi za naša pljuča). Tudi tega lahko čistimo in mu tako podaljšamo življenjsko dobo, vendar ga je treba redno preverjati. Običajno ga zamenjamo enkrat letno, bolj pogosto le, če veliko vozite po makedamu ali pogosto parkirate pod drevesi.  Posledice umazanega kabinskega zračnega filtra so neprijeten vonj iz ventilatorjev, manjša intenzivnost pretoka zraka ter šibek ventilator, ki ne zmore odrositi stekla v hladnem vremenu. Če pride do tega, svetujemo čim hitrejši pregled pri avtoservis Selan, da preprečimo, da vdihujete škodljive snovi, ki krožijo po avtomobilu.

 

Oljni filter

Oljni filter skrbi za čistočo motornega olja in tako omogoča njegovo normalno delovanje in mu daljša življenjsko dobo. Njegovo čiščenje je zamudno, vendar ga je priporočljivo menjati ob vsaki menjavi olja, saj se v njem shranjujejo saje, nezgoreli ostanki, kovinski delci in prah. Če z menjavo oljnega filtra odlašamo se lahko poškodujejo vitalni deli motorja. 

 

Drugi filtri

DPF filter (diesel particulate filter)

Gre za filter trdih delcev, ki se v dizelska vozila vgrajuje od uredbe standarda EURO 5 (imajo ga vsi dizelski avtomobili, ki so mlajši od 10 let). Njegov namen je zbiranje in izločanje škodljivih trdih delcev, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva. Ti delci lahko prispevajo k razvoju različnih bolezni (npr. poškodbe srčno-žilnega sistema, živčni sistem, bolezni pljuč). DPT filter se očisti z daljšo vožnjo na večjih obratih, zato vožnja samo po mestu ni primerna, saj lahko pride do zamašitve in slabega delovanja motorja.

V primeru, da se vam je prižgala opozorilna lučka se lahko najprej odpravite na vsaj 20-30 minutno vožnjo po avtocesti (hitrost naj bo vsaj 100 km/h). To lahko zadostuje, da se DPF filter regenerira. Lahko pa mu pomagate tudi z dolitjem tekočine za čiščenje tega filtra (dolijete k bencinu), saj veže trde delce nase in pomaga pri hitrejšem izgorevanju, vendar pred uporabo tekočine priporočamo posvet s strokovnjakom.

Oljni filter za avtomatski menjalnik

Oljni filter za avtomatski menjalnik se menja glede na interval, ki je naveden v servisni knjižici, običajno gre za daljši interval, ki je odvisen tudi od znamke in modela avtomobila.

 

Menjava filtrov v avtu spada v sklop hitrega servisa in v redno vzdrževanje avtomobila. Z menjavo ne odlašajte, saj s tem dolgoročno škodite vozilu in tudi sebi. V primeru, da potrebujete menjavo kateregakoli izmed filtrov ali pa si želite posvet, če je menjava res potrebna, nas lahko kontaktirate in se dogovorimo za termin. 

 

0 Komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen.